Sivu 1/3

Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: Ke 26.10.2016 20:30
Kirjoittaja jaakkogeo
Kätköjä kierrellessä ehtii tuumata monenlaisia ajatuksia. Hyvin rakennetut kätköt, joissa on joku idea, ovat tietenkin helmiä. Nokkela kätköpaikka lisää haastetta. Jos vielä naatit on kohdallaan on kaikki reilassa ja harrastuksesta tulee hyvä mieli. Entä jos naatit heittää yli 15m, ja vihje antamatta, ei attribuutteja ja kyseessä on suunnilleen turpeeseen tungettu nano.

Sosiaalisessa mediassa peukutellaan nykyään yhtä jos toista joutavaa asiaa. Olisiko asiaa, jos kätköilyyn lisättäisiin favojen lisäksi negatiivinen favo eli peukku alaspäin. Jos niitä tulisi tarpeeksi, esim. 10, olisi kätkön omistajan hyvä tehdä asian hyväksi jotain tai muuten ko. kätkö siirrettäisiin tarkastajien toimesta arkistoon. Näin saisimme kenties kätköjen tasoa nostettua ja enemmän ideaa siihen, miksi kätkö on tehty. Mielestäni kätköilyssä on ensisijaisesti kokemus tärkeintä, ei löydettyjen purkkien määrä.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: Ke 26.10.2016 21:20
Kirjoittaja Maitomies
jaakkogeo kirjoitti: Sosiaalisessa mediassa peukutellaan nykyään yhtä jos toista joutavaa asiaa. Olisiko asiaa, jos kätköilyyn lisättäisiin favojen lisäksi negatiivinen favo eli peukku alaspäin.
Alapeukku idealle. Negatiivisuutta riittää tässä hommassa muutenkin.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: Ke 26.10.2016 22:46
Kirjoittaja gsea
Vai pitäisi tässä vielä aloittajan mielestä ruveta ihtuilemaan niin sanottujen "huonojen" kätköjen tekijöille? Mun kätköt ovat kaikki sitä laatua...
Aloittaja voisi tehdä esimerkkikätkön, joka olisi täydellinen. Odotamme innolla GC-koodia!

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: Ke 26.10.2016 23:15
Kirjoittaja ReiKaa
Ei ehkä kovin hyvä idea. Moni pahoittaisi mielensä. Itse en harrasta edes favopisteiden antamista. Minusta kätköily olisi parasta, kun siihen ei sisältyisi minkäänlaista "kilpailua", ei kätköjen paremmuudesta eikä löytöjen lukumäärästä yms. Kaikenkaltaista pisteytystä ja paremmuudesta kilpailemista on jo maailmassa mielestäni ihan tarpeeksi.

Ja jos tänne tulisi ns. En tykkää -nappi, niin se rajoittaisi ehkä aika paljon kätköjen tekemistäkin. Tosin se saattaisi olla ihan tarpeellistakin, jotta kätköjä ei olisi "liikaa", mutta koko ajanhan noita vanhojakin kyllä arkistoidaan. Lisääkin siis mahtuu.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: Ke 26.10.2016 23:40
Kirjoittaja muusku
Me kaikki aloitamme kätköjen tekemisen jostain ja kantapään kautta opitaan. Toisen immeisen mielestä sama kätkö voi olla tosi kiva ja toisen mielestä ei - kaikkia ei voi miellyttää. Olen joskus kätköilyreissulla lukenut kätköilykaverille jotain oman kätkön lokkausta, joka ei ole ollut "kiva". Kaveri toteaa, että en taida koskaan uskaltaa tehdä omaa kätköä :(

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 0:50
Kirjoittaja Bow more
Vaikka en facebookia harrasta kuin pakosta niin alussa kaipasin siellä tykkäämisen vastakohtaa. Mitäpä se hyödyttäisi.

Ihan ajattelematta sitä, että kätköfavot ovat kansainvälisen organisaation juttu haluan kommentoida, että kätköille antifavoamismahdollisuus olisi vielä järjettömämpää.
Kätkön tekoa muiden iloksi pitää arvostaa aina. Se kun on eri juttu kuin postata jotain typerää maailmalle kotona tietokoneen ääressä.
Kätköttäjät saavat muutenkin negatiivisia kommentteja loggauksista jopa niin, että kokevat työnsä turhaksi ja lopettavat, valitettavasti.
Kyllä oikeasti innostuneet oppivat nopeasti muutenkin.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 7:52
Kirjoittaja kätkökävelijä
Ei huolta jaakkogeo, kyllä sitä alapeukkua tulee kirjallisessa muodossa kätköttäjille ihan tarpeeksi, oli kätkö sen ansainnut tai ei. Tiedän sen omakohtaisesti. Kätkötysinto on kyllä laskenut huomattavasti loggauksia lukiessa. Toki iso osa porukasta on neutraaleja tai jopa myönteisiä, mutta ei niitä aiheettomia negoja niin paljon tarvitse olla, että alkaa miettiä, kannattaako omaa aikaansa käyttää kritiikin hankkimiseen.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 7:53
Kirjoittaja Tervas
Jos haluaa arvostella kätköjä, niin siihen löytyy Greasemonkey plugin GCvote
Suggested quality rating:
? - neutral / not rated yet
1 - poor
1½ - fairly poor
2 - below average
2½ - not so bad
3 - average
3½ - not bad at all
4 - better than average
4½ - very good
5 - awesome

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 9:30
Kirjoittaja Barbit
Kannattaa lukea kätkökuvaus, siellähän on kaikki tarvittava tieto. Ja jos ei ole vihjettä saati attribuutteja tai muuta, näkyy sekin ilman alapeukkuja.
Huoltopyyntökin näkyy.

On tullut vastaan kätköjä joissa saattaapi olla yksittäinen favo jos sitäkään ja josta itse olen tykännyt enemmän kuin ehkä jostain muusta jolla on kymmeniä favoja. Aika ohutta jos pelkästään muiden kätköilijöiden mielipiteet vaikuttaa omaan kätköilyyn.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 12:47
Kirjoittaja Maitomies
Sen verran vielä sanoisin että rakentava kritiikki on mielestäni parempi ja enemmän lajia kehittävä kuin kylmä alapeukku (ilman perusteluja) mutta senkin antaminen ja vastaanottaminen on taitolaji.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 12:58
Kirjoittaja Geovius
jaakkogeo kirjoitti:Olisiko asiaa, jos kätköilyyn lisättäisiin favojen lisäksi negatiivinen favo eli peukku alaspäin.
Kuva

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 14:19
Kirjoittaja Vingeri
Peukkusysteemi ilman perustelujen antoa ei ole minusta hyvä ominaisuus koska tätä voitaisiin käyttää väärin. Monilla foorumeilla on tällainen menetelmä ja moni laittaa alapeukkua vaikka kysymys/vastaus on asiallinen ja hyvä. Tämä sitten motivoi tehokkaasti kysymään lisää uudemman kerran..

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 19:32
Kirjoittaja IhmisAnkka
Vingeri kirjoitti:Peukkusysteemi ilman perustelujen antoa ei ole minusta hyvä ominaisuus koska tätä voitaisiin käyttää väärin.
Joo, olen huomannut, että jotkut kätköttäjät ovat joutuneet syystä tai syyttään kätkö-connoisseurien hampaisiin ja jotkut saattaisivat antaa alapeukun pelkästään sen takia, että tekijänä on hankala kätköttäjä. Alapeukun antaminen voisi johtaa siis turhanpäiväiseen kiusaamiseen.
Sinällään pitäisi korostaa etenkin kaupunkialueilla kätkövastuuta, koska mitä lähempänä se on paikkaa, jossa oikeasti voisi jotain esitellä, sitä suurempi vastuu on tehdä sinne hyvä kätkö. Keskelle metsää voi landella syteä tusinapurkkejakin.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 19:42
Kirjoittaja Zergei
Olen samaa mieltä muiden kanssa siitä, että epämääräisten negapisteiden sijaan rakentavampaa olisi antaa suoraa henkilökohtaista palautetta. Esim. vanha kunnon sakinhivutus tepsii edelleen ja varmasti on tehokkaampi vaikutusmuoto.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 20:28
Kirjoittaja jaakkogeo
Ei minustakaan ole oleellista se negojen jakaminen, vaikka aloittelija olenkin. Noista nano turpeeseen purkeista ei oikein vain jaksa innostua ja olisi varmaan kaikkien ilo ja etu jos naatit olisi lähemmäs kohdallaan ja hyvä idea kätköllä. Ekapurkki itsellänikin on/oli enemmän kokeilu, ei mikään laatusetti, mutta kun matkalla olen nähnyt niitä todella hyviä, niin soisin niiden lisääntyvän.

Tarkastajat voisivat käydä purkilla ennen julkaisua? Laatu korvaa määrän, ei tosin ehkä kaikilla :) . Happy hunting

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 20:45
Kirjoittaja Maitomies
jaakkogeo kirjoitti: Tarkastajat voisivat käydä purkilla ennen julkaisua? Laatu korvaa määrän, ei tosin ehkä kaikilla :) . Happy hunting
Tarkastajat ovat kätköilijöitä siinä missä muutkin joten heidän tekemänsä arvio olisi aivan yhtälailla subjektiivinen kuin mikä muu tahansa arviointisysteemi. Kyllä ns laadukkuus on kätköttäjän vastuulla tässä hommassa.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: To 27.10.2016 21:34
Kirjoittaja Zergei
Ei taida Suomesta tai edes koko maailmasta löytyä tarpeeksi vapaaehtoisia paikanpäällä esitarkastamaan kaikki julkaisujonoon tulevat kätköt niin että kaikki kätköt olisi julkaistu ennen maailmankaikkeuden lämpökuolemaa.

Mutta tähän on ratkaisu: voi lukea edellisten kävijöiden lokkaukset ennen maastoon pyyhältämistä. Jos jokin kätkö vaikuttaa edellisten kommenttien perusteella tuhnulta, voi sen lisätä ignore-listaan niin se ei näy omalla kartalla.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: La 29.10.2016 13:49
Kirjoittaja -Kimmo-
Zergei kirjoitti:Jos jokin kätkö vaikuttaa edellisten kommenttien perusteella tuhnulta, voi sen lisätä ignore-listaan niin se ei näy omalla kartalla.
Komppaan tässä Zergeitä. Itse ainakin selaan myös lokit kun suunnittelen kätkökierrosta. Yleensä haen jemmoja pyörällä niin sekin vuoksi reittisuunnittelu on paikallaan ja samalla vilkaisen kartalta minkälaisessa maastossa purkki on. Jos kätkö näyttää olevan hankalassa paikassa tai liian vaikea, niin yksinkertaisesti jätän sen etsimättä. Toki se harmittaa, jos pitkällisen ryteikössä rämpimisen jälkeen kätkö osoittautuu sammaleeseen survaistuksi salaattirasiaksi :? tai korpikuusen latvaan laitetuksi filmipurkiksi :shock: ilman mitään ideaa. Kuitenkin, silloin-tällöin vastaan tulevat "helmet" joissa on loistava toteutus, naamiointi, kuvaus jne korvaavat monin verroin tusinapurkkien tuoman harmin.

Re: Kätköjen mielekkyys ja laatu

Lähetetty: La 29.10.2016 16:01
Kirjoittaja pr1
Maitomies kirjoitti:Kyllä ns laadukkuus on kätköttäjän vastuulla tässä hommassa.
Ja mitenkäs se vanha sananlasku nyt menikään... laadukkuus on kätkön etsijän silmässä.

Re: Onko täsmähuntit ja sopukätköily oikein?

Lähetetty: Su 01.11.2020 13:32
Kirjoittaja Koplakopo
Nämä "tusinapurkit" todellakin alkaa olemaan riesa... Varaavat turhaan aluetta ja eivät käytännössä esittele yhtään mitään. Ei edes kivaa toteutusta....

Olisikin hyvä systeemi et kun purkilla käyty esim. 500 kerta ja ei ole saanut kuin alle 5 favoa menisi automaattisesti arkistoon. Tämä pakottaisi panostamaan edes hiukan purkkeihin.
Ja trailit säästyisivät tältä koska niillä traili-attribuutti.

Me ei edes vaivauduta purkeille joilla ikää vuosia ja favot nolla..... Ei anna mitään. Sen ajan mielummin katselee variksen lentoa taivaalla.

Olisikin kiva kuin kaikki porukalla alkaisivat arkistointi talkoisiin. Näin turvaisimme harrastuksen jatkuvuuden antamalla tilaa uusille toteutuksille.
Me voisimme vaikka marraskuun aikana liittyä talkoisiin 20-30 purkin voimin ;-)