Arkistoidut kätköt

Yleistä keskustelua kätköilystä
Mukmelit
Viestit: 7
Liittynyt: Su 31.12.2017 9:42

Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja Mukmelit » Su 31.12.2017 16:37

Kyselisin arkistoiduista kätköistä sellaista, että jos sellaisen sattuu lötämään, niin sopiiko se korjata pois. Jotenkin olen järkeillyt että iät ajat sitten arkistoitu purkki on varmaankin muuttunut käytännössä roskaksi, jos omistaja ei ole sitä pois kerännyt. Saattaa myös olla, että joku loggaa epähuomiossa tällaisen vanhan purkin läheltä uudempaa etsiessään. En kuitenkaan ole rohjennut ottaa mukaani, koska se purkki nyt kuitenkin on jonkun toisen omaisuutta.
Miten täälaisten "hylättyjen" purkkien kanssa tulisi toimia?

Fuchslein
Viestit: 190
Liittynyt: Ma 11.11.2013 10:26

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja Fuchslein » Su 31.12.2017 19:28

Kerää pois vain, arkistoitu purkki on georoska, jos omistaja ei ole sitä pois hakenut.

juupeenoo
Viestit: 6
Liittynyt: La 10.09.2016 9:51

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja juupeenoo » Ma 01.01.2018 9:09

Toisen ihmisen omaisuutta otat jos arkistoidun purkin keräät pois. Käytännössä varkaus.

finder313
Viestit: 79
Liittynyt: Pe 24.02.2012 18:38
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja finder313 » Ma 01.01.2018 9:52

juupeenoo kirjoitti:Toisen ihmisen omaisuutta otat jos arkistoidun purkin keräät pois. Käytännössä varkaus.
Jos kätköttäjä ei saa aikaiseksi kerätä roskaansa maastosta, niin on aivan hyvä että joku muu hakee. Olettamushan on, että kätköttäjä hakisi kätkön pois kun arkistoisi, mutta harvemmin näin käy, etenkään niitten kohdalla jotka ovat lopettaneet harrastuksen.
Samalla periaatteella pitäisi varmaan soittaa poliisiit joka citoon paikalle, kun "varastetaan" toisten omaisuutta, kuten karkkipaperiroskia, tupakantumppeja ect.

Voinen tunnustaa olevani varas! Olen käynyt VARASTAMASSA Janakkala - Hausjärvi - Riihimäki kunnanrajoilla olleen XXXL-Trail kätköt maastoosta mitä vain löytyi. Varkaus tapauhtui noin kuukausi sitten. Tosin, trailin helmikuussa 2016 arkistoituihin kätköihin kätköntekijä oli arkistoinnissaan kommentoinut, että kätköt on haettu pois, mutta kyllä niitä vaan oli siellä..
Ja ollaan tarjottu mahdollisuus palauttaa kätköt takaisin omistajalle, mutta mitään ei ole kuulunut.. :roll:

juupeenoo
Viestit: 6
Liittynyt: La 10.09.2016 9:51

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja juupeenoo » Ma 01.01.2018 10:37

Hyvä pointti finder, puhut asiaa!
Aletaan sitten tutkimaan mitä saa ottaa ja mitä ei. Harmaalla alueella joka tapauksessa liikutaan. Luettelen esineitä: auto, kontti, tynnyri, polkupyörä, hiekoitusastia, ämpäri, ammuslaatikko, lompakko, rahaa, linnunpönttö, tupakantumppi, karkkipaperi, koiranuloste-pilailuväline, tupperware. Mitä näistä voi käyttää kätkönä? Mitä näistä voi ottaa ja väittää omakseen. Olen myös nähnyt tapauksen että kätkön omistaja on huoltanut omaa arkistoitua kätköään ja sitten joku toinen on hakenut purkin pois.

Bertta76
Viestit: 2
Liittynyt: Ti 20.09.2016 13:20

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja Bertta76 » Ma 01.01.2018 11:17

Ai vitsit.. tartteekin kai ottaa itseään niskasta kiinni ja pian mennä tarkastamaan, että vieläkö saa lokivihkot pistettyä niihin sovittuihin kierrätyspurkkeihin.. Jotka on vanhan omistajan kanssa sovittu jääviksi paikalleen. Ettei vaan olisi vielä ehtinyt lähteä jonkun matkaan. Täytynee varoiksi ottaa joku vanha jäätelörasia matkaan :D

Tilhet
Viestit: 739
Liittynyt: Ma 05.10.2009 21:29

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja Tilhet » Ma 01.01.2018 12:19

Tyypillisesti geokätköthän ovat esineinä sellaisia, että ne saatetaan helposti mieltää roskiksi. Onhan niihin yleensä tarpeellista erikseen kirjata, että kyseessä ei ole roska. Alla olevat näkemykset koskevat näitä tyypillisiä geokätköjä.

Kun (tyypillisen) geokätkön arkistoinnista on kulunut kohtuullinen aika, sanokaamme 2-3 viikkoa, on esine ilmeisesti tullut omistajansa hylkäämäksi. Hylätty esine ei ole kenenkään omaisuutta, sitä ei siten voi esimerkiksi varastaa. Sitä ei kohdella edes löytötavarana eli kysymys 'saako löytäjä pitää sen vai ei' on silläkin tasolla tarpeeton. (Todettakoon, että sattumalta löytyvät arvoesineet ovat selvästi useammin hukattuja kuin hylättyjä, eli rajansa tässäkin.)

On mielestäni erinomaisen hyödyllistä, mikäli kuka tahansa kerää varsinkin luonnonmaastoihin jätettyjä roskia pois. Mikäli kyseessä on entinen geokätkö ja löytäjä sattuu olemaan geokätköilija itsekin, niin voihan sitä yrittää tavoittaa geokätkön asettajaa ja tiedustella, haluaako tämä esineensä mahdollisesti takaisin. Se on ystävällistä, mutta mielestäni ei ole edes hyvien tapojen vastaista, mikäli ei tiedustelua tee.

Mikäli ilmeisen hylättynä löydetty esine on sellaisenaan tai kunnostettuna sovelias (uuden) geokätkön tekemiseen, niin se vasta olisikin mukavaa, jos yleensä roskaksi mielletty esine saisi uudemman kerran arvonnousun geokätköksi, ei-roskaksi!

Mutta mikäli itse löytäisin ilmiselvästi geokätkönä syystä tai toisesta ylläpidetyn rasian, joka on arkistoitu pois Groundspeakin geocaching.com -listoilta, en geokätköilyharrastajana tohtisi sitä oikeastaan edes siirtää saati poistaa. Ainakaan minua sen säilyminen ei-roskana ei haittaisi.

Avatar
Kulpakko
Viestit: 245
Liittynyt: Ma 03.10.2011 9:34
Paikkakunta: Lepaa, Hattula

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja Kulpakko » Ma 01.01.2018 14:31

Täytyy tunnustaa, että kyllä myö ollaan kerätty pois arkistoidut kätköt, jos sellainen on vastaan tullut. Ei ole kyllä montaa osunut reitille. Eikös suuressa maailmassa tarkastajat jopa lukitse arkistoituja kätköjä estääkseen loggaamisen? Me laskemme ne roskiksi.

Vingeri
Viestit: 620
Liittynyt: Ti 04.01.2011 22:47

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja Vingeri » Ma 01.01.2018 17:20

Sikäli näissä kannattaa olla tarkkana kun sama purkki voi olla laitettu jollekin toiselle ei sammakon kätkösivustoille. Tämä on toki aika harvinaista Suomessa. Itse olen poistanut pari arkistoitua kätköä maastosta ja vielä ei ole valituksia tullut. Luonnon puolesta hyvä asia sillä arkistoitu kätkö on yleensä roska jos se jätetään luontoon.

ibis64
Viestit: 110
Liittynyt: Su 08.12.2013 21:22

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja ibis64 » Ma 01.01.2018 18:44

Voisiko näissäkin käyttää sitä maalaisjärkeä, eli jos on huonossa kunnossa niin kereilee roskat pois mutta jos purkki aivan hyvässä kunnossa niin jättää harrastajien iloksi, itsekkin muutaman hyväkuntoisen arkiston helmen lokannut ja jättänyt muidenkin iloksi :D

Mukmelit
Viestit: 7
Liittynyt: Su 31.12.2017 9:42

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja Mukmelit » Ti 02.01.2018 18:32

Ilmaisinpa taas itseäni epätarkasti. Kyseessä on siis hieman rikki oleva pakasterasia, erittäin kätkötiheällä alueella. Missään nimessä ei ole ollut tarkoitus väittää kyseistä esinettä omakseni. Kätkön omistajaa on asiasta kontaktoitu yli 6 kk sitten ja vastausta ei ole tullut. Kysyin asiaa lähinnä mielenkiinnosta mutten ole menossa kyseistä esinettä varastamaan.
Mahtavatkohan varkauden tunnusmerkit täytyyä myös jos vaihtaa paperimassaksi muuttuneen logivihon uuteen ja tarjoutuu toimittamaan paperimassatollon kätkön omistajalle?
Jäin myös ihmettelemään miksi kukaan huoltaisi arkistoitua kätköä?
Nämä varmaan ovat niitä kantapään kautta opittavia asioita.

Vingeri
Viestit: 620
Liittynyt: Ti 04.01.2011 22:47

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja Vingeri » Ti 02.01.2018 19:17

Mukmelit kirjoitti:Ilmaisinpa taas itseäni epätarkasti. Kyseessä on siis hieman rikki oleva pakasterasia, erittäin kätkötiheällä alueella. Missään nimessä ei ole ollut tarkoitus väittää kyseistä esinettä omakseni. Kätkön omistajaa on asiasta kontaktoitu yli 6 kk sitten ja vastausta ei ole tullut. Kysyin asiaa lähinnä mielenkiinnosta mutten ole menossa kyseistä esinettä varastamaan.
Mahtavatkohan varkauden tunnusmerkit täytyyä myös jos vaihtaa paperimassaksi muuttuneen logivihon uuteen ja tarjoutuu toimittamaan paperimassatollon kätkön omistajalle?
Jäin myös ihmettelemään miksi kukaan huoltaisi arkistoitua kätköä?
Nämä varmaan ovat niitä kantapään kautta opittavia asioita.
Ainakin minä kätkön omistajana olisin kiitollinen jos joku vaihtaisi kätköni (ei siis arkistoidun) lokivihkon uuteen jos se on päässyt kastumaan. Vanhan lokivihkon pyytäisin tietyiltä purkeiltani takaisin kuivattuna jos siitä saa vielä selvää ja sivut eivät ole kiinni toisissaan. Tämä tosin riippuu paljolti kätkön omistajasta haluaako hän lokivihkon esimerkiksi kuivattuna takaisin. En esimerkiksi lähtisi ominpäin vaihtamaan suomen ensimmäisen "Sun Gear" geokätkön mahdollista kastunutta ja märkää lokivihkoa uuteen ilman lupaa.

Arkistoon menneen kätkön huoltaminen ei välttämättä ole järkevää. Kun kätkö arkistoidaan niin se häviää geocaching.com sivustolta jolloin ne kätköilijät jotka eivät ole kätköllä vielä käynneet eivät saa sen sijaintia tietoon helposti kätkökartalta. Näin kätkön kävijämäärä laskee varmasti ellei joku perusta samalle paikalle uutta kätköä ja uudelleenkäytä vanhan mahdollista purkkia+ sisältöä uudessa.

Avatar
tsahkali
Viestit: 294
Liittynyt: Ti 04.11.2014 11:06

Re: Arkistoidut kätköt

Viesti Kirjoittaja tsahkali » Ke 03.01.2018 17:32

juupeenoo kirjoitti: Olen myös nähnyt tapauksen että kätkön omistaja on huoltanut omaa arkistoitua kätköään ja sitten joku toinen on hakenut purkin pois.
Tämä ei mene jakeluun ollenkaan!
Jos kätköä huolletaan, se ei mene arkistoon.
Ja miksi arkistoitua kätköä pitäisi huoltaa, eihän sitä kukaan enää etsi.
Arkistoinnin myötä paikka vapautuu ja uusi voi tulla samaan paikkaan.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä”