Oregon 650t testissä

Kiven alla Club Garmin -asiaa
Avatar
haksu10
Viestit: 3071
Liittynyt: Ke 20.12.2006 19:22
Paikkakunta: Karkku (Sastamala)
Viesti:

Oregon 650t testissä

Viesti Kirjoittaja haksu10 » Ke 20.03.2013 20:25

Oregon 650t saapui Garminilta maisteltavaksi. Koska kyseessä on ainoa Suomessa oleva laite ei laite ole käytössä pidempiaikaisia akkutestejä yms. varten joten testi keskittyy käyttötuntumaan ja ominaisuuksiin. Vertailulaitteena käytin omaa Oregon 550t -mallista laitetta.

Kyseessä oleva laite ei vielä ole varsinainen tuotantomalli joten lastentaudit ovat siis mahdollisia. Niitä ei kuitenkaan runsain mitoin löytynyt, vain kerran sain laitteen jumiin laittaessani valikosta kartan tietokentät käyttöön ja palattuani sitten kartalle. Uusintatestissä tämäkään ei enää toistunut eikä muitakaan jumiintumisia tullut eteen.

Mainitsen vielä että kaikki alla kerrotut tiedot, kokemukset ja ominaisuudet voivat siis poiketa tuotantoversiosta.

Ulkoinen olemus

Kun laitteen otti käteen tuntui laite huomattavasti jämäkämmältä kuin 550t ja tästä syntyi vaikutelma, että laite olisi painavampi. Vaaka kuitenkin paljasti että eroa on vain pari grammaa mikä lienee 650t:n rannelenkin paino, joten laitteet ovat samanpainoiset (noin 210 grammaa akkujen kanssa). Molemmat mallit ovat hyvin käteensopivia mutta huomasin että 650t:n uusi, suorasivuinen muotoilu pitää sormet pois näytön päältä kun 550t:ssä pyöreiden sivujen johdosta varsinkin keskisormi kääntyy osittain näytön päälle. Toki käden koko ratkaisee paljon tässä asiassa.

650t:n takakannessa on palattu ainakin 60 -sarjalaisista tuttuun kierrettävään lukitukseen joka itselleni on mieluisampi ja selkeämmin toimiva. Takaosassa on säilytetty sama kiinnitystapa joten esim. vanhempien mallien karabiiniklipsi sopii tähänkin. Klipsi täytyy edelleen irroittaa akkujen vaihtoa varten ja lukituksen uuden sijoituskohdan johdosta nyt ei ole mahdollisuutta voimalla avata takakannen lukitusta klipsin paikoillaan ollessa toisin kuin aiemmissa versioissa.

Laitteen muotoilu on modernimpi kuin aiemmissa versioissa. Suorien sivujen lisäksi näyttö ei enää ole syvennyksessä vaan nykytyylisesti koko etuosa on tasainen; toki noin millin reunus on suojaamassa esim. gepsiä väärinpäin pöydällä liikutellessa. Suuremmasta näyttöalasta ja reunan puuttumisesta johtuen näyttö voi helpommin naarmuuntua joten suojakalvo on vähintääkin suositeltava hankinta. Mutta tämä on pieni hinta siitä että nyt laitteen käyttö on huomattavasti helpompaa paksusormisille sekä käsineet kädessä kun laidoilla ei ole "korotusrengasta" joka ainakin itselläni on 550t:ssä rajoittaa reunapainettavuutta.

Näyttö

650t:ssä on kääntyvä näyttö, eli kun gepsin kääntää pystyasennosta vaaka-asentoon myös näyttö kääntyy. Kääntyminen toimii hienosti ja vaatii riittävän selkeän kääntämisen joten satunnaiset heilahtelut kädessä eivät näyttöä itsekseen pyöritä.

Laitteen näyttö on samankokoinen kuin 550t:ssä mutta tarjoaa huomattavasti paremman kontrastin sekä kirkkauden. Lisäksi esimerkiksi valikoissa on käytetty mustaa tekstiä valkoisella pohjalla, joka parantaa luettavuutta ja on omaan silmään myös huomattavasti tyylikkäämpää. Ilman taustavaloa näyttö tuntuu aavistuksen paremmalta kuin 550t:ssä mutta varsinaisesti taustavalon kanssa nämä näytöt on suunniteltu käytettäväksi.

Laitteen käyttöliittymässä on luovuttu esim. 550t:ssä olevista nuoli- ja +/- -valintapainikkeista (toki tärkeitä on jätetty, kuten kartan zoomaus myös +/- -näppäimin) ja valikoiden selailu tapahtuu kuten kartan siirto, eli sormea liikuttamalla. Myös esim. näytön valikkokuvakkeiden siirtely haluttuun järjestykseen tapahtuu pitämällä valittu kuvake painettuna ja raahamalla se uuteen kohtaan. Tämä on huomattavasti joustavampi tapa mutta edellyttää myös tarkempaa painamista ja voi vaatia totuttelemista. Puolihuolimattomasta pyyhkäisystä kuvakkeen yli laite ei pysty päättelemään halutaanko siirtyä valikossa, siirtää kuvaketta vai mennä kuvakkeen takana olevaan osuuteen joten kuvake vain vilahtaa eikä muuta tapahdu.

Näytön tyyppi lienee tosiaan muuttunut resistiivisestä kapasitiiviseksi. Tästä aiheutuu se ettei näyttö toimi millä tahansa sitä tökkimällä vaan vaatii ihmissormen kosketuksen (tai oikeanlaisen kynän). Tähän itse en osaa ottaa kantaa puolesta tai vastaan, lähinnä oma kokemus on että vanhanmallisella näytöllä varustettu 550t tekee aina taskussa kaikkia "kivaa" miltä ehkä välttyy tämän näytön kanssa.

Näyttö kuitenkin toimii nätisti kaikilla kokeilemillani "käsiversioilla" eli paljain sormin, paksut vuorelliset nahkahanskat kädessä, näppylähanskat kädessä, nelinkertainen nenäliina sormen päässä sekä kahdeksan kerrosta paksua minigrip -pussia sormen päässä. Myös yhdistelmä nelikertainen nenäliina + kahdeksan kerrosta paksua minigpip -pussia toimi mutta tällöin alkoi olemaan jo vaikeuksia kohdistaa painallusta johtuen kamalasta tukosta sormen päässä :)

Testiversiolle en saanut lupaa mihinkään suihkutesteihin mutta testasin näytön tämän rajoituksen huomioiden mahdollisimman laajasti eli kostuttamalla sitä paikoitellen, pienellä vesialueella, levitellen vettä sormin jne. Tässä testissä ei mitään poikkeavaa ilmennyt vaan näyttö toimi kuten pitääkin.

Missään testeissä ei myöskään ollut ongelmia kahden sormen käytössä (esim. kartan zoomaukset), joskin esim. paksut nahkahanskat suhteutettuna näytön kokoon alkaa olemaan sellainen yhdistelmä että mistään tarkkuustoimenpiteestä ei enää voi puhua.

Kamera

650t:ssä on myös kamera ja 550t:stä poiketen myös salama. Tämän myötä kamera-aukon koko on kasvanut siten että sormella on mahdollista sorkkia linssiä mutta samalla nyt on myös mahdollista tarkastaa linssi helposti toisin kuin 550t:ssä jossa linssi on pienen ja syvän aukon pohjalla.

Kamera itsessään ei tarjonnut yllätyksiä koska jo 550t:n kamera on tuntunut laadukkaalta ja samoin on myös 650t:n kanssa. Koska salama on uutta täytyi sitä kuitenkin tarkemmin testailla. Salama tarjoaa jopa täysin pimeässä kuvaamiseen riittävän valaistuksen kuvan saamiseksi, joskin pidemmällä matkalla salaman teho ei riitä kirkkaaseen kuvaan vaan kuva muuttuu hämärämmäksi.

Ohessa on kaksi testikuvaa täysin pimeässä tehdystä lehtiartikkelin kuvauksesta. Alkuperäinen kuva on kooltaan 3264 x 2448 pikseliä.

Alkuperäinen kuva pienennettynä (ja osin rajattuna):
pic.jpg
Kuva pienennettynä
pic.jpg (116.02 KiB) Katsottu 9072 kertaa
Pala alkuperäistä kuvaa alkuperäiskoossa:
pic2.jpg
Pala kuvasta alkuperäiskoossa
pic2.jpg (74.07 KiB) Katsottu 9072 kertaa
Salamavalo toimii myös taskulamppuna ja tähän on oma valintansa gepsissä. Taskulampun voi myös kytkeä päälle ja sitten käyttää gepsiä normaalisti. Lampun valo leviää laajalle ja on yllättävän tehokas joten FTF -jahdissa ei kotiin unohtunut lamppu haittaa vaan gepsin valo riittää kyllä kätköilyyn.

Satelliittitoimivuus

Mitä tulee tärkeimpään eli satelliittitoimivuuteen ei siinä ole varsinaisesti yllätyksiä vaikka merkittäviä eroavaisuuksia onkin verrattuna 550t:hen.

Luonnollisesti satelliitit löytyvät nopeasti gepsin käynnistämisen jälkeen. Myös hyvinkin hankalissa oloissa kuten sisätiloissa, keskellä taloa, ei ongelmia ole vaan gepsi pääsee satelliitteihin nätisti kiinni. 550t:n ja 650t:n välillä ei ole nähtävissä merkittäviä eroavaisuuksia sen suhteen, moneenko satelliittiin ne pääsevät kiinni. 650t:ssä tosin satelliittidata on hyvin eläväistä ja se näyttää napsivan kontakteja eri tahtiin kuin rauhallisesti ottava 550t.

Hieman yllättäen 650t kertoo heikoissa olosuhteissa heikommasta tarkkuudesta. Välillä ero on luokkaa 15m/17 m mutta pahimmillaan 14m/22m. Tämäkään kuitenkaan ei ole koko totuus: karttanäkymässä 650t näyttää vakaata sijaintia joka lisäksi on oikea kun taasen 550t väittää että juoksentelen tietokoneen kanssa tuossa etupihalla. Niinpä näyttäisi siltä että 650t on tarkempi mutta ainakin tämän testikappaleen softalla pessimistisempi tiedon luotettavuuden suhteen.

Lopullisestihan asia selviää vasta kun laitteita tulee myyntiin ja päätyy gurujen testeihin, enkä toki GLONASS taikka WAAS/EGNOS -vaihtoehtojen kombinaatioita alkanut testailemaan. Mutta tuntuma on ettei aivan perussatelliiteillakaan ainakaan huonommin 650t pärjää.

Akkukesto

Kuten alussa totesin ei akkukestotestiin ole mahdollisuuksia eikä mitään virtamittauksiakaan tässä halvan yleismittarin varassa kannata alkaa pyörittämään. Mutta varustin sekä 550t:n että 650t:n samanlaisilla, täyteen ladatuilla Eneloop -akuilla. Molemmat laitteet ovat olleet koko ajan päällä sillä erotuksella että 550t on ollut vain referenssinä ja käytännössä näyttö pimeänä lähes koko ajan ja 650t jatkuvassa testikäytössä näyttökin täydellä valoteholla, lisäksi mm. taskulamppua olen käyttänyt reippaasti.

Vaikkei välttämättä akkupalkit ole vertailukelpoisia niin mainittakoon, että vanhempi malli eli 550t ensinnä pudotti ensimmäisen palkin. Nyt testin lopussa molemmista on yksi palkki kulunut ja akkujen loppujännitteet ovat 550t:ssä 2,54v ja 650t:ssä 2,50 volttia.

Mitä tästä voimme päätellä? Emme mitään, tai sitten sen että käyttötapaero huomioiden ei ainakaan huonompaan suuntaan olisi akkukesto mennyt. Toki speksit ehkä kertoisivat tarkkaa tietoa mutta yhteenvetona voisi todeta että eipä ainakaan jatkuvasti tarvitse akkuja vaihtaa, molemmat kun olivat reilu 5 tuntia päällä.

Muita havaintoja

650t:stä löytyy pääpiirteittäin samat valikot kuin esim. 550t:stä. Valikkojen takaa kuitenkin löytyy laajemmin ominaisuuksia ja asetuksia ja vanhatkin toiminnot on pistetty uusiksi ja selkeämmiksi / helppokäyttöisemmiksi. Koska edes 550t:n kaikkia ominaisuuksia en ole tutkinut en pysty sen tarkemmin erottelemaan muutoksia tai mahdollisia merkittäviä uudistuksia / uutuuksia mutta yleisesti ottaen herkulliselta näyttää valikotkin :)

Mainittakoon että gepsiin voi liittää ANT-antureita, eli sykemittari, pyörän poljinnopeustunnistin ja tempe sensor (lämpötila) -vaihtoehdot löytyvät tästä softaversiosta.

Itselleni positiivinen yllätys on kartan tietokenttien lukitusmahdollisuus, ominaisuus mitä 550t:ssä ei ole (tai en ainakaan ole löytänyt) joten jatkuvasti on taskussa pyöriessä vaihtunut mitä mielenkiintoisempia vaihtoehtoja tietokenttiin :)

650t:n virtanäppäimen alapuolelle on ilmaantunut myös toinen näppäin. Mitä hienointa, on nämä näppäimet räätälöitävissä. Virtanäppäimestä luonnollisesti pitkään painettaessa gepsi sammuu mutta lisäksi on määritettävissä mitä tapahtuu yhdellä tai kaksoisnapautuksella. Vaihtoehtoja on vaikka mitä, mm. haluttu valikko, tilasivu, päävalikko, taskulamppu päälle / pois, näytön lukitus päälle / pois, valokuvan ottaminen ja jopa geokätkön loggaaminen. Samat valinnat on tehtävissä myös toiselle näppäimelle mutta sille voi määritellä pitkällä painamisella tapahtuvan toiminnon yksöis- ja kaksoisnäpäytysten lisäksi.


Tässäpä "pikainen" testiraportti. Kirjoitan vielä lisää jos eteen tulee jotain mullistavaa tai muistuu mieleen jotain, mitä en muistanut mainita.
7.7.2018 jälkeen kirjoittamani viestit olen kirjoittanut yksityishenkilönä ja kätköilijänä "haksu10", en sivustoon liittyvänä taikka sen ylläpitäjänä.
Kyseistä päivämäärää edeltävät viestit voivat olla sivustoon liittyviä ylläpidollisiakin viestejä.

Palaa sivulle “Kiven alla Club Garmin”