ilkivaltaa kätköillä

Yleistä keskustelua kätköilystä
Avatar
Eniz
Viestit: 320
Liittynyt: Pe 09.01.2009 1:31
Paikkakunta: VTallinna

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja Eniz » Su 19.09.2010 18:21

Korkealla puussa olevan kätkön jästijäksi arvelen oravaa, variksetkin ovat melko osaavia, harakat taas utelijaita.
Mitä jästeihin tulee, niin useamman kerran on löpytynyt tyhjä purkki tai ei purkkia ollenkaan, siihen eivät kykene Suomen eläinkunnasta kovinkaan moni eläin.
Onko joku joskus tavannut purkista asiattomia viestejä? Niitäkin on tullut eteen. Tiedän myös seutuja joisa purkin jästijät eivät todelkaan ole mitään teinejä, vaan aikuisia usein maanomistajia tai naapureita jotka keräävät purkit talteen jos vain löytävät.
Nämä taas eivät ilmesen onneksi osaa juuri nettiä käyttää.

Eräs oma kätköni jästittiin, kun löytäjä meni kertomaan ja selittämään lähellä olleille ihmisille touhujaan maineiten geokätköilyn, vaikka atribuuttina oli häivetoimita. :twisted:

Minusta jästien valistaminen kätkön läheisyydessä on erittäin arvelluttavaa. Kyllä tekosyitä riittää. Varsinkin gepsi kourassa voi selittää vaikka mitä tarkistuksia maanmittarista alkaen tai sitten vaan sanoa pudottaneensa paikalle jonkin juskan. :)

Peruslähtökohta on että jokainen jästi on mahdollinen jästijä, tämä ei koske suinkaan vain nuorisoa.

Avatar
aumalaj
Viestit: 6
Liittynyt: La 06.06.2009 18:35

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja aumalaj » Ma 22.08.2011 12:51

Myös kätkön välittömään ympäristöön voi kohdistua ilkivaltaa, josta tässä keskustelussa ei ole juurikaan ollut puhetta. Olen lähiaikoina arkistoimassa yhden kätkön pelkästään tästä syystä.

Kyseisen kätkön lähellä olevaa hyvin jyrkkää rinnettä on tuettu irtotiilillä. Maasto on hankalakulkuista, mutta erittäin kestävää. En todellakaan osannut odottaa, että mitään geoeroosiota voisi ilmetä tässä paikassa.

Joku, omasta mielestään varmaan tosi kätevä ja humoristinen henkilö on repinyt maasta näitä tiiliä aika mittavan kasan ja rakennellut niistä aivan purkin viereen ihmeellisen tiiliseinämän. Ehkä hän kuvitteli tekevänsä näkösuojan tms. jotta loggaaminen olisi helpompaa kenenkään näkemättä... Hauskaa ja harmitonta varmaan monien kätköilijöiden mielestä, mutta tuskin niiden, joiden toimenkuvaan kuuluu kyseisestä paikasta vastaaminen. Kustannuksiahan siitä tulee, jos tuollaisia joudutaan purkamaan ja palauttelemaan paikoilleen. :cry:

En tietenkään itse ole syyllistynyt mihinkään mylläämiseen, mutta en myöskään halua, että omien toimieni sivuvaikutuksesta tällaista tapahtuu. Purkissa on yhteystietoni, joten on selvää, että minut yhdistetään tavalla tai toisella myös tähän vandalismiin. Siispä poistan kätkön ja teen voitavani ympäristön palauttamiseksi ennalleen. Myös vastaisuudessa harkitsen vielä entistä tarkemmin mihin purkkeja laitan, vai laitanko ollenkaan.

Avatar
Captain Morgan
Viestit: 123
Liittynyt: Pe 01.08.2008 21:39

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja Captain Morgan » Ma 22.08.2011 13:09

Moi! Kaikki varislinnut korpista kuukkeliin ja kaikki siltä väliltä ovat erittäin älykkäitä ja pystyvät vaikka minkälaisiin
suorituksiin, jotkin varislinnut käyttävät jopa itse tekemiään työkaluja (esim. http://www.youtube.com/watch?v=OYZnsO2ZgWo )
Samoin orava on todella näppärä enkä ihmetele yhtään vaikka sekin avaisi nepparin.
tiinuli kirjoitti:
Aika monessa tapauksessa sabotoija on ollut eläin.
En usko että ainakaan tässä meiän tapauksessa kyseessä on ollut eläin. Se vaatis jo taitoa avata neppari :lol:


