Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Yleistä keskustelua kätköilystä
essiva
Viestit: 13
Liittynyt: La 27.12.2014 10:29

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja essiva » To 05.11.2020 17:30

akkivi kirjoitti:
To 05.11.2020 7:18
FTF porukalla, sitä olen ihmetellyt. Miten moni osuu juuri samaan aikaan kätkölle ja löytää juuri samaan aikaan.
Vielä hienompi saavutus on lokikirjattomat FTF porukalla virtuaalilla sekä earth:llä.
Eihän sinne tarvitse samaan aikaan osua. Ensimmäinen vaan odottaa kaverit paikalle, eikä palauta purkkia paikalleen.
Parhaimmillaan se, joka purkin on oikeasti ensimmäisenä löytänyt ja kirjannut ei edes tapaa kaikkia niitä joukkoja, jotka vaeltavat purkille vielä jälkijoukoissa FTF-lokkausta kirjaamaan, vaan on poistunut jo aikapäivää sitten.

ReiKaa
Viestit: 150
Liittynyt: Su 07.06.2009 19:42

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja ReiKaa » Pe 06.11.2020 0:24

Minun mielestä FTF:n voi saada vain yksi nimimerkki, ellei sitten täsmälleen samalla sekunnilla satu joku toinenkin yhtä aikaa etsimässä ollut sen löytämään ja kätensä sitä kohti ojentamaan. Eli en käsitä ollenkaan tätä "sääntöä", että kaikki ensimmäisenä paikalle tulleet ja yhtä aikaa etsimässä olleet saavat FTF:n riippumatta siitä kuka sen löysi. Saatika että käsittäisin sitä, että jotkut jäävät odottelemaan lokikirja kädessä jotta oliskohan tänne vielä joku tulossa. Lapsellista mielestäni sellainen.

Mutta onko tuollainen sitten oikein taikka väärin, sitäpä en tiedä. Tietäneekö kukaan.

Saksari
Viestit: 8
Liittynyt: To 17.10.2013 21:02

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja Saksari » Pe 06.11.2020 12:36

ReiKaa kirjoitti:
Pe 06.11.2020 0:24
Minun mielestä FTF:n voi saada vain yksi nimimerkki, ellei sitten täsmälleen samalla sekunnilla satu joku toinenkin yhtä aikaa etsimässä ollut sen löytämään ja kätensä sitä kohti ojentamaan. Eli en käsitä ollenkaan tätä "sääntöä", että kaikki ensimmäisenä paikalle tulleet ja yhtä aikaa etsimässä olleet saavat FTF:n riippumatta siitä kuka sen löysi. Saatika että käsittäisin sitä, että jotkut jäävät odottelemaan lokikirja kädessä jotta oliskohan tänne vielä joku tulossa. Lapsellista mielestäni sellainen.

Mutta onko tuollainen sitten oikein taikka väärin, sitäpä en tiedä. Tietäneekö kukaan.
Mielestäni on oikeus ja kohtuus, että kaikki, jotka kätköä löytöhetkellä etsivät, ovat oikeutettuja FTF:ään. Auttavathan ne muutkin etsijät siinä etsimisessä, vaikka eivät kätköä löytäisikään. Muut etsijät ovat voineet sulkea etsinnöillään pois joitain haastavia/inhottavia paikkoja tms. Muutenkin tuo yhden nimimerkin FTF luultavasti lisäisi kyynärpäätaktiikoita ja aiheuttaisi tarpeetonta kiistaa etsijöiden joukossa. Se, että odotellaan lokikirja kädessä lisää nimimerkkejä on taas täysin toinen asia, josta on mielestäni ihan hyvä keskustella. Täytyy kuitenkin muistaa, että perinteisissä kätkötyypeissähän löydön määritelmä on nimi lokivihkossa, joten jos useampi nimimerkki laittaa nimet lokivihkoon samaan aikaan, eivätkö he silloin myös "löydä" kätkön samaan aikaan?

Camomilla
Viestit: 5
Liittynyt: La 29.11.2014 7:53

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja Camomilla » Pe 06.11.2020 19:42

http://www.geowiki.fi/FTF kertoo, että aivan hyvin FTF voi olla jaettu. Comin sivuilta en jaksanut tuota tietoa etsiä, joku sen sieltäkin löytänee.

Olemme itse hunteissa kuulostelleet, mahtaako joku olla lähistöllä kohti kätköä puuskuttamassa tai näkyykö lähestyviä taskulampun valoja. Olemme myös odotelleet, jos olemme tienneet jonkun olevan matkalla kätkölle. Kerran täysin ajattelemattomasti äkkiä kuittasimme lokin ja palautimme kätkön, kun lähestyvän auton ääni kuului. Kerran vastaavasti kaveri heitti kätkön toiselle kätköilijälle, joka kiireesti sen piilotti, kun kuulivat meidän automme. Oma kiirehtiminen harmitti jälkeen päin, ei ollut tarkoitus kellekään pettymystä aiheuttaa. Mikähän aivopieru tuokin lienee ollut… Omaan nilkkaan osunut puolestaan nauratti, oli sitä paitsi melko hassun näköistä toimintaa se hätäinen kätköpurkin heittely, emmekä siitä suostuneet FTF:ää kirjaamaan, vaikka kuinka sitä meille tyrkyttivät.

Kerran olimme vasta tulossa paikalle, kun toiset jo kirjasivat. Siinä tilanteessa kaikki hoputtivat tulemaan ja vakuuttivat, että on se FTF meillekin, koska olimme paikalla ennen kätkön palauttamista. Sen kirjasimme, mutta kieltämättä se hiukan kaivertaa. Emme olleet paikalla kätkön aktiivisen etsimisen aikana. Toisen kerran saavuimme paikalle siinä vaiheessa, kun toiset olivat jo iät ja ajat etsineet, emmekä itse ehtineet kuin viitisen minuuttia paikkoja koluta, kun joku ikuisuuden paikalla olleista kätkön löysi. Aktiivisesti kuitenkin ehdimme sen hetken etsiä, ei kolkuttanut omatunto kuitatessa FTF:ää.

Toisinaan kavereilta tulee viestejä tyyliin ”hunttiin?”, toisinaan lähetämme sellaisia itse. Huntit ovat kivoja hetkiä tuttujen tapaamiseen ja sitä paitsi usein on lohdullista, että on useampi silmäpari mukana etsimässä. Myönnettävä sekin toki on, että FTF:iin jää koukkuun. Joskus tulee ”pelko” että kaveri on kätkölle kuitenkin jo matkalla ja itse myöhästymme, vaikka kiva olisi ehtiä. Sitten tulee laitettua viesti. Ettei vain mene himoittu äfteeäffä sivu suun :D Kivaa on, jos kaveri silloin odottaa, mutta emme loukkaanu, jos ei odota. Ihmisilä voi olla kiire, paikalla voi olla jo joku toinen, joka ei voi odotella, ehkä viestiä ei ehdi lukea, vastaamisesta puhumattakaan tai sitten kaverilla ei vain jostain muusta syytä sillä kertaa ole intoa jäädä kätkölle notkumaan. Saatamme jonkun mielestä olla niin ärsyttäviä, ettei meitä vain haluta paikalle. Ei se meiltä ole pois. Keneltäkään emme hunttiseurapyyntöjä odota, emmekä aina jaksa/muista/muuten vain tule sellaisia itsekään lähettäneeksi. Ei sellaiseen ole kenelläkään mitään velvollisuutta.

Kerran olemme vieraalla paikkakunnnalla saaneet toiselta kätköilijältä kovat haukut siitä, ettemme älynneet odotella pariakymmentä minuuttia ennen loggaamista, vaikka ”sellainen kuuluu hyviin tapoihin”. On kuulemma olemassa ”kätköilijöiden herrasmiessopimus”. Sellaista en ole allekirjoittanut enkä tule allekirjoittamaan.

Enpä näistä hunttihommista kovin kiivailisi mihinkään suuntaan.

