Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Suomen geokätkötarkastajien ohjeita, tiedotteita ja muita paimenkirjeitä
FGR4
Viestit: 12
Liittynyt: To 18.06.2009 22:48

Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja FGR4 » Ti 27.03.2012 20:50

Vastuu kätkön ylläpitämisestä ja huoltamisesta on kätkön omistajalla. Toki muutkin kätköilijät voivat kätköjä huoltaa niillä vieraillessaan, se on jopa suositeltavaa ja toivottavaa, mutta pelkästään muiden vastuulle kätkön omistaja ei omaa huoltovastuutaan voi siirtää. Geocaching.comin ohjenuorissa on esitetty kätköjen ylläpitämisestä seuraavanlainen ohje: (http://support.groundspeak.com/index.ph ... age&id=307)

2. Geocache Maintenance

1) Owner is responsible for geocache page upkeep. As the owner of your geocache listing, your responsibility includes quality control of all posts to the cache page. Delete any logs that appear to be bogus, counterfeit, off-topic or otherwise inappropriate.

2) Owner is responsible for visits to the physical location. You are responsible for occasional visits to your cache to maintain proper working order, especially when someone reports a problem with the cache (missing, damaged, wet, etc.). You may temporarily disable your cache to let others know not to search for it until you have a chance to fix the problem. This feature is to allow you a reasonable amount of time – normally a few weeks – in which to check on your cache. If a cache is not being maintained, or has been temporarily disabled for an unreasonable length of time, we may archive the listing.


Tuossa ohjeessa kätkön omistajan edellytetään vierailevan kätköpaikalla ajoittain, erityisesti silloin, jos loggauksissa on esitetty tietoa kätkön huonosta kunnosta tai on esitetty epäilys kätkön katoamisesta. Kätkön tilapäinen hyllyttäminen, esim odottamaan huoltokäyntiä tai kätkön ollessa poissa paikaltaan esimerkiksi kotona kuivateltavana, on esitetty nimensäkin mukaisesti tilapäisenä toimenpiteenä, jonka tulisi kestää normaalisti enintään muutamia viikkoja. Lopuksi todetaan, että jos kätköä ei ylläpidetä, tai jos se on hyllytettynä kohtuuttoman pitkän ajan, se voidaan tulkita omistajansa hylkäämäksi ja arkistoida.

Alla on esitetty selvennyksenä suomalaisten kätkötarkastajien linja huoltamattomien tai pitkään hyllytettynä olleiden kätköjen toimenpiteistä:
  • Mikäli kätkön tilapäinen hyllytys on kestänyt yli viisi kuukautta, kätkötarkastaja voi kirjoittaa kätkösivulle huoltopatisteluviestin, jossa hän pyytää kätkön omistajaa ilmoittamaan, onko kätkö palaamassa takaisin, ja esittämään arvion milloin kätkö palaa takaisin etsittäväksi. Esitetty viisi kuukautta on minimiaika, tapauskohtaista harkintaa käyttäen hyllytyksen sallitaan olevan myös pidempi, esimerkiksi ei-talvilöydettäväksi merkittyä kätköä ei tarvitse palauttaa etsittäväksi keskellä talvea, vaikka tuo aikaraja täyttyisikin. Mikäli kätkön omistaja ei yhden kuukauden kuluessa huoltopatisteluviestin kirjoittamisesta ilmoita kätkösivulla suunnitelmistaan palauttaa kätkö takaisin etsittäväksi, tai aloita kätkön antamista adoptoitavaksi toiselle kätköilijälle, kätkö voidaan arkistoida.

    Mikäli kätköä ei kätkön omistajan lupauksista huolimatta ole palautettu etsittäväksi neljän kuukauden kuluessa huoltopatisteluviestin kirjoittamisesta ja kätkön omistaja ei ole ilmoittanut kätkön palauttamisen viivästymisestä, kätkö voidaan tapauskohtaisesti harkiten arkistoida.