Muutenkin vaikka se kätkö oiskin jästien nähtävillä niin ei sitä silti tartte rikkoa :)
Terveisin, Captain Morgan, kätköjä vuodesta 2002

Avatar
Geopulut
Viestit: 173
Liittynyt: Ma 07.06.2010 13:37
Paikkakunta: Tampere

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja Geopulut » Ma 22.08.2011 17:55

Eräässä Tamperelaisessa metsäkätkömysteerissä oli aiemmin jostain filmimuovista välipisteet, kunnes omistajalle selvisi, että oravat mokomat olivat kehittäneet jonkun addiktion sille ja syöneet suihinsa. :mrgreen:
... etsikää, niin te löydätte ...

... seek, and ye shall find ...

teuski
Viestit: 9
Liittynyt: Ke 29.01.2020 7:32

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja teuski » Ma 06.04.2020 8:19

Erään mysseni kävijöiltä tuli viestiä, että samassa kivenkolossa purkin kanssa on kuollut lintu. Kuviakin tuli, ja tosiaan näytti siltä että joku iso lintuhan se siellä on. Ekan viestin jälkeen pääsi unohtumaan ja siitä vierähti reilu viikko kunnes menin paikalle siivoamaan raadon pois.

Paikalle päästyäni kiven kolosta löytyikin ylläty yllätys kaikkiaan seitsemän linnunraatoa. Pari sorsaa ja varista, teeri, naakka ja lokki. Bonuksena pohajlla vielä muovipusseissa pari nyljettyä supikoiranpennun tmv. nahkaa. Voitte uskoa että haju oli jo melkoinen.

Yhdellä kumihanskalla urakkaan varautuneena päädyin ripottelemaan raadot kauemmas metsään, eiköhän ne sieltä luonnollista tietä häivy.

Kätkö on kaukana asutuksesta valtatien varressa liki kilometrin päässä yleiseltä tieltä ja vielä parikymmentä metriä sivussa metsäautotieltä.
Tiedä sitten oliko saalis tietoisesti jemmattu koloon, jossa oli kätkö vai oliko pelkkää sattumaa. Purkki on kyllä selvästi havaittavissa kun paikalle pääsee, mutta todennäköisimmästä saapumissuunnasta katsoen voi jäädä huomaamattakin.

Kummaa touhua...

Avatar
Kumpe
Viestit: 60
Liittynyt: Ti 16.12.2014 22:42

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja Kumpe » Ma 06.04.2020 8:30

Todella ihmetyttää, jos joku on tunkenut pari sorsaa ja jopa teeren sinne kiven alle... Nehän ovat riistalintuja, ja idea on valmistaa ne ruuaksi, eikä tunkea camoksi. Muiden osalta tulee mieleen, että tekijä on vain hoitanut "ylijäämän". Mutta muovipussissa? Jotenkin siinä on jälleen järki loppunut.
Muutoin kyllä luonto, supikoirien, kettujen yms. avustuksella hoitaa nuo biokätköt pois.
Alussa otetaan hiukan kevyemmin, ja sitten hellitetään loppua kohti.

PeliMies4
Viestit: 317
Liittynyt: La 14.04.2018 11:08
Paikkakunta: Lohja

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja PeliMies4 » Ma 06.04.2020 9:08

Nyt kun tällainen aihe löytyi niin mikäs siinä. Itsellä kerran käynyt niin että joku oli ollut oikein älypää ja kirjoittanut huoltopyynnön kätkölleni ja sanonut, että kätkön sisällä oli ilmeisesti mehua. Teki hieman ikävää huoltaa kätköä jota oli käytetty ilmeisesti pisuaarina vaikka vieressä olisi ollut pusikoita vaikka kuinka paljon. Tiskikoneeseen se petti oli tungettava siinä pelossa että se muuttuu limupulloksi siellä. Onneksi ei muuttunut.

Mikä ihme joitakin junnuja vaivaa? Tuo kätkö on yhä hyllyllä. Tekee hieman harmia viedä purkki paikoilleen tuon jälkeen.
...ja tärkeintä on vain muiden ihmisten ilo, ei unelmien murskaus...

