Miksi toisten kätköt julkaistaan minuuteissa...

Suomen geokätkötarkastajien ohjeita, tiedotteita ja muita paimenkirjeitä
Thymallus Thymallus
Viestit: 15
Liittynyt: Ti 13.03.2012 15:45

Miksi toisten kätköt julkaistaan minuuteissa...

Viesti Kirjoittaja Thymallus Thymallus » Ti 30.09.2014 19:14

Miksi toisten kätköt julkaistaan minuuteissa ja toisten kätköillä voi mennä aikaa paljon enemmän?

Kätkö saa GC-koodin, kun kuvaus tallennetaan ensimmäisen kerran. Tarkastajat poimivat kätköjä käsittelyynsä Suomen yleisestä jonosta GC-koodin mukaisessa järjestyksessä (esim. GC2DQ6F ennen kuin GC2DRGM). Piilotuspäivä tai aika, jolloin kätkökuvaus on lisätty jonoon ei vaikuta asiaan. Jos kätkö on OK, se julkaistaan saman tien. Suoraan sääntöjen mukaiset kätköt julkaistaan nopeammin kuin kätköt, jotka vaativat muutoksia. Kauan työn alla ollut vanhemmalla GC-koodilla oleva kätkö hyppää kätköjonon alkuun sitä uudempien GC-koodien eteen.

Jos on jotain korjattavaa tai tarvitaan lisätietoja, tarkastaja kirjoittaa viestin (Reviewer note) kätkön sivulle. Kätköilijän tehtävänä on vastata tarkastajan kysymyksiin kätkökuvaussivun kautta samanlaisella Reviewer notella (löytyy samasta kohdasta kuin loggaisit kätkön löydetyksi eli Log your visit / Kirjaa käyntisi -> Post Reviewer Note). Kirjoita Reviewer note aina, kun korjaat jotain. Korjailu ja Reviewer notejen kirjoittelu jatkuu, kunnes kätkö on GC:n ohjesääntöjen mukainen ja voidaan julkaista. Pyrkimyksenä on aina julkaista kätkö, jos se suinkin on mahdollista. Kätkö saadaan nopeammin julkaistua, jos piilottaja tekee ripeästi pyydetyt toimet ja kertoo kaivatut lisätiedot. Aina parempi, jos kätköstä, esim. mysteerin ratkaisutavasta, on lisätietoja jo suoraan Reviewer notessa ettei niitä tarvitse pyytää.

Kätköjen piilottamisessakin on sesonkiajat. Kesäviikonloppuina uusia kätköjä syntyy paljon ja julkaisemista joutuu odottamaan, talvikätköt tulevat julkisuuteen nopeammin. Piilottaja tietenkin odottaa sesongista riippumatta malttamattomasti suurella vaivalla tehdyn kätkön julkaisemista, mutta hakijalle kätkö on uusi sillä hetkellä, kun se julkaistaan :).

Kätkötarkastajan homma on vapaaehtoistyötä ja siksi siihen käytettävissä oleva aika vaihtelee. Välillä on kiireitä ihan leipätyössä tai muuten omia menoja ja joutuu pitämään taukoa jemmojen tarkastuksesta. Tarkastajia uusille kätköille on Suomessa viisi, mutta kiireet ja lomat voivat sattua samoille päiville.

Uusien kätköjen määrä on suuri, vuonna 2014 on tähän mennessä julkaistu noin 7400 kätköä. Tarkastamiseen kuluva aika vaihtelee paljon - selkeän kätkön saa tsekattua viidessä minuutissa, hankalampi monipisteinen voi viedä tunteja.

Joskus kätköjä toivotaan julkisuuteen määrättynä aikana, esim. eventtipäivänä. Tarkastajat pyrkivät parhaansa mukaan noudattamaan toiveita, mutta aina se ei onnistu.

Piilottaja voi vaikuttaa kätkönsä julkaisunopeuteen tekemällä valmistelut huolellisesti, tutustumalla GC:n ohjesääntöihin ja noudattamalla niitä sekä kertomalla Reviewer notessa tietoja piilopaikasta, huoltosuunnitelmasta, mysteerin ratkaisutavasta jne. Help centerin sivuunkin kannattaa tutustua.

Ystävällisin terveisin ja kivaa syksyä,
kätkötarkastajat

Lukittu

Palaa sivulle “Tarkastajien palsta”