Koplakopo
Viestit: 146
Liittynyt: Ke 29.08.2018 22:26

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja Koplakopo » Pe 06.11.2020 23:50

Onhan noita tapoja monia seurata mitä on tulossa ja minne päin, mut ne tiedot vain harvojen ja valittujen tiedossa :mrgreen:
Lisäksi on olemassa ns. sunnuntaikätköilijöitä ja toisaalta ns. PRO porukkaa. Heitä ei voi verrata mitenkään keskenään.
Tiedämpä vaan melko paljon tästä "PRO" touhusta. Kenenkään on ihan turha valittaa mistään mitään. He tekevät tätä rakkaudesta lajiin ja sääntöjen "puitteissa" :roll:
Tervetuloa joukkoon.....on raakaa puuhaa.
Tilastoja ja muuttujia tutkitaan ja niitä analysoidaan säiden ja milloin millonkin mukaan. Tarkastajien liikkeitä seurataan milloin milläkin keinolla. Ja sit kun joukkoon lisätään "pikku" kotitiimi turvaamaan selustaa ja metsään heitetään lauma "hulluja" niin sitä sattuu ja tapahtuu yhtä ja toista.
Uskomapa et kaikki eivät siitä tykkää, mut on sekin ihan laillista ja kaikille vapaaehtoista puuhaa.
Kukaan ei hunttaa yksin....ja harva kaksin. Parhaimmillaan jonkun mysse FTFn takana ollut lähes kymmenen ammattilaisen verkosto.
Onkohan kellekkään tullut ikinä mieleen et ku on yli 10t löytöä Suomesta tietää jo melko hyvin missä on mahdolliset vapaat paikat kotinurkilla. Ei se ole huijaamista jos ratkoo mysset/multit rehellisesti ja selvittää kaikki fyysiset välipisteet jne. ja sit pitää niistä kirjaa. Se on sitä PRO touhua.
Siipeilijät kun valitettavasti kokevat vain sen loppupurkin huuman ja senkin yleensä siipeillen....silloin tulee tuskin laitettua naatteja muistiin.

Mutta mutta....Pointti: Hunttaus ei ole herrasmieslaji se on kilpajuoksu. Ja kukin maksaa omat sakkonsa. Ja polttoainetta palaa....renkaita kuluu.
Ei se Kopon kämäsen pet-putkilon tonginta märästä kuusesta ensilöydön toivossa aina ole niin juhlavaa kuin loggauksissa kerrotaan....Sinne taustalle unohtuu paljon asioita mitä ei loggauksiin päädy. Mut ne onkin sit toisen tarinan juttuja ne. :arrow:

ixuspb
Viestit: 63
Liittynyt: Ma 10.12.2012 17:28

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja ixuspb » La 07.11.2020 11:24

kaikki kunnia pro hunttereille, mutta mietin että mitä tämä kopon.hekhkuttama pro "Onkohan kellekkään tullut ikinä mieleen et ku on yli 10t löytöä Suomesta tietää jo melko hyvin missä on mahdolliset vapaat paikat kotinurkilla. Ei se ole huijaamista jos ratkoo mysset/multit rehellisesti ja selvittää kaikki fyysiset välipisteet jne. ja sit pitää niistä kirjaa. Se on sitä PRO touhua.
Siipeilijät kun valitettavasti kokevat vain sen loppupurkin huuman ja senkin yleensä siipeillen....silloin tulee tuskin laitettua naatteja muistiin."
[/b]
käytännössä hyödyttää ellei sitten tälle pro henkilölle ilmoiteta etukäteen että purkkeja kyseiselle paikkakunnalle on jonossa, tuskin se pro tyyppikään muuten tietää olla kartoittamallaan aluella valmiina passissa.?

paitsi jos kuuluu tähän Kopon esille nostamaan"Onhan noita tapoja monia seurata mitä on tulossa ja minne päin, mut ne tiedot vain harvojen ja valittujen tiedossa" sisäpiiri ryhmään. :-)

Avatar
rauski
Viestit: 275
Liittynyt: Pe 04.07.2008 13:16
Paikkakunta: Vantaa

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja rauski » La 07.11.2020 15:07

Mä oon aatellu tän homman nykyään silleen että meen kaikessa rauhassa vaik vasta seuraavana päivänä lähikätköillekin niin ei tuu paha mieli kenellekään! :mrgreen:
"Maailmassa monta on ihmeellistä rasiaa..."

jmiettin
Viestit: 206
Liittynyt: Su 16.11.2014 19:27
Paikkakunta: Lahti

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja jmiettin » La 07.11.2020 15:21

Enempi näin nykyisessä tietoyhteiskunnassa, kun ei saa sitä lyhyttä "FTF @ xx:xx" nettiin nopsaan. Tällöin saattaa muille hunttereille tulla paljonkin turhaa ajoa purkille. Harvassa on ne huntterit joilla ei ole älyluuria.
if it ain't broke, don't fix it

Rensu
Viestit: 27
Liittynyt: La 02.01.2016 0:31

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja Rensu » La 07.11.2020 17:40

jmiettin kirjoitti:
La 07.11.2020 15:21
Enempi näin nykyisessä tietoyhteiskunnassa, kun ei saa sitä lyhyttä "FTF @ xx:xx" nettiin nopsaan. Tällöin saattaa muille hunttereille tulla paljonkin turhaa ajoa purkille. Harvassa on ne huntterit joilla ei ole älyluuria.
Mie en ikinä hoppuile FTF:n nettilogin kanssa. Säilyypä muilla jännitys loppuun asti. :wink:

Koplakopo
Viestit: 146
Liittynyt: Ke 29.08.2018 22:26

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja Koplakopo » La 07.11.2020 19:11

jmiettin kirjoitti:
La 07.11.2020 15:21
Enempi näin nykyisessä tietoyhteiskunnassa, kun ei saa sitä lyhyttä "FTF @ xx:xx" nettiin nopsaan. Tällöin saattaa muille hunttereille tulla paljonkin turhaa ajoa purkille. Harvassa on ne huntterit joilla ei ole älyluuria.
Melko usein hunttereiden älypuhelimet reistailee nollissa, mikä lie magneettikenttä siellä vaikuttaa :roll:
Onneksi yleensä useamman puhelimen paikalle saapuessa kentän vaikutus heikkenee ja joku saa ensilöydön kuitattua :lol:

ibis64
Viestit: 110
Liittynyt: Su 08.12.2013 21:22

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja ibis64 » La 07.11.2020 19:18

Väkisellä vähäsen viivästyy jos ei ole kuin lankapuhelin :lol:

Mikkozzz
Viestit: 357
Liittynyt: Ke 20.12.2006 20:12
Paikkakunta: Helsinki

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja Mikkozzz » La 07.11.2020 19:25

Jotkut ovat old school -hunttaajia. Geokätköilyn alkuvuosina oli tapana odottaa että STF tekee nettiloggauksen ja kuitata oma FTF vasta sitten. Pisimmillään taisin pantata FTF loggausta lähes kuukauden :D
Ajatteleville maailma on komedia, tunteville se on tragedia

Koplakopo
Viestit: 146
Liittynyt: Ke 29.08.2018 22:26

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja Koplakopo » La 07.11.2020 20:48

Mikkozzz kirjoitti:
La 07.11.2020 19:25
Jotkut ovat old school -hunttaajia. Geokätköilyn alkuvuosina oli tapana odottaa että STF tekee nettiloggauksen ja kuitata oma FTF vasta sitten. Pisimmillään taisin pantata FTF loggausta lähes kuukauden :D
Hyvä käytäntö. Voisi samalla porukka alkaa kilpailemaan/tilastoimaan noita STF löytöjä.
Lisäksi Haksun chekkeriin voisi lisätä sellaisen ominaisuuden, ettei chekkeri viherrä "julkisesti", kun vasta joku on purkin logannut.
Näin saataisiin mahdollisimman pitkään kestävä jännitys ja kilpa-ajo kohti purkkia :lol:
Monella huntterilla menee mysset "unohda" tilaan kun chekkeri vihertää (tämä oma oletus).....eli käytännössä lyödään hanskat tiskiin. Kuka tietää vaikka sen oikean vastauksen saanut asuisi 500km päässä.

Avatar
tsahkali
Viestit: 294
Liittynyt: Ti 04.11.2014 11:06

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja tsahkali » Su 08.11.2020 12:20

Koplakopo kirjoitti:
La 07.11.2020 20:48
Monella huntterilla menee mysset "unohda" tilaan kun chekkeri vihertää (tämä oma oletus).....eli käytännössä lyödään hanskat tiskiin. Kuka tietää vaikka sen oikean vastauksen saanut asuisi 500km päässä.
Ei välttämättä...
Jopa mulla on yksi 'ekana vihree'. :shock:
Ilmoitin, että 1000km on matkaa, hakekaa rauhassa, mulla on vieläkin 3v jälkeen hakematta.
Sillä seudulla ei varmaan ole ftf-päivystystä! :D

Avatar
Kumpe
Viestit: 60
Liittynyt: Ti 16.12.2014 22:42

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja Kumpe » Su 08.11.2020 18:02

ibis64 kirjoitti:
La 07.11.2020 19:18
Väkisellä vähäsen viivästyy jos ei ole kuin lankapuhelin :lol:
En tiennytkään, että hälyn voisi saada lankapuhelimeen ?? Tai tiedon kirjekyyhkyllä ?? :lol:
Alussa otetaan hiukan kevyemmin, ja sitten hellitetään loppua kohti.

jmiettin
Viestit: 206
Liittynyt: Su 16.11.2014 19:27
Paikkakunta: Lahti

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja jmiettin » Su 08.11.2020 20:47

Kumpe kirjoitti:
Su 08.11.2020 18:02
Tai tiedon kirjekyyhkyllä ?? :lol:
Itseasiassa tuo kyyhkyjen käyttö olisi teknisesti mahdollista vaikkakin hieman haastavaa. Norjassa Bergen Linux User Group testasi 2001 tuota ja testi toimi vallan mainiosti. Lisää linkissä.

Wikipediassakin on kooste tuosta tekniikasta.
https://en.wikipedia.org/wiki/IP_over_Avian_Carriers
if it ain't broke, don't fix it

tulpukka
Viestit: 10
Liittynyt: Su 03.05.2015 13:16

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja tulpukka » Su 08.11.2020 21:45

jmiettin kirjoitti:
Su 08.11.2020 20:47
Wikipediassakin on kooste tuosta tekniikasta.
https://en.wikipedia.org/wiki/IP_over_Avian_Carriers
Kannattaa katsoa alkuperäisen spesifikaation päivämäärä: https://tools.ietf.org/html/rfc1149

ibis64
Viestit: 110
Liittynyt: Su 08.12.2013 21:22

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja ibis64 » Ma 09.11.2020 7:45

Niin tai sitten katsoo uudet kätköt ihan geocache.fi sivuilta ja sähköpostista ja kun uusi tulla tupsahtaa niin kartta ja kompassi mukaan ja sukset jalkaan oli kesä eli talvi :lol: mutta joo ei se aina onnistu laittaa heti nettiin kirjausta, ei tästä kovin kauaa ole kun oltiin jossain iivantiiran ypykässä eli kuhmossa hunttaamassa ja eipä ollut paljon kännykästä apua :lol: kirjaamisessa tuntuu olevan myös alueellisia eroja eli jossainpäin laitetaan aina vähän myöhemmin ftf lokkaus niin saadaan porukka liikenteeseen eli luontoon, metsiin ja kätköille :lol:

sutta
Viestit: 47
Liittynyt: Ke 23.02.2011 22:05

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja sutta » Ke 11.11.2020 8:42

tsahkali kirjoitti:
Su 08.11.2020 12:20
Ei välttämättä...
Jopa mulla on yksi 'ekana vihree'. :shock:
Ilmoitin, että 1000km on matkaa, hakekaa rauhassa, mulla on vieläkin 3v jälkeen hakematta.
Sillä seudulla ei varmaan ole ftf-päivystystä! :D
Onko jokin seutu, joka on JyNun ftf-päivystyksen ulkopuolella?
https://www.geocaching.com/seek/log.asp ... 96929c116d

jmiettin
Viestit: 206
Liittynyt: Su 16.11.2014 19:27
Paikkakunta: Lahti

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Viesti Kirjoittaja jmiettin » Ke 11.11.2020 9:06

sutta kirjoitti:
Ke 11.11.2020 8:42
Onko jokin seutu, joka on JyNun ftf-päivystyksen ulkopuolella?
https://www.geocaching.com/seek/log.asp ... 96929c116d
Ei taida olla kun on aika vihreä FTF kuntakartta :lol:
Kuva
if it ain't broke, don't fix it

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä”