[Info] Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Yleishyödyllisiä ohjeita (huomaa: tämä on useimmiten väärä alue uudelle viestiketjulle)
Avatar
haksu10
Viestit: 3048
Liittynyt: Ke 20.12.2006 19:22
Paikkakunta: Karkku (Sastamala)
Viesti:

[Info] Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja haksu10 » Pe 20.08.2010 22:00

(Ensimmäiset kommentit siirretty mukaan ohjeeseen, kiitokset kommenteista!)

Koska uusilla kätköilijöillä on selvästi epätietoutta harrastuksen perusasioistakin niin tämän viestin tarkoitus on koota hyvin lyhyt ja ytimekäs "Älä tee näitä virheitä" -paketti. Laajemmat ohjeistukset toki ovat tarpeen ja aloittelijan kannattaa nekin lukea.

Tämä viestiketju tulee olemaan poikkeuksellinen: kerään (hyväksi todetut) uudet ohjeet tähän viestiin ja poistan sitä mukaa niihin liittyneet vastaukset. Tavoitteena on siis saada tämä ketju pysymään yhden viestin mittaisena ettei uusi harrastaja joudu lukemaan ensin tätä viestiä ja sitten kymmeniä lisäohjeita asiaan. Tavoite on myös pitää ohje lyhyehkönä joten pienimpiin yksityiskohtiin ei kannata mennä :)

Ohje tulee elämään melkoisesti riippuen ajankohdasta milloin tätä muuttelen (toisinaan lauseet voi olla pitkiä, tiivistelen sitten ajatuksen kanssa) joten lauserakenteisiin jne. ei (vielä) kannata puuttua :) Myöskään kaikkia linkityksiä tai käsitetäsmennyksiä (esim. mitä on silica) ei vielä ole mukana.

Lyhyt opastus kätköilyyn:

Kätkö
 • Varaa tarpeelliset varusteet matkaan. Ota oma kynä mukaan koska kaikissa kätköissä ei ole kynää tai se voi olla käyttökelvoton. Taskulamppu ja hanskat ovat usein tarpeelliset. Kesällä shortsit ja nokkospuskat eivät ole miellyttävä yhdistelmä.
 • Muista yhteisvastuullisuus. Vaikka kätkön huollosta vastaa sen tekijä niin pienimpiin ongelmiin kannattaa varata mukaan ainakin terotin (kynän terotus), kirjoituspaperia (jos lokikirja täyttyy) sekä talouspaperia (jos kätkö on kostea). Silica ja minigrip-pussit ovat toki plussaa.
 • Toimi kätköä etsiessäsi, logatessasi sekä kätköä paikalleen palauttaessasi siten etteivät sivulliset huomaa.
 • Kirjoita lokikirjaan vähintään päivämäärä ja oma nimimerkkisi. Älä ota kätkön kynää (tai terotinta) mukaasi. Muista että kynää ei laiteta lokikirjan minigrip-pussiin koska se tekisi pussiin reikiä ja kosteussuoja olisi mennyttä. Silicapussi (kosteutta imevä aines) kuuluu lokikirjan kanssa samaan pussiin.
 • Kätkö tulee piilottaa tarkalleen samaan paikkaan ja asentoon kuin missä se on löydettäessä. Tarvittaessa jätä joku merkki (kynä, tulitikku tms.) kätkön sijaintipaikkaan loggauksen ajaksi mikäli on vaara paikan vaihtumiselle. Muista että kätkön siirtyminen kymmenelläkin sentillä merkitsee sen matkaamista 10 metriä sataa kävijän kohti!
 • Piilota kätkö vähintään yhtä hyvin kuin se oli piilotettu. Mikäli kätkö oli löydettäessä liian näkyvästi (eli sivullisten näkyvillä) piilota se paremmin; älä kuitenkaan hautaa sitä sammaleeseen tai maahan siten että vaikeutat seuraavien kätköilijöiden etsintää.
 • Sulje sekä pussi että kätköpurkki huolellisesti.
 • Voit halutessasi vaihtaa vaihtoesineen. Vaihtoesineet ovat pieniä leluja tms. Vaihda vaihtoesine aina vähintään samanarvoiseen esineeseen. Tutustu kuitenkin alleolevaan Reissaajat -osuuteen, ne eivät ole vaihtoesineitä!
 • Älä spoilaa nettiloggauksessa. Älä kerro nettiloggauksessa mitään vihjeitä esim. mysteerin ratkaisemisesta tai kätköjen paikasta (älä esim. kerro että parkkipaikka löytyi hienosti sillan kupeeasta). Älä myöskään kirjoita loggaukseen kätkön vihjettä taikka kommentoi vihjettä siten että vihje paljastuu. Jos kätköpurkki keittää kahvit se on mukava yllätys mutta pidä se yllätyksenä myös seuraaville kävijöille: älä siis mainitse loggauksessa kuinka kiva oli että purkki keitti kahvit.
Reissaajat
 • Reissaajat (Travel Bugit ja Geokolikot) liikkuvat kätköstä kätköön, niitä ei saa itselleen eivätkä ne ole vaihtoesineitä. Reissaajat tunnistaa yleisemmin niissä olevasta kirjain/numerosarjasta ja kehoituksesta logata reissaaja geocaching.com -sivustolla.
 • Reissaajan voi ottaa/jättää ilman vaihtoa toiseen reissajaan. Reissaaja ei myöskään ole vaihtoesineen korvike, reissaajaa jättäessäsi et siis saa ottaa vaihtoesinettä (etkä ottaessasi joudu jättämään vaihtoesinettä).
 • Loggaa reissaajan liikutus geocaching.com:ssa reissaajan sivulla. Muista ettet kirjoita reissaajan koodia kätköloggaukseesi tai ota reissaajasta kuvaa jossa koodi näkyy. Koodin tarkoitus olla salainen muille paitsi reissaajan nähneille!
 • Jätä reissaaja nopeasti uuteen kätköön huolehtien sen tehtävästä. Reissaajan tehtävä (esim. pysyä tietyn kaupungin lähellä)on reissaajan mukana lapussa taikka löytyy reissaajan sivulta. Mikäli tarkastusmahdollisuuteen olisi liian pitkä aika voit jättää reissaajan toiseen kätköön tietämättä tehtävää mutta pyri tällöin lyhyeen siirtoon äläkä ainakaan siirrrä sitä toiseen maahan.
7.7.2018 jälkeen kirjoittamani viestit olen kirjoittanut yksityishenkilönä ja kätköilijänä "haksu10", en sivustoon liittyvänä taikka sen ylläpitäjänä.
Kyseistä päivämäärää edeltävät viestit voivat olla sivustoon liittyviä ylläpidollisiakin viestejä.

Avatar
haksu10
Viestit: 3048
Liittynyt: Ke 20.12.2006 19:22
Paikkakunta: Karkku (Sastamala)
Viesti:

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja haksu10 » Su 07.11.2010 20:29

HERÄTYS, (varsinkin) uudet kätköilijät!

Nostetaanpa tämä taas välillä näkyviin kun näköjään täydellistä hälläväliä -kätköilijää on uusien joukossa. Ongelma ei koske vain omia kätköjäni vaan laajemminkin on nähty että kuluvana kesänä tuli todella paljon uusia kätköilijöitä ja - vaikka joukossa on asiallisiakin - tuntuu että täysin on menetetty ne ajat jolloin harrastajat edes yrittivät toimia asiallisesti. Jokaisessa harrastuksessa on sääntöjä tai ainakin hyviä tapoja, niin myös kätköilyssä!

Pyydänkin siis varsinkin uusia kätköilijöitä lukemaan ja omaksumaan tämän viestiketjun ensimmäisenä olevan ohjeen, joka löytyy myös täältä.

Tämä tietopaketti on tarkoituksella mahdollisimman pieni ja keskittyy niihin seikkoihin mitkä minimissään ainakin täytyisi tietää. Suositeltavaa on tutustua myös Älä ryhdy geokätköilijäksi, tai lue ainakin tämä ohje ennen sitä -ohjeeseen joka paneutuu asioihin laajemmin.

Samalla mainitsen että jatkossa en enää jaksa lähettää jokaiselle virheellisesti loggaavalle viestiä vaan kylmästi lokit lähtee saman tien pois, varsinkin kun tuntu että puhuu tyhjille seinille. On ollut kiva tehdä erikoisempiakin purkkeja mutta enää ei ole huvittanut kun kaikki hienoudet / huonoudet aina spoilataan logeissa joten mitään yllätyksellisyys menetetään kun lokit kertovat kaikki yllätykset.

En edes jaksa kertoa mielipiteitä niistä joille ei ole mitään merkitystä miten kätkö piilotetaan loggauksen jälkeen, taikka jotka etsivät kätköt vaikka jästilauma seisoisi vieressä, tai...

Ja kyllä, nyt on herne nenässä ja syvällä!!!
7.7.2018 jälkeen kirjoittamani viestit olen kirjoittanut yksityishenkilönä ja kätköilijänä "haksu10", en sivustoon liittyvänä taikka sen ylläpitäjänä.
Kyseistä päivämäärää edeltävät viestit voivat olla sivustoon liittyviä ylläpidollisiakin viestejä.

Avatar
Garmingeo
Viestit: 194
Liittynyt: To 07.02.2008 20:51

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja Garmingeo » Su 07.11.2010 21:29

Hyvä Haksu! Täyttä asiaa koko tekstisi. Olen täysin samaa mieltä, että nykyisistä aloittelevista/suht "tuoreista" kätköilijöistä valitettavasti suhteellisen iso prosentuaalinen osuus ei osaa "perussääntöjä". Mainio esimerkki mihin joka tuutista tuleva harrastuksen esittely ilman asiallista opastusta (henkilökohtaista) on johtanut. Asiasta on käyty täällä ennenkin keskustelua, joten ei siitä sen enempää, mutta jotkut olivat vaan aika oikeassa aikoinaan.
Nil volentibus arduum.

aku506
Viestit: 1206
Liittynyt: Ma 10.11.2008 19:52

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja aku506 » Ma 08.11.2010 18:17

haksu10 kirjoitti:os kätköpurkki keittää kahvit se on mukava yllätys mutta pidä se yllätyksenä myös seuraaville kävijöille: älä siis mainitse loggauksessa kuinka kiva oli että purkki keitti kahvit.
Haksu taas vauhdissa....
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Avatar
Stone'5
Viestit: 873
Liittynyt: Pe 29.06.2007 13:00

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja Stone'5 » Ti 09.11.2010 17:03

Kannattaa tosiaan myös muistaa, että jos kätkötiedotetta ei ole laminoitu tai muuten päällystetty, se kuuluu lokin kanssa Minigrippiin! Liian monessa kätkössä tiedote on märkä mytty purkin pohjalla. Samoin, silikaa ei pidä mennä ottamaan pois minigripistä. Joskus tulee ajatelleeksi, minkähänlainen on ihminen, jonka logiikka käskee toimimaan juuri päinvastoin.. :o
Kynien kanssa olen jo lähes luovuttanut. Yleensä ne on viety, tai jos ei, ne ovat pussin sisällä rei'ittimenä.

Avatar
Haaskalintu
Viestit: 950
Liittynyt: Pe 26.01.2007 15:06
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja Haaskalintu » Ke 10.11.2010 15:34

Tämä voi olla pilkunviilausta, mutta haluaisin lisätä reissaajien ohjesääntöön:

"Jos otat jotain kätköstä, jätä myöskin jotain tilalle"-sääntö ei kuulu reissaajille.
Onko muuten nimesi jo täällä?

PyryK
Viestit: 97
Liittynyt: Ma 07.06.2010 12:01

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja PyryK » Pe 12.11.2010 19:27

Aloittelijana kysyisin mitä tarkoittaa offtopic viesti ketju? :?: :?: :?:
PyryK

aku506
Viestit: 1206
Liittynyt: Ma 10.11.2008 19:52

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja aku506 » Pe 12.11.2010 19:31

PyryK kirjoitti:Aloittelijana kysyisin mitä tarkoittaa offtopic viesti ketju? :?: :?: :?:
Viestiketjua, joka ei käsittele kätköilyä pätkääkään, vaan on ihan jotain muuta. Suora käännös on jotain »Poissa aiheesta», tms. Englannista tulee...
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Avatar
FireFox-71
Viestit: 239
Liittynyt: Su 10.10.2010 19:20
Paikkakunta: Virrat

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja FireFox-71 » Ke 17.11.2010 9:47

Haaskalintu kirjoitti: "Jos otat jotain kätköstä, jätä myöskin jotain tilalle"-sääntö ei kuulu reissaajille.
Tuo vaihtotavaran katoaminen on tullut huomattua. Siksipä olenkin lisännyt kätköihini
erikseen laminoidun lapun, joka kehottaa olemaan korvaamatta vaihtotavaraa kulkijalla....

Mitä taas toisaalta aiheessa olevaan lokeissa mahdolliseen spoilaamiseen tulee, en näe sitä kovin pahana, kunhan ei nyt joka ainoaa yksityiskohtaa tosiaan kerro.
Kyllä osavastuu lokien lukemisesta ennen kätkön etsimistä kuuluu myös etsijälle itselleen :)
Se ettet tiedä, ei tarkoita ettei voisi olla.

______________________Kettu Kuittaa

vedenhenki
Viestit: 2
Liittynyt: Ke 23.06.2010 21:55

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja vedenhenki » La 20.11.2010 11:45

Olen itse aloittanut kätköilyn huhtikuussa ja täytyy kyllä kummastella, että miten ihmiset eivät sitten tajua perusasioita? Eikö ole enää maalaisjärkeä? Kyllä minulla itselläni oli ainakin alusta asti täysin selvää, että purkki on tavallaan toisen ihmisen omaisuutta, joten kohtelen sitä arvostuksella ja hyvin. Harmillisen usein tosin purkin kokoon nähden login ja kätkötiedotteen koko on ylimitoitettu ja on vaikea saada nätisti paperit minigripissä takaisin purkin sisään. Kyllä hyvät käytöstavat kunniaan myös kätköilyssä, myös sitä purkkia kohtaan. :)

GeoHude
Viestit: 3
Liittynyt: Ti 09.08.2011 22:13

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja GeoHude » Ti 09.08.2011 22:27

Olen suht uusi kätköilijä. Loggauksissa on huomiota herättänyt erilaiset lyhenteet. Osa on pikkuhiljaa auennut, mutta olisi kiva jos nämä lyhenteet olisi selitetty jossain. Tätä ketjua tulin katsomaan sillä silmällä .... KK, TFTC...

poppis
Viestit: 112
Liittynyt: Ma 02.06.2008 14:48
Paikkakunta: Nurmijärvi

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja poppis » Ti 09.08.2011 22:32

GeoHude kirjoitti:Olen suht uusi kätköilijä. Loggauksissa on huomiota herättänyt erilaiset lyhenteet.
Geowikistähän nuo löytyy http://geowiki.fi/Luokka:Lyhenteet, eli Geocache.fi -sivustolta Linkit - Geowiki

GeoHude
Viestit: 3
Liittynyt: Ti 09.08.2011 22:13

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja GeoHude » Ke 10.08.2011 22:19

Kiitos!

Avatar
IhmisAnkka
Viestit: 366
Liittynyt: Ti 24.09.2013 16:45
Paikkakunta: Tampere

Re: Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja IhmisAnkka » Ti 24.09.2013 21:07

Vasta aloitin ja tein jo virheen teroittimen kanssa, pidin sitä vaihtotavarana ja vein sen toiselle kätkölle, hups! :oops:
EMT, mä löysin tuon pääsivun www.geocaching.com ja kuvittelin, että ohjeet ovat yhtä kuin parin minuutin esittely videolla.
Kuva

Koivula5
Viestit: 124
Liittynyt: Ti 11.05.2010 14:34

Re: [Info] Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja Koivula5 » Ti 24.09.2013 21:15

Ei se niin vaarallista ole, koko ajan oppii - tervetuloa, Stas, harrastuksen pariin!

TeemuH
Viestit: 427
Liittynyt: To 10.07.2008 14:45
Paikkakunta: Lahti

Re: [Info] Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja TeemuH » Ti 24.09.2013 21:19

Vähän jo päivitysten takia vanhentuneet, mutta perusteiltaan todella hyvä ohjehan löytyy täältä: Älä ryhdy geokätköilijäksi Niin, ja tervetuloa harrastuksen pariin.

Avatar
IhmisAnkka
Viestit: 366
Liittynyt: Ti 24.09.2013 16:45
Paikkakunta: Tampere

Re: [Info] Kätköilyn aloituksen "Pakko tietää" -infopaketti

Viesti Kirjoittaja IhmisAnkka » Ti 24.09.2013 21:30

TeemuH kirjoitti:Vähän jo päivitysten takia vanhentuneet, mutta perusteiltaan todella hyvä ohjehan löytyy täältä: Älä ryhdy geokätköilijäksi Niin, ja tervetuloa harrastuksen pariin.
Joo, huomasin tuon nyt ja kyseinen teksti huvitti minua, kun jo "ansioiduin" tässä itseni ruhjomisasiassa niin, että vedin päistikkaa kalliolla rähmälleni etsiessäni kätköä Luulosaari ja nyt on kädet mustelmilla ja turvoksissa.
Koivula5 kirjoitti:Ei se niin vaarallista ole, koko ajan oppii - tervetuloa, Stas, harrastuksen pariin!
Kiitoksia!
Olen ruvennut elättelemään jo oman kätköni tekemistä soidensuojelualueelle, mutta sillä ei ole vielä mikään kiire. Lueskelen ohjeita ja logailen paikallisia kätköjä.
Kuva

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kootut ohjeet”