Sivu 1/1

kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: Ke 25.08.2010 20:04
Kirjoittaja HAKMAR
Morjensta kaikille ammattilaisille,

Aloittelevana kysyisin, pitääkö teistä joku paperista kirjanpitoa/päiväkirjaa kätköistä. Esim. jotain vihkosta tms. Jos pidätte, niin mitä merkkaatte ylös? Entä kuvaatteko kätköpaikat?

....niin tuli vielä mieleeni, kun tuota alan slangia on aika paljon, niin onkohan siitä kukaan tehnyt pientä "sanakirjaa". Aika hyvin alkaa termit olla jo hallussa mutta tiivistä listaa olisi mukava päntätä.

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: Ke 25.08.2010 20:12
Kirjoittaja Stone'5
HAKMAR kirjoitti: ....niin tuli vielä mieleeni, kun tuota alan slangia on aika paljon, niin onkohan siitä kukaan tehnyt pientä "sanakirjaa". Aika hyvin alkaa termit olla jo hallussa mutta tiivistä listaa olisi mukava päntätä.
Kannattaa tutustua Geowikin geokätköilytermistön selityksiin ja lyhennelistaan. Tervetuloa harrastuksen pariin! :wink:

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: Ke 25.08.2010 20:17
Kirjoittaja Duracell76
Minulla on pieni vihko/kirjanen johon olen alusta asti kirjannut päivämäärän, kellonajan, GC-koodin, sekä TB/GC in tai out. Näin muistan paremmin kun kirjaan löytöni nettiin.

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: Ke 25.08.2010 20:17
Kirjoittaja aku506
HAKMAR kirjoitti: Aloittelevana kysyisin, pitääkö teistä joku paperista kirjanpitoa/päiväkirjaa kätköistä. Esim. jotain vihkosta tms. Jos pidätte, niin mitä merkkaatte ylös? Entä kuvaatteko kätköpaikat?
Joku kokenut kätköilijä arkistoi kaikkien löytämiensä kätköjen kuvaukset kommentein varustettuna. Itse en tätä jaksa tehdä, koska näen samat asiat tarvittaessa geocaching.comin kautta. Kaikkia kätköjä en valokuvaa. Vain parhaat ja mielenkiintoisimmat.

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: To 26.08.2010 8:07
Kirjoittaja Tervas
Satakunta ensimmäistä löytöä on kommentteineen mapissa muistona paperillisen kätköilyn ajalta.
Nykyään päiväkirjan virkaa hoitaa GSAK muiden toimintojensa lisäksi.
Joskus otan kuviakin, yleensä en.

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: To 26.08.2010 9:29
Kirjoittaja pulk
Ote toisesta ketjusta:
Mikkozzz kirjoitti:Itse kirjoitan tarinan A6-kokoiseen vihkoon paikan päällä ennen kuin suuntaan seuraavalle kätkölle. Silloin tapahtumat ovat vielä tuoreessa muistissa ja varsinkin kätköpaikan äänimaailman kuvaileminen on helpompaa. Illalla sitten vain kirjoittelee muistiinpanot puhtaaksi lokeihin. Helppoa ja vaivatonta. Retkestäkin jää enemmän muistikuvia, kun se ei ole päätöntä purkilta toiselle säntäämistä.

Kuva
Vuoden 2007 muistiinpanot kätköilyretkiltä
Melko esimerkillistä mielestäni, riittäisipä omakin aikaansaaminen tähän.

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: To 26.08.2010 16:41
Kirjoittaja thestormer
Itse kirjoitan Garmin Oregonin fields notesiin muutama tukisana paikasta jos siellä on jotain erityistä; näköala, tuoksu, äänimaailma jne. Ja yleensä kamera on mukama ja otan ainakin yhden valokuvan kätköstä ja/tai ympäristöstä. Kätköjä on tähän asti löytynyt 248 ja valokuvia on otettu monta tuhatta...hehe. Ajattelin tehdä valokuvakirjan "my first 100 caches" ja valokuvia puuttuu ehkä viidestä kätköstä :D

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: To 26.08.2010 19:54
Kirjoittaja GeoScoutJAE
Aloitin kätköilyn tulostamalla A4:lle kätkökuvauksen ja sopivan laajuisen kartan kätkön lähialueelta. Tulosteisiin olen ennakkoon jotain kirjoittanut ja kätköllä tarvittavat huomiot sekä kotona yläkulmaan löytönumero ja päiväys ennen mappiin laittoa.
Tulostetut kartat muutenkin sopivat yleensä hyväksi apuvälineeksi tarkkuutensa vuoksi ainakin minulle kun olen niiden kanssa ollut tekemisissä muidenkin harrastusten (partiotoiminta, autosuunnistus) sekä työelämäänkin ne ovat osittain liittyneet. Ensimmäiset n. 130 kätköä etsin apuvälineenä yllättävän hyvä käytetty GPS Magellan Meridian (nyt pöytälaatikossa).

Lisäksi olen tehnyt Excel-taulukon, jossa kaikista löydetyistä kätköistä on seuraavat sarakkeet: Järjestys n:o, kätkön nimi, paikkakunta, tekijä, koordinaatit, koodi, kätkötyyppi, vaikeus, maasto, koko, löytöpäivä, kirjauspäivä, kätköön jätetty, kätköstä otettu, huoltotoimet, nähty kätkössä, kuvaus kätköstä, matkat kätkölle (kävellen, pyörällä tai autolla, jolloin saa helposti yhteismäärätkin selville), keitä mukana sekä vielä lisätiedoille sarake.

Sitten hankin Garmin Coloradon ja vähän myöhemmin lisäksi autoon Garmin Nuvi 500 navigaattorin joihin molemmissa on kätkökuvauksetkin nähtävissä, joten aioin siirtyä paperittomaan kätköilyyn. Vaan kuinka kävikään, edelleen tulostan A4:sen taskuun, Josko tuosta jossain vaiheessa eroon pääsisi!?

Kuvia otan jokaiselta kätköltä/ympäristöstä keskimäärin 4 kpl. Neljä 50 sivuista A4-kokoista valokuvakirjaa (50 kätköä/kirja) olen jo värkännyt ensimmäisistä löydöistä.
Kirjojenn kätköteksteissä on: Kätkön numero, nimi, paikkakunta, löytöpäivä, koodi, kätkötyyppi, koko, vaikeus- ja maastoluokitus.
Onhan se tuokin valokuvaus ja valokuvakirjojen teko yksi harrastus.

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: To 26.08.2010 20:06
Kirjoittaja rp55
GeoScoutJAE kirjoitti: apuvälineenä yllättävän hyvä käytetty GPS Magellan Meridian (nyt pöytälaatikossa).
s.
Katoppa YV.

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: Pe 27.08.2010 0:35
Kirjoittaja H&I.
Meillä kätköillään paperittomasti. Kätkökuvaukset löytyvät gepsistä tai ladataan netistä Liveen tai kännykän selaimeen (jos tarvitaan kuvia).

Löydöistä ei tehdä muistiinpanoja lukuun ottamatta multien tai mysteereiden vaatimia laskelmia tai välipisteiden naatteja. Nekin kirjoitetaan kännykän muistikirjaan ja laskut lasketaan kännykän laskimella. Paperia tarvitaan ainoastaan märkien purkkien kuivaamiseen, käsien pyyhkimiseen tai hätälokikirjoiksi.

Ilman muistiinpanoja löytöloggausten kirjoittaminen onnistuu kyllä kunhan homman hoitaa vielä samana iltana eikä löytöjä ole liikaa. Vielä vanhalla muisti sen verran pelaa, että kustakin löydöstä on pari sanaa saanut kirjoitettua ilman muistiinpanojakin.

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: Pe 27.08.2010 15:28
Kirjoittaja Eniz
Olen huomannut, että jos samana päivänä löytää kolmea useamman kätkön, niin pitää lahopäänä jo ajatella mitä nettilogiin pitäisi kirjoittaa. Siis ymmärrän nukku-mikon tapauksessa manuaalisen kirjanpidon tarpeen. Ja kaikilla muillakin jotka hakevat useita päivässä. Olisi kiva se kirjanpito ja siitä pieni essee nettilogiin sen TFTC:n sijaan.

Niin kauan kuin pystyy nettiin kirjoittamaan kokemansa ja näkemänsä suoraan, paperiversiolla on lähinnä tunnearvoa. Mutta jos miljoona kätköä löytäneet kuittaavat tekemäsi kätköön merkinnällä KK, tai lähetetty IphoneSymbianAnroid systeemistä, niin jotain on pielessä.

Jos löytöjä tulee yhtä soittoa paljon kuten monelle aktiiviselle, niin käsikirjan pito saattaa olla tarpeen, jos loggauksesta on 90 % ohjelman mainosta, niin kannattaa harkita että jälkeenpäin kävisi nuo korjaamassa.

Minua ainakaan ei kiinnosta millä softalla kätköni on löytynyt. Ainakaan, jos se on ainoa informaatio kätkön, kuittauksessa.

Onko pesiytynyt uusi lajike kännykkä kätköilijät. Joilla on softa puhelimessa hakevat kätkön ja painavat löydetty nappia. Surullista toivottavasti vain yksittäisiä tapauksia. :(

Re: kirjanpito ja sanakirja

Lähetetty: Pe 27.08.2010 15:39
Kirjoittaja perhevaronen
EnizBambeniz kirjoitti:Onko pesiytynyt uusi lajike kännykkä kätköilijät. Joilla on softa puhelimessa hakevat kätkön ja painavat löydetty nappia. Surullista toivottavasti vain yksittäisiä tapauksia.
Perhevaronen tunnustautuu heti kännykkäkätköilijöiksi. Etrexit lojunevat joko repun tai kaapin pohjalla, viimeksi niitä on käytetty joskus viime talvena. Kätkön löydyttyä painetaan nappia, jolloin softa tallentaa löytöajan automaattisesti ja ava ikkunan johon voi muistin tueksi kirjata muutaman sanan. Kätköretken päätyttyä on sitten aika satuilla loggaukset (softan aikaleima pitää järjestyksen muistissa mikäli on löydetty useampikin purkki) Kännykälläkin kätköillen ollaan sitä mieltä ,että kätkön tekijä on ansainnut loggaukseksi muutakin kuin mainoksen.