Pistin parille ihmiselle seuraavan sähköpostin:
Toivoisin keskustelua aiheesta myös täällä harrastajilta ja mahdollisetsi tarkastajiltakin. Ainahan Power Trailien eettisyys puhuttaa ja itsekin niitä mielelläni kävelen läpi. Suomen Ladun toteutus tässä ei vaan nyt tunnu oikealta ja hyvältä. Mitä mieltä muu parviälyn parhaimmisto on?"Hei!
Olen harrastanut 12 vuotta geokätköilyä ja aiemminkin ollut huolestunut Suomen Ladun toiminnasta harrastuksen parissa. Tänä aamuna selvisi, että Latu on piilottanut Kiilopäälle Ahopään tuntumaan ison määrän geokätköjä. Kätköt eivät sijaitse poluilla ja tunnetusti tällaiset nk "power tralit" aiheuttavat luontoon valtavaa eroosiota. Onko siis Lapin herkkä tunturimaasto Suomen Ladun ja erityisesti Lapin edustajien mielestä sopiva paikka tällaiselle runsasta eroosiota aiheuttavalle geokätkösumalle?
Kätköilyn harrastajat yleisesti ottaen ovat huolissaan harrastuksensa aiheuttamasta eroosiosta ja siksi harrastuksessa on pyritty nämä runsaan kätkömäärän geokätköpolut sijoittamaan isojen polkujen yhteyteen siten, ettei polulta tarvitsisi poistua ja tuhota ympäristöä. Mielestäni Suomen Ladun toiminta Kiilopäällä sotii voimakkaasti geokätköilyharrastuksen eettisiä periaatteita vastaan. Mitä mieltä Te olette tämän kyseisen Ladun logon muotoon laitetun polkujen ulkopuolella olevien kätköjen eettisyydestä ja järkevyydestä?
Miksi Suomen latu on tehnyt juuri nämä kyseiset kätköt Kiilopäälle? Miksi niitä on sijoitettu polkujen ulkopuolelle?
Kyseiset kätköt löytyvät maailman laajimmalta http://www.geocaching.com-sivustolta listattuna. Tuntevatko kätköjen piilotuksesta vastaavat henkilöt kätköjen piilotuksen ohjesäännöt ja noudattavatko he niitä?
Miten mielestänne Suomen Ladun kätköissä Kiilopäällä toteutuu geokätkön piilottamisen ohjeissa kohta 5:
"Geokätköilyllä ei vahingoiteta luontoa ja ympäristöä. Geokätköt on piilotettava siten, että kasvisto ja eläimistö ovat turvassa tahalliselta tai tahattomalta haitalta. Joidenkin lajien herkkyyden vuoksi voidaan geokätköilytoiminta tietyillä alueilla keskeyttää osaksi vuotta"?
Miten mielestänne Suomen Ladun kätköissä Kiilopäällä toteutuu geokätkön piilottamisen ohjeissa kohta 6, alakohta 2: "Kätkö on alueella, joka on erityisen herkkä lisääntyneelle jalankululle"?
Saavatko näiden kätköjen tekijät taloudellista hyötyä tämänkaltaisesta toiminnasta?
Onko Suomen Ladulla näiden kätköjen tekemiseen maanomistajan lupa vai omistaako Latu itse nämä maat? Miten aiotte turvata luonnon säilymisen tällä alueella?
Suomen Ladun arvoissa mainitaan internetsivulla http://www.suomenlatu.fi kestävä kehitys arvona. Tukeeko geokätköjen massamääräinen sijoittaminen Lapin tunturialueelle mielestänne kestävän kehityksen periaatteita? Tuntevatko kätköjen piilotuksesta vastaavat henkilöt kestävän kehityksen periaatteet ja noudattavatko he niitä?
Suomen ladun arvot toimintatapoina -kohdassa mainitaan vastuullisuus. Onko näiden Kiilopään geokätköjen sijoittaminen ja toteutus mielestänne vastuullista toimintatapaa?
Suomen Ladun piti käsittääkseni järjestää kaupallinen Mega Geokätköilytapahtuma Kiilopäällä kesällä 2013. Miksei sitä järjestetty?
Kiilopään omilla verkkosivuilla kerrotaan, että Suomen Ladulla olisi infovihkosia lähialueen kätköistä. Olisiko tällaista vihkosta tai sen sisältöä mahdollista saada sähköpostitse sähköisessä muodossa?
Kesäterveisin,
Laura Horsma
Geokätköilijä
Nurmijärvi"