Multin ja mysteerin rajalla?

Apua kätköihin liittyen
KarHu74
Viestit: 2
Liittynyt: Pe 30.04.2021 20:47

Multin ja mysteerin rajalla?

Viesti Kirjoittaja KarHu74 » Pe 30.04.2021 22:27

Missä menee multin ja mysteerin raja? Suunnitelmissa olisi monipisteinen laskumulti ... näistähän kaikki kätköilijät tykkäävät ;-)

Ajatuksena olisi laittaa multiin apuvälineatribuutti, ja apuväline jota tarvittaisiin yhdellä tai useammallakin reittipisteellä, olisi kompassi. Ihan perinteinen, tai sitten gepsin tai kännykän kompassi, kunhan sillä saa otettua suunnan, kätkökuvauksessa annetun astelukeman perusteella.

Kätköilijä saapuu edellisen pisteen vinkeillä saamillaan naateilla pisteelle X. Kätkökuvaus opastaa ottamaan kompassisuunnan koordinaatteihin Y. Tällä suunnalla näkyvien koivujen määrä olisi vinkki, jolla saadaan täydennettyä naatit seuraavalle pisteelle...

Tällainen toteutus vissiinkin menisi multina, eikä siinä liene muutakaan ongelmaa? Mutta entä jos homma tehtäisiin vielä vähän haasteellisemmaksi:

Kätköilijä saapuu edellisen pisteen vinkeillä saamillaan naateilla pisteelle X. Kätkökuvaus opastaa ottamaan kompassisuunnan koordinaatteihin Y, ja etenemään tähän suuntaan Z metriä. Tältä paikalta löytyy:
A) koivu
B) kivi
C) suuri ja mahtava sammakko
Siis joku paikalla olemassa oleva juttu, ei kätköttäjän asettama. Tämän selvittämällä löytyy vinkki eteenpäin.

Meneekö multina, vai onko jo sen verta haastavampi, että hätyytelee mysteerin rajaa? Ja mitenkä on? Muodostaako tämä Y:n ja Z:n muodostama piste nyt sitten erillisen virtuaalisen reittipisteen, joka tulisi merkitä kätkön tietoihin piilotettuna pisteenä, vai tarvitseeko tällaista pistettä huomoida mitenkään kätkön reittipistelistassa? Kun siellä ei kuitenkaan ole mitään kätköttäjän asettamaa fyysistä kohdetta?

Kommentteja...

Avatar
haksu10
Viestit: 3055
Liittynyt: Ke 20.12.2006 19:22
Paikkakunta: Karkku (Sastamala)
Viesti:

Re: Multin ja mysteerin rajalla?

Viesti Kirjoittaja haksu10 » Pe 30.04.2021 22:47

Ekana tulee mieleen tämä Multi vai mysteeri? – kas siinä pulma joka jo saattaa vastata kysymykseen.

Mielestäni multi edelleen ja sellaista pistettä, mihin ei mitään ole kätköttäjä vienyt, ei tarvitse ilmoittaa (asia näin nopeasti mietittynä).

(Edit: toki tuo kompassin käyttö voi sittenkin muuttaa mysteeriksi?)
7.7.2018 jälkeen kirjoittamani viestit olen kirjoittanut yksityishenkilönä ja kätköilijänä "haksu10", en sivustoon liittyvänä taikka sen ylläpitäjänä.
Kyseistä päivämäärää edeltävät viestit voivat olla sivustoon liittyviä ylläpidollisiakin viestejä.

mustakorppi
Viestit: 58
Liittynyt: To 30.05.2019 17:05

Re: Multin ja mysteerin rajalla?

Viesti Kirjoittaja mustakorppi » La 01.05.2021 0:06

Eteneminen X metriä suuntaan Y on ihan kätkötyypin kuvauksessa käytetty esimerkki siitä mitä multi voi olla. Toki ihmiset käytännössä laskee noiden perusteella uudet koordinaatit joihin suunnistaa, eikä tee mitään askelparimittausta yrittäen kävellä luotisuoraan kompassi kädessä.

En ihan hahmota mikä tuossa reittipiste-esimerkissä olisi se haastava juttu. On ihan ok pyytää etsijää erottamaan esim. koivu ja kivi toisistaan. Toki sitten olisi tosi kiva jos siellä rastilla tosiaan on vain jompi kumpi.

Myös tällaisten virtuaalisten välipisteiden merkitseminen on pakollista (https://www.geocaching.com/play/guideli ... icalcaches)

Avatar
arisoft
Viestit: 1175
Liittynyt: La 31.07.2010 19:49
Paikkakunta: Vantaa

Re: Multin ja mysteerin rajalla?

Viesti Kirjoittaja arisoft » La 01.05.2021 0:24

Ihan alkeellisin ero on sellainen, että multissa on oltava alkupiste joka etsijän täytyy käydä paikan päällä tutkimassa. Mysteerissä sen sijaan voi olla bogus-piste, joka ihan nimensä mukaan on merkityksetön piste eikä siellä tarvitse käydä.

Jos siis tehtäväsi alkaa maastossa oikeasti alkupisteeltä niin voit harkita sitä multina, mikäli tehtävä muuten noudattelee tuon edellä kuvatun ohjeistuksen linjauksia. Multina tekemisessä lisäetuna on se, että kätkö saa olla kauempana kuin mysteerille sallitut 2 mailia kuvauksen koordinaateista.

KarHu74
Viestit: 2
Liittynyt: Pe 30.04.2021 20:47

Re: Multin ja mysteerin rajalla?

Viesti Kirjoittaja KarHu74 » La 01.05.2021 12:58

Kiitokset Haksulle tuosta asiaa avaavasta linkistä, ja muille kanssa kommenteista. Suunnittelemani "viritys" ei ole varsinaisesti tuollainen koordinaatioprojisio, jossa reittipisteeltä toiselle siirryttäisiin kulman ja etäisyyden mukaan. Enempikin se voisi olla tuollainen välipisteelle sisällytetty yksinkertainen kenttämysteeri, joka tuolla linkin perässä oli mainittu.

Tulevaa kätköä pahemmin spoilaamatta, se olisi siis perusrakenteeltaan monipisteinen laskentamulti, jossa yhdelle reittipisteelle voisi tulla tällainen kenttämysteeri. Sanotaan nyt että tuo kyseinen reittipiste olisi vaikkapa iso kivi. Kiven ympärillä olevalla alueella, vaikka noin 100x100 metriä, on maastossa erilaisia "mielenkiintoisia" juttuja, joita olisi tarkotus haeskella.

Kätkökuvauksessa olisi ohjeet, esim. näin: Kiveltä 30 metriä suuntaan 120 astetta. Sitten monivalintana kohteen mukaan saadaan lisää numeroita etenemistä varten. Näitä etsittäviä juttuja tulisi saman kiven ympärille kolme. Olisiko tällainen nyt sitten sellainen multiin sallittu kevyt kenttämysteeri?

Tämä selvinee viimeistään siinä vaiheessa, jos kätkö tulee tarkastajalta bumerangina takaisin...

BeachHill
Viestit: 96
Liittynyt: Ma 04.07.2011 22:08
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Multin ja mysteerin rajalla?

Viesti Kirjoittaja BeachHill » La 01.05.2021 18:07

Mielestäni tää on ihan selvä mysse. Ja miksi tuleva kätkö ei voisi olla tyypiltään mysteeri? Itselläni on muutama multi ja niissä pääset eteenpäin, kun löydät paikalta täydelliset koordinaatit seuraavalle pisteelle. Tästä joku voi vetää johtopäätöksen millaisista multeista tykkään :D

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kätköapua”