Mitä tekisit toisin?!

Yleistä keskustelua kätköilystä
Etsivä71
Viestit: 20
Liittynyt: Ma 17.11.2014 14:19

Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja Etsivä71 » Su 10.04.2016 17:11

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee... Mutta ehkä kokeneemmat voivat jakaa kokemuksiaan aloitteleville kätköilijöille. Aika monelle meistä, itseni mukaan lukien, osa kätköilyn viehätystä on erilaiset haasteet ja tilastoihin liittyvät tavoitteet. Monta kertaa tulee kirottua, että "olisinpa hoksannut tuon haasteen / tilastojutun / tavoitteen aiemmin", niin sen täyttäminen olisi helpompaa. Tavallisesti kun ne kotikulmien kätköt tulee ensimmäisenä tyhjennettyä, joten niille tavoitteen täyttäville purkeille on lähdettävä kauemmaksi.

Ketjun tarkoituksena ei ole ruoskia itseään menneillä asioilla, vaan jakaa kokemuksia. Mitä sinä tekisit toisin, jos aloittaisit nykyisellä kokemuksellasi kätköilyn alusta?

Aloitan itse: Jos nyt aloittaisin nollilta, säästelisin kaikkia muita kätkötyyppejä paitsi tradeja ja mysteerejä haasteisiin. Viime aikoina tavoitteena on ollut sadan triplettipäivän saaminen kasaan. Tradeja ja ratkaistuja mysteerejä löytyy vielä kotikulmiltakin riittävästi, mutta se kolmas tyyppi tuottaa tuskaa.

Avatar
Salaneuvos
Viestit: 396
Liittynyt: Pe 11.05.2007 16:02
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja Salaneuvos » Su 10.04.2016 17:48

Etsivä71 kirjoitti: Mitä sinä tekisit toisin, jos aloittaisit nykyisellä kokemuksellasi kätköilyn alusta?
En mitään, haasteet/tilastot kun ei ole se joka ohjaa omaa kätköilyäni niin ei ole tarve muuttaa mitään.
Fortuna Favet Fortibus

Zergei
Viestit: 355
Liittynyt: Su 06.12.2015 21:35

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja Zergei » Su 10.04.2016 18:01

Tärkein asia kai olisi muistaa ottaa aina bonuskoodit talteen ettei tarvitsisi tehdä kertauskierroksia. Tietysti joitakin pöljänpolkuja olisi voinut jättää tallaamatta... ja toki voisi olla tiputtelematta kalliita älyvehkeitä kivikkoon :D

Haasteitakin on vähän tullut harrastettua, mutta eipä niistä kannata yletöntä stressiä ottaa - paitsi jos tykkää stressistä! :D

Vingeri
Viestit: 622
Liittynyt: Ti 04.01.2011 22:47

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja Vingeri » Su 10.04.2016 18:02

Kätköilisin todennäköisesti samalla lailla kuin nytkin eli kaikki haasteet/tilastot pois jätettynä koska ne ei varsinaisesti kiinnosta. Toki jos jonkun haasteen ehdot sattuu sattumalta täyttymään niin silloin kävisin joskus paikanpäällä loggaamassa sen mutta en muuten ole haasteiden tai tilastojen perään.

Mikkozzz
Viestit: 357
Liittynyt: Ke 20.12.2006 20:12
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja Mikkozzz » Su 10.04.2016 19:40

1) Jättäisin haastekätköni tekemättä :D
2) Liittäisin kaikkien tekemieni kätköjen kuvaukseen ilmoituksen, että niitä ei saa käyttää osana minkään haasteen suorittamista :mrgreen:
3) Tekisin kaikkien nykyisten trailien paikalle 127-osaisia multikätköjä fyysisin välipistein :twisted:
Ajatteleville maailma on komedia, tunteville se on tragedia

routaporsas
Viestit: 18
Liittynyt: Su 22.12.2013 20:04

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja routaporsas » Su 10.04.2016 20:03

En tekisi mitään toisin, kätköilyssä enkä elämässä.

Avatar
tsahkali
Viestit: 297
Liittynyt: Ti 04.11.2014 11:06

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja tsahkali » Su 10.04.2016 20:21

Etsivä71 kirjoitti:. Mitä sinä tekisit toisin, jos aloittaisit nykyisellä kokemuksellasi kätköilyn alusta?
Se vähäinenkään kokemus, joka nyt on, ei voi tulla kuin ajan kanssa, joten mitään ei voisi tehdä toisin....

Avatar
Kulpakko
Viestit: 245
Liittynyt: Ma 03.10.2011 9:34
Paikkakunta: Lepaa, Hattula

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja Kulpakko » Su 10.04.2016 21:01

Ottaisin oman nimimerkin, jotta saisin kaikki mysteerit piilotettua pois näkyvistä. Ne on... no jääköön sanomatta.

t. tiimin naispuoleinen

NH82
Viestit: 55
Liittynyt: Su 29.09.2013 21:15

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja NH82 » Ma 11.04.2016 9:57

Etsivä71 kirjoitti:Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee... Mutta ehkä kokeneemmat voivat jakaa kokemuksiaan aloitteleville kätköilijöille. Aika monelle meistä, itseni mukaan lukien, osa kätköilyn viehätystä on erilaiset haasteet ja tilastoihin liittyvät tavoitteet. Monta kertaa tulee kirottua, että "olisinpa hoksannut tuon haasteen / tilastojutun / tavoitteen aiemmin", niin sen täyttäminen olisi helpompaa. Tavallisesti kun ne kotikulmien kätköt tulee ensimmäisenä tyhjennettyä, joten niille tavoitteen täyttäville purkeille on lähdettävä kauemmaksi.

Ketjun tarkoituksena ei ole ruoskia itseään menneillä asioilla, vaan jakaa kokemuksia. Mitä sinä tekisit toisin, jos aloittaisit nykyisellä kokemuksellasi kätköilyn alusta?

Aloitan itse: Jos nyt aloittaisin nollilta, säästelisin kaikkia muita kätkötyyppejä paitsi tradeja ja mysteerejä haasteisiin. Viime aikoina tavoitteena on ollut sadan triplettipäivän saaminen kasaan. Tradeja ja ratkaistuja mysteerejä löytyy vielä kotikulmiltakin riittävästi, mutta se kolmas tyyppi tuottaa tuskaa.
Putki- ja haastekätköilyn näkökulmasta:
1) en olisi käynyt Helsingin helppoa virtuaalia (GCA47D NMS19 Helsinki) enkä Lasipalatsin webcamia (GC7C03 NMS6 Lasipalatsi, Helsinki) satunnaisina päivinä vaan olisin säästänyt ne "mahdollisimman monta eri kätkötyyppiä" -päivään, niin sen olisi saanut kasaan paljon pienemmällä vaivalla. Mahdollisimman monta kätkötyyppiä -päivä kannattaa hoitaa megapäivänä, esimerkiksi itse hain viime vuoden megapäivänä 12 tyyppiä (tradi, multi, webcam, mysse, letterbox, earth, miitti, virtuaali, cito, wherigo, mega, lab), mutta se on työn ja tuskan takana / mahdotonta, jos lähimmät virtuaalit ja webcamit on käyty, koska virtuaaleja on tasan neljä jäljellä Suomessa ja kaksi pohjoisinta ovat varsin pitkän matkan päässä.
2) lähimpiä kätköjä kannattaa säästellä sellaisille päiville, jolloin on vähiten aikaa käydä kätköillä, jos tavoite on tehdä putkea tai saada kalenterit ainakin yleisimmillä kätkötyypeillä (tradi/mysse/multi) jossain vaiheessa täyteen.
3) ulkomaanreissuilla kannattaa hakea mahdollisimman monta eri kätkötyyppiä jokaisesta maasta. Niihin liittyen on haasteita :wink:
4) lumettomana aikana kannattaa keskittyä lähiseudulla ei-talvilöydettäviin kätköihin ja säästää talvilöydettävät talveksi, niin selviää vähemmällä lapioinnilla.
5) heijastinpolut kannattaa kiertää loppusyksystä, kun lehdet ovat jo pudonneet puista, mutta puissa ei ole vielä lunta, tällöin heijastimet yleensä näkyvät parhaimmin.
6) kotimaanmatkoilla kannattaa hakea jokaisesta kunnasta, jossa käy, vähintään yksi multi ja mysse graticulehaasteita varten, sekä 0 km:t, kirkot ja rautatieasemat em. haasteita varten :wink:
7) korkean D- ja T-arvon kätköjä (erityisesti, jos yhdistelmä on harvinainen) kannattaa säästää mahdollisimman monta yhdistelmää tietyssä ajassa / jokainen D / jokainen T yhden päivän aikana -tyylisiä haasteita varten.
8 ) haasteita varten kannattaa säästää myös helppoja saarikätköjä sekä harvinaisempia kätkötyyppejä (letterbox, wherigo, earth) sillä idealla, että jokaiselle kuukaudelle saa vähintään yhden. Vastaavalla tavalla yhden kalenterivuoden aikana kannattaa pyrkiä saamaan kasaan kaikki D/T-yhdistelmät, mahdollisimman monta kuntaa jne.. Karkauspäivänä kannattaa ehdottomasti käydä kätköllä, koska se toistuu vain joka neljäs vuosi. Itse asiassa kaikki haastekätköt kannattaa katsoa läpi ja pyrkiä luomaan niiden pohjalta toimintamalli, jolla ne saa mahdollisimman helposti täyteen :mrgreen:
9) kannattaa hankkia kerralla kunnolliset varusteet (kiipeilyvarusteet, kahluusaappaat, kumivene sähköperämoottorilla, mahdollisimman pitkät tikkaat, mahdollisimman pitkä onki jne.), koska mikään ei ole ikävämpää kuin nähdä kätkö, mutta huomata, ettei siihen pääse käsiksi. Kyseiset varusteet kannattaa myös pitää aina mukana, koska valikoimalla mukaan tulevia varusteita päätyy usein siihen, että juuri se varuste, jota olisi tarvinnut, on kotona. Itse asiassa varusteet kannattaa pitää koko ajan autossa ja pysyä myös itse mahdollisimman lähellä autoa. Auto kannattaa valita sen mukaan, että em. kamat mahtuvat kyytiin ja sillä pääsee mahdollisimman hankaliin paikkoihin. Kun vielä valitsee vaatetuksensa kätköilyyn sopivalla tavalla, on koko ajan Ready 0 -valmiudessa FTF-huntteja varten. Niin, ja maastopyörä kannattaa pitää auton fillaritelineessä koko ajan, koska sillä voi saada etulyöntiaseman, jos matkalla sattuu vastaan puomi :lol:
10) muualla kuin ilmoitetuissa naateissa olevien kätkötyyppien (multi, mysse, wherigo sekä toisinaan letterbox ja virtuaali) naatit kannattaa kirjata täsmälleen muodossa

N DD° MM.MMM E DDD° MM.MMM

geocaching.com:in note-kenttään ensimmäiselle riville, niin kätkön oikea sijainti näkyy Project-GC.com:in Live Map -toiminnolla.

Tuossa muutama ensimmäisenä mieleen tullut asia :)
Kuva

Avatar
kiero
Viestit: 207
Liittynyt: La 21.03.2009 19:54

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja kiero » Ma 11.04.2016 14:04

Pysyisin poissa keskustelupalstoilta ja facebookin kätköilyryhmistä, ne kun muokkaavat omaa OIKEAA kätköilyä huonompaan suuntaan. En ehkä olisi koskaan löytänyt minkäänlaisia tilastoja (ja en ehkä tietäisi haasteista mitään!).

Nauttisin erilaisista kätköistä ja hienosti laadituista kätkökuvauksista jotka kertovat kätköpaikasta mielenkiintoisia tarinoita, ilman paineita suorittamisesta.

Tai hei, mikäs sitä estää nytkään... :D
N 60° 51.1889' E 28° 01.7719'

Avatar
Barbit
Viestit: 184
Liittynyt: To 12.12.2013 9:30
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja Barbit » Ma 11.04.2016 15:42

Olisin aloittanut kätköilyn 10 vuotta aikaisemmin :D

Avatar
Aimo Haipakka
Viestit: 114
Liittynyt: Su 19.07.2009 12:45

Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja Aimo Haipakka » Ma 11.04.2016 18:07

Mielenkiintoinen kysymys. Pitkän ja perinpohjaisen harkinnan jälkeen vastaan: en mitään.
Olen aika lailla koko 8 vuotta harrastanut tätä niin kuin kuin haluan. Se, että tähänkin harrastukseen on tullut uusia mahdollisia vaihtoehtoja, sehän on vain hyvä. Minä valitsen niistä ne, jotka kiinnostavat. Muut ohitan olan kohautuksella.

helunag
Viestit: 3
Liittynyt: Ma 06.10.2014 13:44

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja helunag » Ke 13.04.2016 10:02

No en ainakaan kirjaisi yhtään logia "KK":lla.
Hävettää, kun luulin alkuun että se on ihan ok.
:(

Jouko
Viestit: 187
Liittynyt: Ti 15.01.2008 12:33

Re: Mitä tekisit toisin?!

Viesti Kirjoittaja Jouko » Ke 13.04.2016 10:16

En antaisi kätköä adoptioon, sillä adoption myötä se poistui kätköilyhistoriastani.
Video meliora proboque deteriora sequor.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä”