Virtuaalit

Yleistä keskustelua kätköilystä
Avatar
tsahkali
Viestit: 294
Liittynyt: Ti 04.11.2014 11:06

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja tsahkali » La 25.08.2018 21:05

JyNu kirjoitti: Pakko laittaa tähän vielä sellainen kommentti että on kyllä älytöntä, että virtuaali esittelee jotakin sellaista, mitä olemassa oleva kätkö on jo aikaisemmin esitellyt: esim. Kitukränn, Orinoro, Turun linna, Hämeen linna, Kolmen valtakunnan rajapyykki ja juuri äsken julkaistu Raippaluodeon silta... eikö olisi kannattanut esitellä jotakin ainutlaatuista tai uutta, kun kerrankin oli mahdollisuus?
[/quote]

Elä viitti…
Ei pyykkiä nyt liikaa ole esitelty.
Ruåtsin pyuolella on pari kätköä, Norjassa yxi.
Suomen puolella ollut yxi miitti.

lepotila
Viestit: 61
Liittynyt: Ti 23.08.2011 16:45

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja lepotila » La 25.08.2018 21:25

Välillä on algoritmia vaikea ymmärtää, on kyllä on.

Avatar
Salaneuvos
Viestit: 396
Liittynyt: Pe 11.05.2007 16:02
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Salaneuvos » Su 26.08.2018 12:19

Näitä viimeisiä virtuaaleja kun kattelee niin väkisin tulee mieleen että olisihan sitä Suomessa ollut parempiakin paikkoja mitä esitellä :shock: mutta kukin tyylillään :?
Fortuna Favet Fortibus

Avatar
B0xHunter
Viestit: 119
Liittynyt: To 28.11.2013 20:51

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja B0xHunter » Ke 29.08.2018 11:02

Usein ennen tätä reward systeemiä miettinyt, mitä mahdollisuuksia virtuaalit tarjoaisi.

Nyt ymmärrän, miksi ne poistettii aikanaan..
Porukka ei käyttänyt tuota mahdollisuutta tarpeeksi hyvin :(

+R
Viestit: 23
Liittynyt: Pe 08.09.2017 13:14

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja +R » Ke 29.08.2018 14:17

Miksei näille Virtuaaleille voisi/olisi voinut asettaa yhtälailla tarkat vaatimukset kuin EarthCacheille? Virtuaalin pitäisi oikeasti esitellä jotain merkittävää paikkaa eikä jotain random lyhtypylvästä.

NH82
Viestit: 55
Liittynyt: Su 29.09.2013 21:15

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja NH82 » Ke 29.08.2018 15:00

B0xHunter kirjoitti:Usein ennen tätä reward systeemiä miettinyt, mitä mahdollisuuksia virtuaalit tarjoaisi.

Nyt ymmärrän, miksi ne poistettii aikanaan..
Porukka ei käyttänyt tuota mahdollisuutta tarpeeksi hyvin :(
Tämä on tosi kurjaa. Sellaisissa maissa, joilla kätköily ei ole yleinen harrastus tai sellaisilla alueilla, joissa on mielenkiintoisia kohteita kaukana ihmisasutuksesta, virtuaalikätköt olisivat loistava tapa esitellä paikkoja, jotka muuten jäisivät monelta näkemättä. Fyysisiä kätköjä näihin ei voi perustaa, koska huolto on mahdotonta järjestää, earthcachen voi perustaa vain esittämään geologiaan liittyviä kohteita ja virtuaalit "korvanneet" waymarkit eivät kiinnosta juuri ketään, koska sivusto on äärimmäisen huonosti toteutettu (edes kunnollista karttanäkymää ei ole!) eikä sille ole mobiilisovellusta. Vietin itse kesällä reilut kolme viikkoa Yukonissa, jossa kätköjä on varsin vähän, vaikka erämaassakin vastaan tulee luontokohteiden lisäksi muistomerkkejä, jotka olisivat ehdottomasti esittelemisen arvoisia. Kätköttää niitä ei kuitenkaan voi em. syistä.

Ymmärrän oikein hyvin, että virtuaaleille, joiden ainoa sisältö on "ota kuva itsestäsi paikassa X", ei ole tarvetta, etenkään, kun kyseiset kohteet eivät usein esittele mitään erityistä ja rewardien kohdalla pahimmillaan paikalla on jo fyysinen kätkö, jolta huonosti toteutettu reward kalastelee favopisteet, koska on kätkötyyppinä harvinaisempi kuin samaa kohdetta aikaisemmin esitellyt toinen kätkö. Lisäksi suuren määrän uusia, laadultaan kyseenalaisia virtuaaleja perustaminen pienelle alueelle ei palvele ketään ja omalta osaltaan vähentää kiinnostusta kyseiseen kätkötyyppiin, joka nimenomaan USA:n ulkopuolella oli ennen rewardeja harvinaista herkkua. Suurin osa etenkin viimeisen kuukauden aikana julkaistuista virtual rewardeista ilmensi äärimmäistä mielikuvituksen puutetta ja olisi minun puolestani saanut jäädä julkaisematta. Esimerkiksi Dublinin Pub Crawlien kaltaisia hauskoja ja originaaleja toteutuksia ei näkynyt.

Itse olisin toteuttanut virtuaalien paluun täysin toisella tavalla kuin Groundspeakin valitsema toimintatapa: olisin luonut säännöt, joiden pohjalta huonoja massavirtuaaleja ei olisi pystynyt tekemään. Jotta virtuaalin julkaisua olisi edes harkittu, kätköttäjän olisi tullut perustella, miksi kohteeseen ei voi perustaa tavallista kätköä, mikä tekee siitä merkittävän esimerkiksi historiallisesta näkökulmasta ja tehtävän sisällön olisi pitänyt olla jotain muutakin kuin valokuvan ottaminen. Käytännössä virtuaalit olisivat siis palvelleet samaa tehtävää kuin earthcachet, mutta ilman pakollista yhtymäkohtaa geologiaan.

Jos homma oli aivan pakko toteuttaa rewardien muodossa, jako olisi vähintään pitänyt tehdä niin, että siinä olisi painotettu niitä alueita, joilla virtuaaleja ei tällä hetkellä ole lainkaan, ja vastaavasti ne alueet, joilla virtuaaleja oli jo ennestään paljon (kuten Kalifornia), olisi voinut jättää kokonaan jaon ulkopuolelle. Lisäksi julkaistaville rewardeille olisi pitänyt asettaa minimietäisyys sekä toisiinsa että muihin kätköihin, ja täysin laaduttomat yritelmät olisi pitänyt tyrmätä. Ilmeisesti osalla rewardin saaneista puuttui kyky itsekritiikkiin: jos ei kerta kaikkiaan keksinyt mitään hyvää ideaa, niin oliko se kätkö pakko vääntää julkaistavaksi väen väkisin? Useampi kollega, joiden kanssa olen asiasta keskustellut, on ollut samoilla linjoilla.
Kuva

Avatar
Giliad
Viestit: 216
Liittynyt: Pe 29.08.2008 8:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Giliad » Ke 29.08.2018 15:51

Olin ajatellut, etten lähtisi tähän keskusteluun mukaan ihan siitä syystä, että tämän hetkisessä elämäntilanteessa minulla ei yksinkertaisesti ole aikaa osallistua jatkokeskusteluun sillä tavoin, kuin aihe ansaitsisi. Olisi luultavasti myöskin hyödyllisempää puida aihetta groundspeakin foorumilla, jotta päämajakin kuulisi palautteen. Joka tapauksessa, nyt viimeisimpien kommenttien jälkeen on vain pakko tuoda hiukan näiden uusien virtuaalien tekijänkin näkökulmaa keskusteluun mukaan...
NH82 kirjoitti:Itse olisin toteuttanut virtuaalien paluun täysin toisella tavalla kuin Groundspeakin valitsema toimintatapa: olisin luonut säännöt, joiden pohjalta huonoja massavirtuaaleja ei olisi pystynyt tekemään. Jotta virtuaalin julkaisua olisi edes harkittu, kätköttäjän olisi tullut perustella, miksi kohteeseen ei voi perustaa tavallista kätköä, mikä tekee siitä merkittävän esimerkiksi historiallisesta näkökulmasta ja tehtävän sisällön olisi pitänyt olla jotain muutakin kuin valokuvan ottaminen.
Tässähän kävi aika tarkkaan juuri päin vastoin. Monellakin virtuaalipalkinnon saaneella oli mahtavia ja innovatiivisia ideoita tehtävän toteuttamiseen, mutta ne eivät vain kerta kaikkiaan menneet läpi tarkastuksesta. Ainoat hyväksytyt tehtävät olivat käytännössä tuo "ota valokuva joko itsestäsi tai gepsistäsi" tai "katso mitä paikalla on ja kerro se omistajalle sähköpostilla". Omalla kohdallani asiat menivät erinomaisen hyvin ja sain julkaistua kätköni pitkälti sellaisena kuin sen suunnittelin, mutta tiedän useammankin tapauksen joissa hieno idea typistyi sellaiseksi, joita nyt tässäkin ketjussa kovasti parjataan. Eräs kollega tiivisti asian hyvin: "Ehdottamani persoonallinen lisäys valokuvaan ei käy, mutta olisi kyllä ihan ok pyytää lähettämään kaikkien lyhtypylväiden numerot kilometrin matkalta...".
NH82 kirjoitti:Esimerkiksi Dublinin Pub Crawlien kaltaisia hauskoja ja originaaleja toteutuksia ei näkynyt.
Tästä melkein tekisi mieli loukkaantua ;)
Those of you who think they know everything are annoying those of us who do.

thetomi
Viestit: 28
Liittynyt: Pe 30.12.2011 21:29
Paikkakunta: Kerava

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja thetomi » Ke 29.08.2018 16:59

100% samaa mieltä Giliadin kanssa. Puolentusinaa virtuaalipalkinnon saajaa piti aivoriihtä jo vuosi sitten tarkoituksena keskustella ideoista ja ennen kaikkea karsia päällekkäisyyksiä. Hyvin siinä onnistuttiinkin kun muuten olisi suht samalle tontille ainakin kaksi virtuaalia tullut. Keskustelun seurauksena tuli vain yksi, eli homma toimi. Syksyn aikana kuullut ideat olivat luovia ja todella hienoja. Kuten Giliad jo sanoi, niillä ei ollut toivoakaan mennä läpi, koska käytännössä kaikki paitsi kuvan ottaminen on alr. Sääntöjen tulkinta oli varsin tiukkaa. Groundspeak on tässä saanut ihan sitä mitä tilasi.

Avatar
Salaneuvos
Viestit: 396
Liittynyt: Pe 11.05.2007 16:02
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Salaneuvos » Ke 29.08.2018 22:46

Mahtavaa pidän tästä Suomalaisesta ajattelu tavasta eli se on HQ:n vika kun kaikkia yliampuneita ideoita ei saanutkaan toteuttaa vaan ne ammuttiin alas, eikä oma mielikuvitus sitten riittänyt keksimään muutakaan :D :D
Fortuna Favet Fortibus

Avatar
Barbit
Viestit: 184
Liittynyt: To 12.12.2013 9:30
Paikkakunta: Helsinki

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Barbit » Ke 29.08.2018 23:12

Tuli mieleen, jos virtuaalien tekijät olisivat kopsauttaneet päänsä yhteen ja tehneet " virtuaali power trailin" niin minkäkölaisen vastaanoton se olisi saanut?

Traili Hangosta Utsjoelle, 60 lyhtypylvästä noin 20km välein :wink: :D

tuulituuli
Viestit: 60
Liittynyt: Ke 21.08.2013 18:53

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja tuulituuli » To 30.08.2018 0:44

Haluan kiittää tosi paljon virtuaalien tekijöitä, kuten myös kaikkia kätköjen tekijöitä. Aina muistetaan haukkua ja negatiivisesti arvostella, mutta olkoonkin kätkö tai virtuaali tai vastaava millainen tahansa niin jokaiselle on innokkaita hakijoita. Kaikki ei kaikkia koskaan miellytä. Nyt kun ne on julkaistu tässä muodossa niin nautitaan niistä. Minä ainakin tykkäsin uusista, mitkä olen hakenut, en olisi muuten antanut favoja. Kun kitisen jostain kätköstä niin se on vaan mun juttu, eikä kätkön tekijän vika, jos en tykkää jostain, joku muu kyllä tykkää. Iso kiitos kaikille tekijöille, tehkää lisää että riittää haettavaa.

Avatar
Giliad
Viestit: 216
Liittynyt: Pe 29.08.2008 8:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Giliad » To 30.08.2018 8:48

Pekka H kirjoitti:Mahtavaa pidän tästä Suomalaisesta ajattelu tavasta eli se on HQ:n vika kun kaikkia yliampuneita ideoita ei saanutkaan toteuttaa vaan ne ammuttiin alas, eikä oma mielikuvitus sitten riittänyt keksimään muutakaan :D :D
Niin... Jos et ole tarkastaja tai käynyt keskustelua heidän kanssaan hylätyistä virtuaali-ideoista, sinulla tuskin on tuon taivaallista käsitystä siitä kuinka yli- tai aliampuvia ehdotukset ovat olleet. Ja siihen kontekstiin sanoisin, että tämä aidan takaa huutelu jääkin.

Asia on aidosti aiheuttanut turhautumista virtuaalien tekijöiden keskuudessa, sillä moni meistä ymmärsi Groundspeakin ulostulon niin, että nyt haetaan hyviä ja uusia ideoita sekä tuoreita tapoja toteuttaa kauan poissa ollutta kätkötyyppiä. Pettymystä oli siis ilmassa, kun alkoi käydä selväksi että vain toisiaan toistavat ja valtavirrasta millään tapaa poikkeamattomat kätköt menevät tarkastusprosessista läpi. Kuten jo aiemmin sanoin, omalta osaltani kaikki meni lopulta erinomaisen hyvin (joskaan ei helposti...) ja sain virtuaalini julkaistua pitkälti sellaisena kuin olin suunnitellut. Mutta ymmärrän hyvin niitä, joilla ei ollut enää energiaa kehitellä sen kummempia siinä vaiheessa kun toinen tai ehkä kolmaskin ehdotus oli ammuttu alas.

Vaan tästäpä tulikin mieleeni, että olisi varmaan ihan hauskaa aloittaa toinen ketju hylätyistä virtuaaleista. Näkisivät suomalaiset, millaisia kätköjä tänne oli suunnitteilla :)
Those of you who think they know everything are annoying those of us who do.

Avatar
IhmisAnkka
Viestit: 366
Liittynyt: Ti 24.09.2013 16:45
Paikkakunta: Tampere

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja IhmisAnkka » To 30.08.2018 11:53

Giliad kirjoitti:olisi varmaan ihan hauskaa aloittaa toinen ketju hylätyistä virtuaaleista. Näkisivät suomalaiset, millaisia kätköjä tänne oli suunnitteilla :)
Olisi. Hyviä kätköideoita sopii jakaa, jos ne voitaisiin toteuttaa jollain toisella tavalla.
Kuva

Avatar
Salaneuvos
Viestit: 396
Liittynyt: Pe 11.05.2007 16:02
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Salaneuvos » To 30.08.2018 13:32

Giliad kirjoitti:olisi varmaan ihan hauskaa aloittaa toinen ketju hylätyistä virtuaaleista. Näkisivät suomalaiset, millaisia kätköjä tänne oli suunnitteilla :)
Kerro toki lisää sillä minuakin alkoi kiinnostamaan, uudet hyvät ideat ovat aina tervetulleita :D
Fortuna Favet Fortibus

Avatar
Giliad
Viestit: 216
Liittynyt: Pe 29.08.2008 8:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Giliad » To 30.08.2018 13:41

Pekka H kirjoitti:Kerro toki lisää sillä minuakin alkoi kiinnostamaan, uudet hyvät ideat ovat aina tervetulleita :D
Tähän haluaisin haastaa niitä virtuaalipalkinnon saaneita, joiden jokin idea ei mennyt syystä tai toisesta läpi. Muiden puolesta puhuminen ei välttämättä täyttäisi hedelmällisen keskustelun kriteereitä :) Kuten mainitsin, oma kätköni toteutui lopulta pitkälti sellaisena kuin olin sen ajatellutkin.
Those of you who think they know everything are annoying those of us who do.

Avatar
Barbit
Viestit: 184
Liittynyt: To 12.12.2013 9:30
Paikkakunta: Helsinki

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Barbit » To 30.08.2018 14:30

Eipä normikätköjä pysty ainakaan omiin tarkastukseen jääneisiin virtuaaleihin laittamaan.

Ensimmäinen virtuaali yritys oli lentokentällä taidetta esittelevä Artport.
Siinä olisi ollut Lindforsin lintuveistos ja T2 aulassa oleva Juha Ojansivun Suudelma veistos.

Toinen kohde oli "suomen vihatuin talo" Sugar cube, Helsingin keskustassa.

JyNu
Viestit: 272
Liittynyt: Ke 25.08.2010 21:55

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja JyNu » To 30.08.2018 15:34

Barbit kirjoitti:Eipä normikätköjä pysty ainakaan omiin tarkastukseen jääneisiin virtuaaleihin laittamaan.

Ensimmäinen virtuaali yritys oli lentokentällä taidetta esittelevä Artport.
Siinä olisi ollut Lindforsin lintuveistos ja T2 aulassa oleva Juha Ojansivun Suudelma veistos.

Toinen kohde oli "suomen vihatuin talo" Sugar cube, Helsingin keskustassa.
Mihinkähän ongelmaan nämä kaksi edellistä kaatuivat?

Mikkozzz
Viestit: 357
Liittynyt: Ke 20.12.2006 20:12
Paikkakunta: Helsinki

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Mikkozzz » To 30.08.2018 16:05

Giliad kirjoitti:
Pekka H kirjoitti:Kerro toki lisää sillä minuakin alkoi kiinnostamaan, uudet hyvät ideat ovat aina tervetulleita :D
Tähän haluaisin haastaa niitä virtuaalipalkinnon saaneita, joiden jokin idea ei mennyt syystä tai toisesta läpi. Muiden puolesta puhuminen ei välttämättä täyttäisi hedelmällisen keskustelun kriteereitä :) Kuten mainitsin, oma kätköni toteutui lopulta pitkälti sellaisena kuin olin sen ajatellutkin.
Miksi tyytyä keskustelemaan, kun virtuaalikätköideansa voi toteuttaa jollakin toisella geokätköilysivustolla?

Jos Groundspeakin oma virtuaalikätkösivusto http://www.waymarking.com/ on sekin liian rajoittunut, niin tarjolla on monia muita. Esim.
https://play.terracaching.com/
https://geocaching.com.au/
http://www.geocaching.su/
https://www.opencaching.de/
http://www.navicache.com/

Jos ei jokin kätköidea kelpaa Groundspeakille, niin miksi sitä ei voisi toteuttaa toisella sivustolla? Eihän geokätkön laatu ole sivustosta kiinni. Hyvä kätkö on hyvä kätkö millä tahansa sivustolla.
Ajatteleville maailma on komedia, tunteville se on tragedia

Koplakopo
Viestit: 146
Liittynyt: Ke 29.08.2018 22:26

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Koplakopo » To 30.08.2018 18:29

Meidänkin virtuaali haaveet torpattiin ennenkuin kerkesi alkaakkaan...ei annettu mahdollisuutta edes yrittää ;-)
Kaipa se olisi ollut selfie PET-putkilon kanssa jonkun kämäsen kuusen juurella....

Mutta itse asiaan.....Virtuaalit on virtuaaleja, mutta miksi säännöt ovat muutenkin muuttuneet ihan lähiaikoina täällä Suomessa ? Alkanut todella rajoittamaan julkaisuintoa nämä tarkastajien "omat" säännöt milloin mistäkin.
Esimerkkejä olisi vaikka mitä.....

Ihmettelen vaan miksi meillä Suomessa on kaikki maailman huonot säännöt voimassa ja "pelisilmä" puuttuu kokonaan.
Tätä menoa ei kauaa mene niin tämä harrastus kuolee pois....Ainakin meidän osalta.

T: Mr Kopo

Avatar
Barbit
Viestit: 184
Liittynyt: To 12.12.2013 9:30
Paikkakunta: Helsinki

Re: Virtuaalit

Viesti Kirjoittaja Barbit » To 30.08.2018 18:49

Kyllä säännöt on tiukentuneet aika lailla, virtuaaleja tarkastettiin vissiin tradin säännöillä kun ei ollut sääntöjä tähän uuteen kierrokseen?!

Noh, lentokentällä se ulkopatsas oli ok, mutta sisällä ei sitten ollutkaan kun lentokentän katto on sellaista materiaalia ettei gepsi signaali toimi ja sitten loppuviimein kentän sisätila on kaupallinen tila niin siksi sinne ei voi virtsun pistettä laittaa.

Tässä kohtaa luovutin kun tiesin, että toinenkin oli jonossa tekemässä virtuaalia lentokentän alueelle. Lentokentällä muuten se läheisyys toimi, että vain yksi virtuaali alueelle.

Sokeripala tyssäsi siihen kun olin ajatellut etten kerro paikkaa etukäteen vaan kätköilijän pitäisi itse hoksata kätkön nimestä!! :D ja kuvauksesta sekä kuvaukseen liitetystä kuvasta jossa ikkuna ko. rakennuksesta mistä on kyse. Siinä oli sitten tehtävä, että mene ko. rakennuksen luoteiskulmaan josta löydät laatan ja mtä siinä lukee..

Tehtävä olisi pitänyt tehdä niin että kätköilijä saa tai pystyy laskemaan luoteiskulman naatit jostain.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä”