Kirjaudu: Muista minut Salasana unohtui?
Nimimerkki
Salasana:
Rekisteröidy

Valinnat


Kartalla Kartalla mobiili Jakauma Löytämättä Suosikkipisteet Hyllyllä Arkisto? Muutoshistoria Miittikalenteri Haastekätköt Vanhimmat Synttärit Lokimäärät Kätkölistat Määrän kehitys ArvioiTestipenkissä Garmin Chirp [Osta omasi]

Chirp? Chirp? Chirp? CHIRP!


"Chirp" -attribuutti
(Wireless Beacon)

Tasan kuukausi sitten yllättäen kuuli asiasta nimeltä Garmin Chirp. Vaikka tämäkään laite ei kuulemma kahvia keitä kätköllä niin totta kai tekniikkafriikkiä moinen kiinnostaa.

Kun Kivenalla.fi:n kirjekuori kolahti postilaatikkoon tärisevin sormin revin kuoren auki ja sieltähän söpö pieni nappi esiin kuoriutui.

Yllättävää kyllä Chirp ei vaadi insinöörikoulutusta, sen ohjelmointi sujuu niin Matilta kuin Maijalta, Erkkiä unohtamatta :)

Siispä: Mikä on Chirp?

Chirp on pieni, vain 3,3 senttiä pitkä ja 2,3 senttiä leveä, paksuudeltaan alle sentin (7 mm) oleva nappula joka keskustelee Garminin uudempien ANT+ -teknologialla varustettujen GPS -laitteiden kanssa, mm.

  • Oregon 300, 400t, 450, 450t, 550, 550t
  • GPSMAP 62s, 62st, 78s, 78sc
  • Dakota 20

Chirpin paketissa tulee mukana tarranauhateippi kiinnitykseen. Chirpin saa sijoitettua lähes koloon kuin koloon mutta metallikotelon sisään tms. Chirpiä ei kannata laittaa, ei myöskään veden alle vaikkakin Chirp on vesitiivis (IPX7, 1 m / 30 min).

Chirpin mukana tulee paristo CR2032 jonka kestoksi ilmoitetaan 1 vuosi Chirpin ollessa jatkuvassa valmiudessa. Chirp ilmoittaa kun paristo on heikko ja kyseistä paristomallia löytyy useimpien kauppojen paristohyllystä ja myös tietokoneliikkeista (paristoa käytetään mm. tietokoneen varmistusparistona).

Chirpin ilmoitettu kantomatka on 10 metriä mutta kikkailemalla matka voi olla jopa yli 100 metriä. Kun GPS:ssä on Chirp -tunnistus päällä se automaattisesti huomaa ja ilmoittaa kaikista havaitsemistaan Chirpeistä. Mikäli Chirpejä on alueella useita GPS näyttää niistä vain yhden eli ensiksi löytyneen.

Voit ostaa Chirpin Geocache.fi:n putiikista

Mihin Chirpiä voi käyttää? Mitä tietoja siihen saa laitettua?

Vain mielikuvitus asettaa rajat Chirpin käytölle - kätköjen piilotusohjeistus välimatkoineen huomioiden. Koska Chirp on kätköiljän maastoon viemä "fyysinen elementti" niin sen tulee olla minimissään 100 metrin päässä kätköistä ja muista fyysisistä elementeistä. Chirpin sijainti tulee laittaa kätkön apupisteeksi. (Lähde: Geokätköjen minimietäisyydet Suomessa).

Chirpiä voi käyttää multikätkön osana antamaan seuraavan reittipisteen taikka kätköpurkin koordinaatit joko koordinaatit sisältävän kätköpurkin sijaan tai sen rinnalla. Koska Chirp on pieni eikä yksinään käytettynä aiheuta mitään geoeroosiota (koska sitä ei tarvitse etsiä) soveltuu Chirp myös moniin sellaisiin paikkoihin missä normaalin purkin käyttö ei ole mahdollista.

Chirpiin voi toki ohjelmoida myös vihjeitä mysteeriin, mysteeritehtävän osia tai vaikkapa oman kengännumeron. Chripin voi pitää myös taskussa mukanaan kätköreissuilla jolloin mahdolliset lähikätköilijät näkevät että kätköilijä on lähistöllä :)

Chirpiin mahtuu seuraavat tiedot:

  • Reittipisteen nimi (9 merkkiä)
  • Vapaamuotoinen viesti (50 merkkiä)
  • Koordinaatit
  • Lisäksi Chirp pitää kirjaa viimeisimmästä kävijästä sekä kävijöiden määrästä viimeisimmän ohjelmoinnin jälkeen, joiden lisäksi ilmoittaa myös pariston heikkoudesta ja tietää oman sarjanumeronsa.

Lopuksi kuvakertomuksen muodossa (Oregon/Suomi) Chirpin ohjelmonti- ja käyttöohjeita.

Ensiksi Chirp -tuki pitää kytkeä päälle valikon "Asennus" -kohdan kautta...

Josta valitaan "Geokätköt" -kohta

Josta löytyy kohta "chirp etsii"

Ja sieltä valitaan "Käytössä"
Info: Käytössä -tilan virrankulutus on n. 10-15 mA (Lähde: GS Forums)

Hetken päästä GPS ilmoittaa havainneensa Chirpin (en ole ainoa joka tekee bugeja :)

Ja tietojen lukemisen jälkeen aukeaa valintaruutu

Valitsemalla "Näytä chirpin tiedot" näkee mitä chirpiin on tallennettu

Tai jos ei ole tallennettu mitään laite kysyy
(Kuvan ilmoitus voi olla hieman eri kuin todellisuudessa)

Valitsemalla "Kyllä" pääsee Chirpin ohjelmointitilaan

Josta voi vaikkapa lähettää laitteessa olevan geokätkön taikka reittipisteen Chirpiin

Ja sinnehän tiedot menivät

Ota GPS:n ID talteen:

Chirpin hallintaoikeus on sillä GPS:llä jolla tiedot tallennetaan. Normaalisti Chirp ei kysy mitään tunnuksia mutta mikäli ohjelmointia yrittää toisella laitteella Chirp kysyy PIN-koodia. PIN-koodi on sen laitteen ID-numeron 5 viimeistä numeroa millä ohjelmointi on tehty. Kannattaakin taltioida GPS:n ID-numero joka löytyy esim. "Asennus" -valikon alimman kohdan "Tietoja..." takaa (jos vaikka GPS rikkoontuu tms).
Ohjelmointivalikosta ei suoraan löydy koordinaattien muuttamista joten valitaan siis "Näytä chirpin tiedot"

Ja aukeavalta sivulta "Muuta koordinaatteja"

Chirpin tyhjäys:

Chirpin voi tyhjätä siten että se on jälleen millä tahansa GPS:llä ohjelmoitavissa ilman PIN-koodia. Valinta löytyy ohjelmointivalikon alimmasta kohdasta "Poista" joka varmistuksen jälkeen tyhjää Chirpin sisällön.
Edit: Mahdollista on että uudemmissa chirpeissä tms. täydellinen tyhjennys ei onnistu vaan vaatiikin edelleen alkuperäisen ohjelmointilatteen PIN-koodin.
Yhteydessä olevan Chirpin tiedot näkee "Geokätköt" -valikosta

Josta löytyy "Näytä chirpin tiedot"

Sitten vain "Aja"


Geocache.fi on itsenäinen Suomalainen sivusto. Käyttämällä Geocache.fi -sivustoa hyväksyt sivuston käyttöehdot (9.9.2021)
Yhteydenotot     Tietosuoja- ja rekisteriseloste     Ylläpito ja kehitys Kivenalla.fi / haksu10.

Powered by the Geocaching API. Made possible through the support of Geocaching Premium Memberships, the API program gives third-party developers the opportunity to work with Geocaching HQ on a full suite of integrated products and services for the community. API developer applications are designed to work with the core services of geocaching.com and provide additional features to the geocaching community.
Geocaching Cache Type Icons © Groundspeak, Inc. DBA Geocaching HQ. All rights reserved. Used with permission.
 
Powered by

Rendered from memory 03.02.2023 03:32:26 kalatirppa