Avatar
Tervas
Viestit: 919
Liittynyt: Ma 08.01.2007 14:31

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja Tervas » Ma 06.04.2020 11:13

https://www.geocaching.com/seek/log.asp ... 8e5185bf63
Ei ollut ainoa purkki, johon on pissattu, yäk.
"Jokaisen oikein rakennetun pojan tekee joskus vastustamattomasti mieli etsiä kätkettyä aarretta."
Mark Twain: Tom Sawyerin seikkailut

mamiat
Viestit: 11
Liittynyt: Ma 18.08.2014 8:42

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja mamiat » Ti 07.04.2020 11:31

"Mitäs rakensimme liian monimutkaisen kenttämysteerin haastekätköksi", eli miten toimii kätköilijä, jolle oman löytömäärän kasvatus yhdellä on tärkeämpää kuin kätkön omistajan tekemä tuntien tuunaustyö? Pas**ksi vaan jos ei lukot aukene. Itsestään tuo purkki ei tuolla tavalla hajoa eikä varsinkaan riippulukko avaimineen häviä. Ja jästit eivät tuolla taatusti vieraile. "Aarrearkun" suojana ollut lukittu postilaatikko on myös aikojen saatossa "murrettu" kerran ja toisenkin ja miltei joka kerta paikalla käytyämme laatikko on jätetty paikoilleen "nurin", jolloin sen sisältö kostuu sateella. Mikä tässä on niin vaikeaa?

jmiettin
Viestit: 205
Liittynyt: Su 16.11.2014 19:27
Paikkakunta: Lahti

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja jmiettin » Ti 07.04.2020 15:36

Ilkivaltaa sekin on kätköllä kävijän toimesta jos purkki hajoaa käsittelyssä, vaikka ihan vahinkossa, mutta siitä ei ilmoiteta omistajlle. Tai jos nähdään että kätkölaatikon kansi on halki niin palautetaan purkki oikein päin että vesi valuu varmasti purkiin rikkinäisestä kannesta vaikka ylöslaisinkin voisi palauttaa.
if it ain't broke, don't fix it

Mikkozzz
Viestit: 357
Liittynyt: Ke 20.12.2006 20:12
Paikkakunta: Helsinki

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja Mikkozzz » Su 24.05.2020 10:52

Tuossa on ehkä enemmän jääräpäistä tyhmyyttä kuin ilkivaltaa. En oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa :roll:
Vaikka väkisin.jpg
Vaikka väkisin.jpg (327.43 KiB) Katsottu 2581 kertaa
Ajatteleville maailma on komedia, tunteville se on tragedia

PeliMies4
Viestit: 317
Liittynyt: La 14.04.2018 11:08
Paikkakunta: Lohja

Re: ilkivaltaa kätköillä

Viesti Kirjoittaja PeliMies4 » Su 24.05.2020 11:13

jmiettin kirjoitti:
Ti 07.04.2020 15:36
Ilkivaltaa sekin on kätköllä kävijän toimesta jos purkki hajoaa käsittelyssä, vaikka ihan vahinkossa, mutta siitä ei ilmoiteta omistajlle. Tai jos nähdään että kätkölaatikon kansi on halki niin palautetaan purkki oikein päin että vesi valuu varmasti purkiin rikkinäisestä kannesta vaikka ylöslaisinkin voisi palauttaa.
Käynyt mulla tuo kahella purkilla. Ne oli niitä pulmalaatikoita joita myydään kiven alla. Ekalla kerralla siitä infottiin asiallisesti, kun panta napsahti poikki, mutta sen jälkeen purkkia rikottiin ja rikottiin. Siinä oli minigrip päällä, ettei puinen kätkö kostu, lokissa luki ettå se pysyy purkin päällä, ei lokin päällä, mutta silti joka huoltokerta se oli purkin sisällä. Viimeisellä huoltokerralla osia oli heitelty metsään koska "ei sitä kukaan huomaa jos tuo osa häviää". Sen jälkeen kätköä ei voinut korjata ja se meni arkistoon.

Yleisesti kaikille kätköilijöille:
Laittakaa huoltopyyntö jos se kätkö menee rikki, ei tuu harmia siitä omistajalle jos se menee pienesti rikki, elekääkä heitelkö niitä osia metsään vaan jättäkää ne vaikka kätkön sisälle. Ja tutkailkaa kuvausta edes sen verran jos siellä olisi jotain ohjeita miten purkkia käsitellään, kiitos :mrgreen:
...ja tärkeintä on vain muiden ihmisten ilo, ei unelmien murskaus...

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä”