Kiipeilyvarusteet

Yleistä keskustelua kätköilystä
Mc_Mursu
Viestit: 14
Liittynyt: Ma 19.03.2007 19:57
Paikkakunta: Vantaa, Korso

Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Mc_Mursu » Ke 12.12.2007 9:58

Olen tässä harkinnut kiipeilyvarusteiden hankintaa.
Lähinnä jotkin valjaat, köysi ja laskeutumislaite(?) kiinnostavat.
Minkälaiset valjaat pitäisi olla, että köysilaskeutuminen ja kiipeäminen onnistuisi turvallisesti? Saisivat toimia myös "turvavaljaina" jos satun putoamaan jonnekkin ilman mitään kiipeilyä.
Riittäisköhän tommoset istumavaljaat?
Sitten tommonen laskeutumislaitekin olisi varmaan ihan hyödyllinen, kun pitää laskeutua pystysuoraa kallioseinämää tms.
Varmaan pitäisi oikea kiipeilyköysikin olla, mutta niitäkin on niin erilaisia. Mikään veneen ankkurinaru ei varmaan ole kovin turvallinen valinta eikä edes taida toimia tollaisen laskeutumislaitteen kanssa? :shock:
Geotikkaat mallia V.Saari voisi olla myös ihan ok.

Minkälaisella varustuksella on porukka näitä "extreme" kiipeilykätköjä hakeneet?

Cthulhu0
Viestit: 17
Liittynyt: La 07.04.2007 23:05

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Cthulhu0 » Ke 12.12.2007 10:55

Mc_Mursu kirjoitti:
Minkälaisella varustuksella on porukka näitä "extreme" kiipeilykätköjä hakeneet?
Joko ilman varusteita tai Bauhausista ostetulla köydellä, johon on laitettu kiipeämisen helpottamiseksi solmuja.

Avatar
mikko&sira
Viestit: 461
Liittynyt: La 06.01.2007 10:35
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja mikko&sira » Ke 12.12.2007 10:58

Omani kävin ostamassa täältä http://www.varuste.net.
Hankin istumavaljaat, tyyppiä en muista, mutta tässä niitä on http://www.varuste.net/tuotteet2.asp?_id=3137.
Laskeutumislaitteksi hankin tämän http://www.varuste.net/tuotetiedot2.asp ... 0&_omin3=0, kallis, mutta toimiva.
Sitten vielä pätkä sopivaa köyttä http://www.varuste.net/tuotteet2.asp?_id=3126
Joskus myös nousukahvasta voi olla apua http://www.varuste.net/tuotteet2.asp?_id=3145

Nämä eivät ole ihan halpa investointi, mutta kun kallion seinässä roikkuu ja miettii kuka siinä roikkuu, eivät kunnon varusteet sittenkään tunnu kalliilta.

Mustavaris
Viestit: 14
Liittynyt: La 10.03.2007 13:32
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Mustavaris » Ke 12.12.2007 11:48

Kiipeilyä harrastavana nämä varusteet ovat minulle tuttuakin tutumpia. Juuri toissapäivänä kävin ostamassa uudet valjaat, kun vanhat alkoivat olla jo aika iäkkäät. Tavallisilla istumavaljailla pärjää kyllä aivan mainiosti (kokovartalovaljaat ovat ehdottomasti liioittelua :lol:). Jos pelkkää laskeutumista meinaa harrastaa, niin köydeksi riittää staattinen köysi, joka on huomattavasti dynaamista eli joustavaa köyttä edullisempi. Laskeutumista varten köyden voi heittää vaikka puun ympäri, jos sopiva sattuu paikalla olemaan. Laskeutumiskäytössä ei ankkureita välttämättä tarvita.

Varmistuslaitteena laskeutumisessa kiipeilijät käyttävät yleensä ATC:ta (tässä esimerkkinä yksi perusmalli), johon tarvitaan lisäksi HMS-sulkurengas. Se ei kuitenkaan ole automaattisesti lukittuva, joten pitää todella tietää, mitä tekee. Yksinkertainen ja turvallinen, kun käytön osaa. Itse käytän lisävarmistuksena prusikia, jonka kiinnitän sulkurenkaalla valjaiden jalkalenkkiin. Tämä antaa mahdollisuuden päästää turvallisesti irti köydestä, jos vaikka tahtoo säätää jotain molemmilla käsillä. Grigri-niminen varmistuslaite sen sijaan lukittuu automaattisesti, mutta on myös hinnaltaan aika kallis, samaa luokkaa kuin tuo aiemmin mainittu Petzlin Stop. Sekä grigriä että ATC:ta voidaan käyttää myös kiipeilijän varmistamiseen. Lisäksi on olemassa laskeutumiseen käytetty kasiksi kutsuttu metallirinkula, mutta sitä en suosittele hankkimaan tähän käyttöön.

Kiipeilyvarusteita saa tuon edellä mainitun liikkeen lisäksi mm. Camusta (Helsinki, Turku), Summit Sportsista (Turku) ja Mountain Shopista (Helsinki).

SilverQuick
Viestit: 67
Liittynyt: Ma 15.01.2007 18:05
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja SilverQuick » Ke 12.12.2007 11:48

Noita kiipeilyvarusteita on varmaan aika monella kätköilijällä.

Kunnolliset vermeet ovat tosiaan vähän arvokkaita, joten näitä on ehkä turha jokaisen omistaa, ellei aio ahkeraan harrastaa kiipeilyä. Itse olen ajatellut, että mielummin lainaan joltakin ja maksan siitä pikku korvauksen. Tai sitten voi pyytää välineet omistavaa kätköilijää mukaan seuraksi :-)

Voitaisiko tässä tehdä yhteistyötä?. Sellaiset kiipeilyvermeet omistavat, jotka voivat/haluavat niitä pientä korvausta vastaan lainata, tai ehkä lähteä kimpassa extreme kätköjä noutamaan, voisivat ilmoittaa omistavansa varusteita.

Mistä tuli mieleen, että MP miittiä suunnitellessa heräsi ajatus, että järjestettäisiin kiipeily/laskeutumishenkinen kätköilytapahtuma jossain välissä. Paikalla olisi välineitä ja osaamista, niin voisivat halukkaat kokeilla laskeutumista ja tietysti noukkia jonkin T5 kätkönkin siinä samalla :-). Löytyisiköhän tarpeeksi kiipeilyvermeiden omistajia, että saataisiin miitti aikaiseksi ?

Touni
Viestit: 7
Liittynyt: Pe 07.09.2007 10:17
Paikkakunta: Valkeakoski

Viesti Kirjoittaja Touni » Ke 12.12.2007 15:12

Itselläni on kiipeilyvarusteet, kun lajia on tullut harrastettua jo jonkin aikaa. Mustavariksen tyyliin minäkin hoidan laskeutumiset ATC+prusik-yhdistelmällä. Itse voinen lähteä kaveriksi Pirkanmaalla ja voisin olla toisinaan itse vailla venettä :D

Mitä tulee sitten tuollaiseen tapahtumaan, niin sellaiseen en itse ole kovin innokas tulemaan oppaaksi. Lähinnä ongelmaksi muodostuu vakuutus/vastuu-asiat. Nykyisellään ei taida vakuutukset kattaa kiipeily/vuoristo/laskeutumis-tapaturmia, ellei sitten ole ottanut sellaista vakuutusta. Opaskin voi saada pahimmassa tapauksessa syytteet :roll: Oppaan tulisi olla hommaan koulutettu (köysitoiminaanohjaaja tai jotain). Melkein paras keino olisi hommata paikalle valtuutettu kouluttaja, jolla olisi vielä tarjota kaikille välineet käyttöön. Esim Petter Reuter (http://www.arktisiaelamyksia.com/vuoris ... /index.htm) järjestää ihan räätälöityjä kursseja/tapahtumia. Perus seikkailu-polttari-tapahtuma-firmoilla ei taida olla valtuuksia opettaa hommaa ja niissä se laskeutuminenkin tehdään hiukan eri tavalla.

Tarkoituksena ei ole latistaa oikeasti hyvää ideaa, mutta alan harrastaja taidan toisinaan ottaa turvallisen köysitoiminnan hiukan vakavasti :oops:

Avatar
Haaskalintu
Viestit: 950
Liittynyt: Pe 26.01.2007 15:06
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Haaskalintu » Ke 12.12.2007 19:16

aihetta sivuten: Helsingin Laajasalossa sijaitseva Staregher IV:n luokse pääsee ihan tavallisella nylonköydellä.
Onko muuten nimesi jo täällä?

Avatar
jupilli
Viestit: 235
Liittynyt: Pe 05.01.2007 14:04
Paikkakunta: Tikkakoski

Viesti Kirjoittaja jupilli » Ke 12.12.2007 21:31

Ja edelleen sivuten, kyllä kiipeilyvarusteet olisi joskus ihan kivat !!

Ainakin tällä kätköllämeni vaarilla pupu pöksyyn kun ei sattunut edes tuota ankkuriköyttä matkaan.

Kyllähän alas olisi päässyt vikkelästi, siitä vaan reunalta....
Mutta ylöspäin pääseminen, tai edes se 'kilauttaminen kaverille' ei välttämättä olisi pohjalta toiminut.

Näkemisen arvoinen paikka kyllä mutta olisin halunnut käydä pohjalla, se purkin kirjaamatta jääminen ei juurikaan harmita.
Viimeksi muokannut jupilli, Ke 12.12.2007 23:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Terveisin Kätköilyvaari !!

Mc_Mursu
Viestit: 14
Liittynyt: Ma 19.03.2007 19:57
Paikkakunta: Vantaa, Korso

Viesti Kirjoittaja Mc_Mursu » Ke 12.12.2007 22:48

Kiitos jo kertyneistä vastauksista! Arvasin/Tiesin, että täältä löytyy jo asiaan perehtynyttä porukkaa. :wink:

Järkevintä olisi varmaan hankkiutua jollekin kiipeilyn alkeiskurssille, mutta ainakaan itselläni ei budjetti enää siihen riitä eikä välttämättä intokaan.
Sen verran kova on korkeanpaikankammo, putoamisenpelko ja itsesuojeluvaisto, että ei mitään ihan hullua helposti kokemattomana tulisikaan tehtyä.
Mitenkäs tommoset istumavaljaat suojaa pää edellä putoamistilanteessa? Mahtaa olla kova rykäys, jos pari metriä tipahtaa, eikä köysi tms jousta lainkaan. Jos vaikka housut jäävät valjaisiin kiinni ja itse luiskahtaa välistä. :shock:
Kiipeilymiitti kuulostaa hienolta. Tosin tapaturmat ovat suuri riski. Onkohan laitonta pitää semmoinen osallistujan omavastuulla?
Haaskalintu kirjoitti:aihetta sivuten: Helsingin Laajasalossa sijaitseva Staregher IV:n luokse pääsee ihan tavallisella nylonköydellä.
Tämän lisäksi on kiikarissa muutama lähempikin kiipeilykätkö. Lisäksi olen jo puolisen vuotta suunnitellut erään (ex)kiipeilykallion kätköttämistä Korsossa. Älkää yrittäkö selvittää paikkaa! Se on varattu minulle :lol:

Ei varmaan mitään kiiloja tai muita varmistusjuttuja tarvita, kun ei ole tarkoitus "liidata". Köysi vaan ylhäältä kiinni vahvasti soveltaen ja amatöörimäisesti roikkumaan köyttä pitkin alaspäin niin, että kätkö löytyy. Tai jos voi vain kiivetä, niin eiköhän jotain paikkoja löydy johon voi aina köyden solmia varmistukseksi. :?

Avatar
mikko&sira
Viestit: 461
Liittynyt: La 06.01.2007 10:35
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja mikko&sira » To 13.12.2007 17:34

jupilli kirjoitti:Ainakin tällä kätköllämeni vaarilla pupu pöksyyn kun ei sattunut edes tuota ankkuriköyttä matkaan.

Näkemisen arvoinen paikka kyllä mutta olisin halunnut käydä pohjalla, se purkin kirjaamatta jääminen ei juurikaan harmita.
Mm. tuolla omia välineitäni pääsin hyödyntämään ja kyllä kannatti. Oli muuten 1400. löytöni ja sepä napsahti todella hienolla kätköllä.
Ken tuolla suunnalla liikkuu, kannattaa paikkaan ehdottomasti käydä tutustumassa ilman apuvälineitäkin, kuten jupilli teki.

hhuikuri
Viestit: 337
Liittynyt: Su 16.09.2007 16:57

Viesti Kirjoittaja hhuikuri » To 13.12.2007 20:42

Jos joku innostuu ja kehittää tästä "uusia ulottuvuuksia kätköilyyn" -teemalla miitin ja järkkää vaikka kohtuullista maksua vastaan asiaan kuuluvan kiipeilyn opettajan, olen kiinnostunut osallistumaan jos mitti on jossain pk-seudulla tai siinä lähialueella (jos sattuu osumaan loma-aikaan, voi tietty olla kauempanakin).

En itse ole erityisen urheilullinen tai ketterä, vaikkakin pääperiaatteenani on tehdä kätköilyt kävellen tai geofillarilla. Oma rajani menee nykyisin luokassa T3 ja maksimmissaan paikasta riippuen T3,5, mutta olisi mukava löytää joku vaikeammankin terrainin purnukka. Pääosin olen yksin liikenteessä, eikä noihin maastoihin tee mielin yksin mennä.

Mc_Mursu
Viestit: 14
Liittynyt: Ma 19.03.2007 19:57
Paikkakunta: Vantaa, Korso

Viesti Kirjoittaja Mc_Mursu » Ti 25.12.2007 2:08

Näköjään pukkikin käynyt täällä lukemassa, kun sain lahjaksi lahjakortin Helsingin Kiipeilykeskuksen alkeiskurssille. :o :shock: :D
Toivottavasti siellä oppisi vähän varusteista ja sellasesta.

Jos toi ATC ja prusik yhdistelmä mahdollistaa hallitun yksin laskeutumisen ja tarvittaessa pysähtymisen ja saa kädetkin vapaiksi, niin sehän olis halvempi, kuin grigrit/Petzlin Stopit.. Siis tietenkin jos hallitsee ATC:n käytön.
Kuitenkin tommonen esim. Petzlin Stop vaikuttas vähän helpommalta...
Nousukahvaa ei varmaan kovin usein tarvi, jos tolla prusik solmulenkilläkin taitaa jonkin verran köyttä kiivetä..?

Mustavaris
Viestit: 14
Liittynyt: La 10.03.2007 13:32
Paikkakunta: Turku

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Mustavaris » Su 30.12.2007 14:36

Jos toi ATC ja prusik yhdistelmä mahdollistaa hallitun yksin laskeutumisen ja tarvittaessa pysähtymisen ja saa kädetkin vapaiksi, niin sehän olis halvempi, kuin grigrit/Petzlin Stopit.. Siis tietenkin jos hallitsee ATC:n käytön.
Kuitenkin tommonen esim. Petzlin Stop vaikuttas vähän helpommalta...
ATC on todella kätevä ja helppo, kunhan sen käytön on kerran opetellut kunnolla. Ja nopeasti sen oikeasti oppii.
Nousukahvaa ei varmaan kovin usein tarvi, jos tolla prusik solmulenkilläkin taitaa jonkin verran köyttä kiivetä..?
Itse en nousukahvaa omista, joten sen käyttämisen kätevyydestä en tiedä mitään. Kahdella prusikilla pääsee köyttä ylös ihan näppärästi: toista lenkkiä käytetään jalalle ja toinen kiinnitetään valjaisiin.

mihirvon
Viestit: 16
Liittynyt: Su 24.08.2008 20:56

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja mihirvon » To 02.09.2010 15:03

Tarkoituksena olis käydä loggaamassa GC1X28K Tropopaussi -kätkö Jyväskylässä. Tuossa pitää kiivetä rautaputken päällä yläviistoon ylös pitäen kiinni toisesta putkesta. Videotakin oli joku näköjään ottanut: http://www.youtube.com/watch?v=RjAfvQ0Q2yE. Millainen köysi tai lenkki tuohon sopii parhaiten, onko kellään tietoa? En tuosa videosta osannut päätellä onko se joku ihan tuollaista varten tehty vai jokin muu. Tarkotus ois varmaan että se kitkallaan tarttus tuohon putkeen, jos meinais pudota :)

baldoney
Viestit: 26
Liittynyt: Ma 09.08.2010 13:46

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja baldoney » To 02.09.2010 15:18

Kannattaa muistaa kuitenkin, ettei yksikään laite sinua pelasta, jollet osaa sitä käyttää. Tropopaussinkin hakemiseen on useampiakin vaihtoehtoja välineiksi, mitä tuossa käyttää. Valjaiden varaan ja joustamattomaan köyteen putoaminen muutamastakin metristä "väärässä" asennossa voi aiheuttaa pysyviä vammoja. Jollei kiipeily- tai laskeutumistaustaa ole, ottaisin melkein mukaani jonkun kaverin/tutun/toisen kätköilijän, jolla on kokemusta ja tietotaitoa asiasta.

Avatar
Tervas
Viestit: 918
Liittynyt: Ma 08.01.2007 14:31

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Tervas » To 02.09.2010 15:29

mihirvon kirjoitti:Tarkoituksena olis käydä loggaamassa GC1X28K Tropopaussi -kätkö Jyväskylässä. Tuossa pitää kiivetä rautaputken päällä yläviistoon ylös pitäen kiinni toisesta putkesta. Videotakin oli joku näköjään ottanut: http://www.youtube.com/watch?v=RjAfvQ0Q2yE. Millainen köysi tai lenkki tuohon sopii parhaiten, onko kellään tietoa? En tuosa videosta osannut päätellä onko se joku ihan tuollaista varten tehty vai jokin muu. Tarkotus ois varmaan että se kitkallaan tarttus tuohon putkeen, jos meinais pudota :)
Eiköhän tuo varmistussolmu ole ole Prusik:
Kuva
Kuva
"Jokaisen oikein rakennetun pojan tekee joskus vastustamattomasti mieli etsiä kätkettyä aarretta."
Mark Twain: Tom Sawyerin seikkailut

mihirvon
Viestit: 16
Liittynyt: Su 24.08.2008 20:56

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja mihirvon » To 02.09.2010 15:30

baldoney kirjoitti:Kannattaa muistaa kuitenkin, ettei yksikään laite sinua pelasta, jollet osaa sitä käyttää. Tropopaussinkin hakemiseen on useampiakin vaihtoehtoja välineiksi, mitä tuossa käyttää. Valjaiden varaan ja joustamattomaan köyteen putoaminen muutamastakin metristä "väärässä" asennossa voi aiheuttaa pysyviä vammoja. Jollei kiipeily- tai laskeutumistaustaa ole, ottaisin melkein mukaani jonkun kaverin/tutun/toisen kätköilijän, jolla on kokemusta ja tietotaitoa asiasta.
Joo näinhän se on. Riskit on aina suuret tällasissa tempauksissa, kun tekee jotain näinkin vaarallista ilman kokemusta, mutta sen tiedostamme ja siitä huolimatta päätettiin kuitenkin käydä kokeilemassa omin avuin.

Jos ei muuten löydy köysikysymykseen vastausta, niin voishan tuota käydä sillalla alatasossa kokeilemassa eri kiinnitysmekanismeja. Jos ylemmässä putkessa on kiinni, niin ei siitä pitäisi jalan lipsahtaessa pudota alaspäin juuri yhtään. Putken linjassa voi tietty lähteä valumaan jos kiinnitys ei pidä.

Vinkkejä otetaan edelleen vastaan.

baldoney
Viestit: 26
Liittynyt: Ma 09.08.2010 13:46

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja baldoney » To 02.09.2010 15:55

Tuossa kuvassa on yksi toimiva vaihtoehto kiinnityksen toteuttamiseen, samantyyppinen on tuon Tropopaussin ratkaisu. Jos haluat hakea samanlaisen välineen kuin videossa, hae nauhalenkki eli slingi, nykyään näyttää olevan mm. Prismoissa noita ihan oikeitakin kiipeilyvälineitä kaupan.

mihirvon
Viestit: 16
Liittynyt: Su 24.08.2008 20:56

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja mihirvon » To 02.09.2010 16:10

baldoney kirjoitti:Tuossa kuvassa on yksi toimiva vaihtoehto kiinnityksen toteuttamiseen, samantyyppinen on tuon Tropopaussin ratkaisu. Jos haluat hakea samanlaisen välineen kuin videossa, hae nauhalenkki eli slingi, nykyään näyttää olevan mm. Prismoissa noita ihan oikeitakin kiipeilyvälineitä kaupan.
Jep. Kiitokset vinkistä. Täällä kuulemma juurikin Seppälän Prisma on ainut paikka josta kiipeilykamaa saa ostettua. Täytyy käydä kattelemassa.

Lehtonen
Viestit: 36
Liittynyt: Ti 03.05.2011 22:29

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Lehtonen » Ti 04.10.2011 14:12

Mistä nettikaupasta voi hankkia laadukkaat 10 metrin vaijeritikkaat edukkaimmin?
Ymmärtääkseni noilla on kohtuullisen kätevää poiketa mm. puukätköillä.

t. Lehtonen

Vastaa Viestiin