Tietokoneet koronavirusta vastaan: Rosetta@home

Puhu kaikesta kaikille, kaikkien kanssa, kaiken aikaa... luonnollisesti foorumin normaalit ehdot muistaen
Avatar
ZeroOne
Viestit: 206
Liittynyt: To 17.12.2009 13:27

Tietokoneet koronavirusta vastaan: Rosetta@home

Viesti Kirjoittaja ZeroOne » Su 15.03.2020 1:20

Monet ehkä miettivät, mitä muuta hyödyllistä voisivat nykytilanteessa tehdä kuin hamstrata vessapaperia. Yksi helppo keino ainakin on olemassa: asenna koneellesi Rosetta@home -ohjelmisto. Rosetta-projektissa käytännössä tuhannet yksittäiset kotitietokoneet yhdistyvät yhdeksi supertietokoneeksi, joka selvittää eri sairauksiin -- tällä hetkellä koronavirukseen -- liittyvien proteiinien laskostumista. Tämä on äärimmäisen tärkeä tutkimuskohde, sillä ymmärtämällä sairauteen osallistuvien proteiinien toimintaa voidaan sairauksiin kehittää tehokkaita lääkkeitä.

Projektin verkkosivusto on https://boinc.bakerlab.org/ ja siellä on heti etusivulla iso "Join Rosetta@home" -liittymisnappi. Projekti on epäkaupallinen ja se hyödyntää tietokoneen luppoaikaa: esimerkiksi kun vain surffailet netissä, suurin osa tietokoneen laskentakapasiteetista on täysin käyttämättömänä. Jos vaikka pelaat tai teet raskasta videoeditointia, laskenta menee automaattisesti tauolle, kunnes kone on taas vähemmällä käytöllä.

Tästä ja muutamasta muusta vastaavasta hajautetun laskennan projektista keskustelteltiin tällä palstalla muutama vuosi sitten. Perustin tuolloin Rosetta@home -laskentaan Finnish Geocachers -tiimin, ihan vain koska olemmehan kaikki tilastofriikkejä. ;)

Rosetta@homen lisäksi toinen vastaava, tunnettu projekti on Folding@home, mutta itselläni ei ole siitä kokemusta.

Avatar
koodi
Viestit: 110
Liittynyt: To 30.06.2011 20:08

Re: Tietokoneet koronavirusta vastaan: Rosetta@home

Viesti Kirjoittaja koodi » Su 15.03.2020 8:57

Joltain eläimelliseltä selkäydinreaktioltahan tuo vessapapaperin hamstraus vaikuttaa.

Koronavirus ei liene tappavuudeltaan normi kausi-influenssaa suurempi. Tuohon projektiin koneaikaa antamalla ei voi olla varma tuloksista. Varma voi olla vain lisääntyneestä sähkönkulutuksesta ja siitä, että BigPharma rikastuu.

Perspektiiviä koronaan antaa myös Ylen sivuilta tänään lukemani Juntin Pekan kolumni, joka mielestäni tiivistyi lauseeseen ".. olemme lopulta vain kuin jänikset Liakan viteliköissä. Teemme tekojamme vailla suurempaa ymmärrystä, nusaisemme kun on paikka ja kuolemme pois."

Puuha
Viestit: 104
Liittynyt: To 27.09.2012 16:06

Re: Tietokoneet koronavirusta vastaan: Rosetta@home

Viesti Kirjoittaja Puuha » Ti 17.03.2020 10:54

Siinäpä sitä onkin Liakan suoralla juoksemista. Onhan tuolla laskennalla saatu myös tuloksia aikaiseksi mm. syöpätutkimuksissa proteiinien muutoksissa. Sama mallentaminen tehtäisiin joka tapauksessa mutta tässä se tapahtuu muun toiminnan ohessa.

ALS-tutu ry:n tiimihän rullaa omalla painollaan vieläkin ja on Suomen top-5 joukossa neljäntenä. Tosin foorumi suljettiin sen ollessa varsin hiljainen ja käyttöä ei juuri ole. Keskustelu pääosin siirtyi niiden vähäisten osalta Konekansa.net sekä ALS-tuttu ry:n foorumille.

Molen siirtynyt Word community gridille lahjoittamaan sillä tukevat android puhelinten laskentakapasiteettia kun puhelin on latauksessa. Haluan ainakin uskoa että tästä on apua mutta enpä kyllä henkilökohtaisesti menetä mitään.

jmiettin
Viestit: 132
Liittynyt: Su 16.11.2014 19:27
Paikkakunta: Lahti

Re: Tietokoneet koronavirusta vastaan: Rosetta@home

Viesti Kirjoittaja jmiettin » Ti 17.03.2020 13:12

Toimiihan tämä hyvin täällä suomessa jossa taloja lämmitetään suoralla sähköllä ilman järjellistä toimintaa. Näissä boinc ympäristön laskenta projekteissa saa niille kilowateille jotain vastinetta. Itellä ollut nämä dnetc:t ja setit yms ajossa jo vuosi kymmenet.
if it ain't broke, don't fix it

Vastaa Viestiin