Uupuuko Mar_mot?

Yleistä keskustelua kätköilystä
JyNu
Viestit: 272
Liittynyt: Ke 25.08.2010 21:55

Uupuuko Mar_mot?

Viesti Kirjoittaja JyNu » Su 07.04.2019 23:28

Vapaaehtoiset kätköntarkastajat tekevät meille kaikille todella arvokasta työtä. Olen yhä enemmän alkanut olla huolissaan siitä kuinka yhden tarkastajan harteille on jäämässä yhä suurempi osa julkaisuista. Päätin laskea tämän vuoden julkaisut, eli ajanjaksolla 1.1.-7.4.2019:

Mar_mot 1395, eli 79,35 %
acadicus 198, eli 11,26 %
FGR5 136, eli 7,74 %
Stratowius 17, eli 0,97 %
reViewmaster 12, eli 0,68 %

(Tilasto sisältää kaikki tarkastajien merkinnät; myös mahdolliset arkistoinnit, hyllytykset jne. Tilasto on manuaalisesti laskettu ja saattaa sisältää virheitä; näyttää kuitenkin isossa kuvassa tilanteen)

Lisäksi geoawareFIN'llä on yksi julkaistu Earth tänä vuonna. Thymallus Thymallus toki lisäksi tekee tärkeää työtä ilman varsinaisia julkaisuja.

Tähänkö on tultu? Eikö tästä maasta todellakaan löydy muutamaa vapaaehtoista lisää, jotka voisivat tasaisemmin jakaa taakkaa? Ei tarvitse kuin Mar_mot olla jossakin reissussa, niin "mitään" ei tapahdu.

Nimim. Huolestunut

Geovius
Viestit: 738
Liittynyt: Ke 28.03.2007 13:58
Paikkakunta: Tampere

Re: Uupuuko Mar_mot?

Viesti Kirjoittaja Geovius » Ma 08.04.2019 12:43

Voisin vaikka vannoa, että kyse ei ole siitä etteikö vapaaehtoisia olisi tai löytyisi. Kyse lienee ihan jostain muusta johon nykyiset tarkastajat osannevat vastata tarkemmin.

Avatar
taaru
Viestit: 165
Liittynyt: To 21.12.2006 0:59
Paikkakunta: Nokia

Re: Uupuuko Mar_mot?

Viesti Kirjoittaja taaru » Ma 08.04.2019 18:40

Kätkötarkastajan tehtävä on kunniatehtävä, josta monikaan ei varmasti halua kieltäytyä, vaikka ei olisi varma, kuinka aktiivisesti pystyy osallistumaan. Luulen, että useimmille ihmisille on aika tyypillistä, että kun uuteen puuhaan ryhtyy, niin alkuun intoa riittää, mutta sitten into lopahtaa. Onhan tuollainen 12-17 merkintää kolmessa kuukaudessa niin vähän, että käytännössä tarkastaja on jo luopunut tehtävistään lähes kokonaan. Olisi hienoa, kun tarkastajat haluasivat jakaa vastuutaan ja ottaisivat uusia tarkastajia joukkoonsa niin, että kukin vuorollaan voisi vähän himmata ja antaa muiden hoitaa tehtäviä aktiivisemmin. Kätköilijöitä on nykyään niin paljon, että joukosta löytyy varmasti luotettavia henkilöitä tähän tehtävään.
Kell' onni on, se onnen kätkeköön.

Avatar
Kulpakko
Viestit: 245
Liittynyt: Ma 03.10.2011 9:34
Paikkakunta: Lepaa, Hattula

Re: Uupuuko Mar_mot?

Viesti Kirjoittaja Kulpakko » Ma 08.04.2019 19:39

Jopas on Mar_mot urakoinnut :shock: Olemattoman hatun nosto hänelle :)

Niihän se on kun Taaru kirjoittaa, että hommasta katoaa aika pian hohto - alkuinnostus laantuu ja homma alkaa tuntua työltä. Työläältä työltä. Varsinkin kun maailma on muuttunut ja vapaaehtoisesti, omalla vapaa-ajallaan, hommaa tekeviltä odotetaan ammattimaista toimintaa.

JyNun tekemän laskelman mukaan kuukaudessa on "toimenpiteitä" karvan alle 600 / kk, joka tekee noin parikymmentä per päivä. Kesällä varmasti keskiarvo on korkeampi ja talvella matalampi. Tätä taustaa vasten huoli Mar_motin jaksamisesta on ihan aiheellinen.

Nyt vähemmän aktiiviset tarkastajat voisivat ottaa uuden "kätkötarkastaja-oppilaan" ohjaukseensa ja toimia "työpaikkakouluttajana"? Näin arvokas tietotaito ja osaaminen ei katoaisia vaan siirtyisi mestarilta kisällille. Mutta kuka oppilas / kisääli oikeasti jaksaa / pystyy / haluaa ottaa tuon työmäärän kontolleen? En oikeasti usko, että kukaan. Ongelma pienenisi huomattavasti, jos saataisiin useita uusia oppilaita vanhojen ohjaukseen.

Kertooko monen passivoituminen myös siitä, että "työhyvinvointiin" pitäisi jonkun pystyä / jaksaa / ehtiä panostamaan? Tai toimimaan "takapiruna" tehden sitä näkymätöntä työtä, mitä vapaaehtoiskentässä on paljon ja mistä ei sulkia saa hattuun.

Tuli mieleen, että auttaisiko jaksamista "työvuorot"? Jokaisella tarkastajalla olisi viikon / 2 viikon / kuukauden mittainen "työjakso" ja sen jälkeen vähintään saman mittainen tauko (tai miten paljon aktiivisia tarkastajia ringissä on mukana eli miten pitkiä "lomautuksia" on mahdollista pitää). Eihän näitä "työvuoroja" toki voi "kiveen hakata", mutta joku systeemi jaksamisen tukemiseen. Ihan mikä tahansa.

Jokainen kätköjä (vähänkin enemmän) tehnyt kätköilijä on joskus manannut kätkötarkastajia. Jokainen meistä voi ihan issekseen miettiä, että millaista palautetta antaa (joskus kovissakin väännöissä) sille toiselle vapaaehtoiselle, toiselle kätköilijälle. Onko palaute sellaista, minkä voisin antaa toiselle kasvokkain? Myös melko tehokas palautesääntö on: sano vain sellaista toiselle ihmiselle, mitä sanoisit äidillesi. Saisimmeko tällä edes vähän kätkötarkastajien motivaatiota parannettua? Aikaa ei valitettavasti pysty lahjoittamaan.

Hups... tulipa taas vuodatus :roll: :D

t. tiimin naispuoleinen

ibis64
Viestit: 103
Liittynyt: Su 08.12.2013 21:22

Re: Uupuuko Mar_mot?

Viesti Kirjoittaja ibis64 » Ma 08.04.2019 19:48

Kyllä tähän tarkastajan hommaan varmaan tulijoita löytyisi, mutta homma toiminee "kutsu" periaatteella eli ei voi suoraan hakeutua, vaan Geocaching HQ pyytää tarvittaessa vapaaehtoisia tehtävään. Toki sopivat ehdokkaat Geocaching HQ valitsee yhteistyössä kotimaisten tarkastajien kanssa ja lopullisessa valinnassa on apuna koko kansainvälinen tarkastajayhteisö.

kätkökävelijä
Viestit: 31
Liittynyt: Ke 30.09.2015 16:44

Re: Uupuuko Mar_mot?

Viesti Kirjoittaja kätkökävelijä » Ke 10.04.2019 9:54

Hieman ehkä off topiccina, mutta kuitenkin pikku kommenttia aiempaan:

Jonkun verran kätköjä tehneenä ei ole koskaan tarvinnut manailla tarkastajia. Päinvastoin. Meininki on ollut aina ihan huippua heidän suunnaltaan, vaikka itse olen säännöllisesti ns. "tötöillyt". Tästä suuret kiitokset! Toivonkin kovasti jaksamista heille kaikille, että huippu kätköilymeininki jatkuisi kuten tähän asti :D

PeliMies4
Viestit: 307
Liittynyt: La 14.04.2018 11:08
Paikkakunta: Lohja

Re: Uupuuko Mar_mot?

Viesti Kirjoittaja PeliMies4 » Pe 02.08.2019 12:10

Nyt tämän aiheen hiljenemisen jälkeen kun Mar_mot alkoi taas julkaista niin nyt hän on taas lakannut julkaisemasta. Tässä kuussa ei ole montaa julkaisua todellakaan tullut (vaikka nyt onkin vasta 2.8) eikä heinäkuussakaan kovin paljoa mielestäni julkaissut.

Toki myös niiltä muilta tarkastajilta (paitsi FGR5) kaivattaisiin aktiivisuutta. Kuten acadicus tai rewievmaster. Itsellä ollut yksi kätkö kohta kuukauden acadicucsella "pidossa" kun hän julkaisee sen 2-3 kätköä viikossa.

huomatkaa: tiedän kyllä että nämä kaikki ovat vapaaehtoisia ja emme pakota heitä julkaisemaan kätköjä päivittäin 500 kpl.
...ja tärkeintä on vain muiden ihmisten ilo, ei unelmien murskaus...

PeliMies4
Viestit: 307
Liittynyt: La 14.04.2018 11:08
Paikkakunta: Lohja

Re: Uupuuko Mar_mot?

Viesti Kirjoittaja PeliMies4 » Pe 02.08.2019 12:11

Noniin! Siinä ei kauaa mennyt :lol:

https://coord.info/GC7YQ9Z
...ja tärkeintä on vain muiden ihmisten ilo, ei unelmien murskaus...

Vastaa Viestiin