    Kätkön omistajan toivotaan omaehtoisesti kirjoittavan pidemmän hyllytyksen aikana kätkösivulle arvion milloin kätkö palaa etsittäväksi, jotta kanssakätköilijät ja kätkötarkastajat tietävät ko suunnitelmista, eivätkä täten häiritse kätkön omistajaa turhilla kyselyillä asian tiimoilta.
  • Mikäli kätkö on selkeästi ollut jo pitkään huonossa kunnossa ja omistaja ei ole reagoinut kätkön loggauksissa ja erillisissä huoltotarveilmoituksissa esitettyihin huoltotarpeisiin, kätkö voidaan tilapäisesti hyllyttää kätkötarkastajan toimesta. Samoin, jos kätkö ei useiden peräkkäisten loggausten perusteella ole löydettävissä, kätkö voidaan hyllyttää odottamaan omistajan suorittamaa tarkistusta. Mikäli kätkön omistaja ei ole yhden kuukauden kuluessa tarkastajan suorittamasta hyllytyksestä suorittanut kätkölle tarkistusta/huoltotoimenpiteitä, tai ilmoittanut kätkösivulle selkeästi milloin hän aikoo niin tehdä, kätkötarkastaja voi kirjoittaa kätkösivulle huoltopatisteluviestin, jossa hän pyytää kätkön omistajaa ilmoittamaan, onko kätkö palaamassa takaisin, ja esittämään arvion milloin kätkö palaa takaisin etsittäväksi. Mikäli kätkön omistaja ei yhden kuukauden kuluessa huoltopatisteluviestin kirjoittamisesta ilmoita kätkösivulla suunnitelmistaan palauttaa kätkö takaisin etsittäväksi,tai aloita kätkön antamista adoptoitavaksi toiselle kätköilijälle, kätkö voidaan arkistoida.

    Mikäli kätköä ei kätkön omistajan lupauksista huolimatta ole palautettu etsittäväksi neljän kuukauden kuluessa huoltopatisteluviestin kirjoittamisesta ja kätkön omistaja ei ole ilmoittanut kätkön palauttamisen viivästymisestä, kätkö voidaan tapauskohtaisesti harkiten arkistoida.

Kätkötarkastajien tavoitteena ei ole arkistoida kätköjä, päinvastoin. Itsekin aktiivisina kätköilijöinä tarkastajat toivovat kätköjen pysyvän hyväkuntoisina, paikoillaan ja etsittävissä ja tuottavan monille kätköilijöille miellyttäviä löytökokemuksia. Mikäli kätkö kuitenkin katsotaan yllä esitetyllä menettelyllä selkeästi omistajansa hylkäämäksi, se voidaan arkistoida, jottei se estä muita aktiivisesti kätköistään huolehtivia kätköilijöitä tekemästä paikalle uutta kätköä etsittäväksi.

Suomen kätkötarkastajat

Tilhet
Viestit: 741
Liittynyt: Ma 05.10.2009 21:29

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja Tilhet » Ti 27.03.2012 23:42

Seikkaperäinen ja perusteltu selvitys, hyvä!

Vieläköhän voisi lisätä toteamuksen, että tarkastaja voisi tapauskohtaisesti harkiten palauttaa jo arkistoidun kätkölistauksen aktiiviseksi esim. seuraavin edellytyksin:
- omistaja pyytää arkistoinnin purkamista tarkastajilta,
- omistaja on huoltanut arkistoidun kätkön ja se on fyysisesti haettavissa,
- kyseessä on "sama kätkö" mahdollisimman samalla idealla mahdollisimman samassa piilopaikassa ja
- arkistointiaikana ei ole muodostunut uudelleenavaamisen estävää saturaatio-ongelmaa.

Tarkastajien toimesta arkistoitujen kätköjen kohdalla ei tuollaisia tapauksia varmaan montaa tulisi, mutta ehkä perusajatus siitä, että tarkastajat voivat nostaa arkistoidun kätkön arkistosta pois, olisi hyvä tuoda näidenkin tapausten kohdalla esiin.

Piriformis
Viestit: 104
Liittynyt: Su 19.02.2012 19:41

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja Piriformis » Ke 28.03.2012 0:10

Tämähän tuli hyvään saumaan kun pohdittiin tuolla MEGA-foorumilla että noita Turun seudun kätköjä täytyy tuossa kesän aikana huoltaa MEGAa ajatellen ja ensisijaisesti tietenkin toivotaan että omistajat itse kätkönsä huoltaisivat.

Kysynkin nyt tarkastajien osuutta/halukkuutta tällaiseen huolto-operaatioon. Olisiko mahdollista että esimerkiksi aluksi laitettaisiin näitä "patisteluviestejä" tällaisiin kätköihin joissa on useiden kuukausien ajalta pelkkiä DNF-merkintöjä ja/tai huoltopyyntöjä joihin ei ole reagoitu pitkiin aikoihin?

juheja
Viestit: 215
Liittynyt: Su 22.05.2011 8:32

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja juheja » Ke 28.03.2012 11:06

Hyvä asia, että tarkastajat laittavat näitä pelisääntöjä tännekin selvästi näkyville ja muistuttelevat ihmisiä huoltovastuusta. Ja selkeät säännöt, kiitos niistä.

Piriformis nosti hyvän pointin esille. Toivoisin, nyt kun MEGA on tänne Turkuun tulossa, tarkastajat voisivat ja ehtisivät katsoa hiukan tarkemmalla silmällä täällä suunnalla olevia huoltamattomia ja/tai kadoksissa olevia omistajansa hylkäämiä kätköjä siten, että ne tarvittaessa voitaisiin arkistoida jo hyvissä ajoin ennen MEGAa. Näin tulisi tilaa uusille, etsittävissä oleville kätköille.

aku506
Viestit: 1206
Liittynyt: Ma 10.11.2008 19:52

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja aku506 » Ke 28.03.2012 11:29

Itse en kyllä näe tarkastajien tehtävänä kätköjen seuraamista em. tilanteita varten. Sehän olisi ihan mahdoton urakka. Parhaiten asia varmaan sujuisi, jos paikalliset (tai paikalle eksyneet) kätköilijät laittaisivat ihan normaalin huoltotarvemerkinnän kätköön, ja jos mitään reaktiota ei tule, ilmoittaisivat siitä edelleen tarkastajille. Tästä seuraakin kysymys:
Miten tarkastajiin tulisi ottaa yhteyttä, jos kätkö on selkeästi em. merkit täyttävä ja tarvitsisi tarkastajan reakointia? Sähköpostilla satunnaiselle tarkastajalle?
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

juheja
Viestit: 215
Liittynyt: Su 22.05.2011 8:32

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja juheja » Ke 28.03.2012 11:36

Ajoin sitä takaa, että "tarve" usein ilmenee muiden kätköilijöiden tekeminä kyselyinä tarkastajille tai arkistointipyyntöinä. Näissä on ymmärrettävistä syistä yleensä tarkastajilla aika pitkät armonajat, ennen kuin omistajansa hylkäämä tai kipeästi huoltoa vaativa kätkö kilahtaa arkistoon.

Geomurmelit
Viestit: 374
Liittynyt: Su 07.06.2009 11:27

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja Geomurmelit » Ke 28.03.2012 12:33

Kopioidaan tämä nyt tänne, kun sopii hyvin otsikon alle:
Geomurmelit kirjoitti:Mutu-tuntumalla näyttää siltä, että matalan aloituskynnyksen vuoksi osa innostuu kätköilystä, hakee nopeaan tahtiin paljon purkkeja ja jättää leikin kuukauden tai parin kuluttua sikseen. Sitten on se muiden kätköilijöiden kannalta vielä ikävämpi porukka, jotka alkuinnostuksen vallassa tekevät lyhyessä ajassa 10-20 purkkia, jotka usein ovat hyvin heikkolaatuisia tyyppiä "floorapurkki sammalen alla" ja jotka jäävät sitten heitteille, kun innostus viimeistään syksyn ensimmäisten sateiden myötä laantuu. Tasapuolisuuden nimissä on toki mainittava, että huonoa esimerkkiä näyttäen muutama tunnettukin kätköilijäkonkari on jättänyt purkkinsa muiden huollettavaksi.

Numeroiden valossa esimerkkinä omasta kotikolosta katsoen 10 km säteeltä löytyy 1024 aktiivista (=ei arkistoitua) purkkia, joista 230:ssa (22,5 %) on huoltotarvemerkintä. Kätköistä on hyllytetty 84 (8,2 %). Etsittävänä (=ei hyllytetty/arkistoitu) on 940 purkkia, joista 190 (20,2 %) on merkitty huoltoa vailla oleviksi. Osassa huoltotarvemerkityistä on toki kaikki kunnossa, usein kuitenkin kanssakätköilijöiden hyvää hyvyyttään yhteisöllisyyden nimissä tekemien huoltotoimien vuoksi (kun kätköntekijä ei sitten edes vaivaudu kuittaamaan huoltotarvetta pois). Oman perstuntuman mukaan tämä purkien hylkäys ja huoltamattomuus alkaa olla jo valitettavan yleistä, harmi että tähän suuntaan ollaan menossa. Ketään tuskin märän sellumössön löytäminen oikeasti viehättää.
Kuten tuossa toisessa ketjussa ehdotettiin, ehkä jossain määrin ennaltaehkäisevänä toimena voisi olla vakiomuotoinen kysymyspatteri, johon vastaaminen olisi edellytys uuden kätkön julkaisulle ainakin tuoreiden kätköilijöiden osalta:
arisoft kirjoitti:kuten esim.: Miten kätkön koordinaatit on varmistettu; Onko kätkörasia sellainen, että se kestää pitkäaikaista käyttöä; Onko kätkö sellaisessa paikassa, että piilottaja voi siellä vaivatta kohtuullisessa ajassa päästä käymään tekemässä huoltoja?
jne. Kokeneempien osalta voisi olla hyvä vilkaista profiilista aiemmat kätköt ja rajoittaa julkaisua, jos siellä on kovasti sveitsinlippuja nostettu salkoon tai läjäpäin arkistointiehdotuksia tekijän aiempiin kätköhökötyksiin.

Avatar
rixu
Viestit: 491
Liittynyt: Ke 10.09.2008 18:18
Paikkakunta: Nummela

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja rixu » Ke 28.03.2012 14:11

aku506 kirjoitti: Miten tarkastajiin tulisi ottaa yhteyttä, jos kätkö on selkeästi em. merkit täyttävä ja tarvitsisi tarkastajan reakointia? Sähköpostilla satunnaiselle tarkastajalle?
Eiköhän näissä tapauksissa kannata logata kätköön "Needs archived" -loki. Tuon olemassaoloa ei välttämättä moni ole edes huomannut mutta siellä se on. Jotenkin tuntuu ettei tuota needs maintenance-loggaustakaan monet hoksaa tehdä vaikka ongelmasta sanoisivatkin löytöloggauksessa.

aku506
Viestit: 1206
Liittynyt: Ma 10.11.2008 19:52

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja aku506 » Ke 28.03.2012 15:26

rixu kirjoitti:
aku506 kirjoitti: Miten tarkastajiin tulisi ottaa yhteyttä, jos kätkö on selkeästi em. merkit täyttävä ja tarvitsisi tarkastajan reakointia? Sähköpostilla satunnaiselle tarkastajalle?
Eiköhän näissä tapauksissa kannata logata kätköön "Needs archived" -loki. Tuon olemassaoloa ei välttämättä moni ole edes huomannut mutta siellä se on. Jotenkin tuntuu ettei tuota needs maintenance-loggaustakaan monet hoksaa tehdä vaikka ongelmasta sanoisivatkin löytöloggauksessa.
Toki tuo on se ensimmäinen vaihe, mutta tarkoitin tilannetta jossa kätköttäjä ei reagoi siihen mitenkään.

(Osa kätköntekijöistä muuten huoltaa purkkinsa ihan kunnolla, mutta kuittaavat huollon notena!)
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

FGR4
Viestit: 12
Liittynyt: To 18.06.2009 22:48

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja FGR4 » Ke 28.03.2012 18:40

Tässä vastauksia muutamiin ketjussa esitettyihin kysymyksiin.
Tilhet kirjoitti:Vieläköhän voisi lisätä toteamuksen, että tarkastaja voisi tapauskohtaisesti harkiten palauttaa jo arkistoidun kätkölistauksen aktiiviseksi esim. seuraavin edellytyksin:
- omistaja pyytää arkistoinnin purkamista tarkastajilta,
- omistaja on huoltanut arkistoidun kätkön ja se on fyysisesti haettavissa,
- kyseessä on "sama kätkö" mahdollisimman samalla idealla mahdollisimman samassa piilopaikassa ja
- arkistointiaikana ei ole muodostunut uudelleenavaamisen estävää saturaatio-ongelmaa.
Huoltamattomuuden takia arkistoitu kätkö voidaan palauttaa arkistosta samoilla edellytyksillä kuin muutenkin arkistoitu kätkö. GC.comin linjauksen mukaan perustapauksena arkistosta palauttaminen on mahdollista 3kk ajan arkistoimisen jälkeen ja edellytyksenä on pitkälti yllä lueteltu lista; Kätkön omistaja itse on aktiivinen (kätköä ei siis palauteta yhteisöllisen huoltamisen vastuulle tai adoptoitavaksi), kätkö palaa yllä mainitulla tavalla "samana kätkönä" ja ettei saturaation puolesta ole estettä palauttamiselle. Muissa tapauksissa ratkaisuna on uuden kätkön julkaiseminen. Yli 3kk arkistossa olleiden palauttamiset ovat aina erikoistapauksia, joihin pitää olla erillisiä painavia perusteluita.
Piriformis kirjoitti:Tämähän tuli hyvään saumaan kun pohdittiin tuolla MEGA-foorumilla että noita Turun seudun kätköjä täytyy tuossa kesän aikana huoltaa MEGAa ajatellen ja ensisijaisesti tietenkin toivotaan että omistajat itse kätkönsä huoltaisivat.

Kysynkin nyt tarkastajien osuutta/halukkuutta tällaiseen huolto-operaatioon. Olisiko mahdollista että esimerkiksi aluksi laitettaisiin näitä "patisteluviestejä" tällaisiin kätköihin joissa on useiden kuukausien ajalta pelkkiä DNF-merkintöjä ja/tai huoltopyyntöjä joihin ei ole reagoitu pitkiin aikoihin?
aku506 kirjoitti:Tästä seuraakin kysymys:
Miten tarkastajiin tulisi ottaa yhteyttä, jos kätkö on selkeästi em. merkit täyttävä ja tarvitsisi tarkastajan reakointia? Sähköpostilla satunnaiselle tarkastajalle?
Huoltamattomasta ja heitteille jätetystä kätköstä ilmoittaminen tarkastajien suuntaan tapahtuu helpoiten kirjoittamalla kätkösivulle Needs Archived-loggaus. Lisätiedoksi siihen kannattaa kirjoittaa mahdolliset varmentavat tiedot kätkön katoamisesta tai senhetkisestä tilasta.
Tarkastajat havainnoivat ketjun aloitusviestissä kuvattuja tapauksia pääasiassa Needs Archived -loggausten ja pitkien hyllytysaikojen perusteella. Noiden lisäksi puututaan kätköilijöiden erikseen ilmoittamiin kätköihin tai itse kätköillessä, logeja lukiessa tai muuten silmiin osuneisiin tapauksiin. Toki suoraan sähköpostiakin saa lähettää, mutta Needs Archived-login myötä asia tulee samalla muidenkin kätköilijöiden tietoisuuteen ja siten ei ole tarvetta ilmoitella samasta kätköstä useita kertoja. Ainakin tällä hetkellä tarkastjien keskuudessa näiden asioiden seuraaminen on keskitetty allekirjoittaneen tontille, joten mahdolliset sähköposti-ilmoitukset kannattaa ensisijaisesti suunnata minulle. Näitä kommunikointitapoja suosittelisin myös tuohon mainittuun Turku-siivoukseen. Kanssakätköilijöiden oma aktiivisuus ja suora (ja toki luonteeltaan asiallinen) yhteydenotto heitteille jääneen oloisen kätkön omistajaan on ihan suositeltavaa toimintaa sekin, ja monessa tapauksessa vasteaika on sitä kautta tätä tarkastajien "virallista reittiä" nopeampi, näiden seuraaminen kun on tarkastajien työlistalla prioriteetiltaan pari pykälää normaalia julkaisutoimintaa alempana.
Geomurmelit kirjoitti:Kokeneempien osalta voisi olla hyvä vilkaista profiilista aiemmat kätköt ja rajoittaa julkaisua, jos siellä on kovasti sveitsinlippuja nostettu salkoon tai läjäpäin arkistointiehdotuksia tekijän aiempiin kätköhökötyksiin.
Tätä käytäntöä on joissain tapauksissa sovellettukin, mutta ihan heppoisin perustein tällaiseen ei ole mahdollisuutta mennä. Kätkönomistajien reaktiot tällaiseen olemassaolevien kätköjen huoltamisvaatimukseen ennen uusien julkaisemista ovat olleet, sanoisinko vaihtelevia.

FGR4
FinnishGeocacheReviewer4 [at] gmail.com

Avatar
rtl
Viestit: 276
Liittynyt: Ti 16.12.2008 17:01
Paikkakunta: Hellsinki

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja rtl » Ke 28.03.2012 21:31

FGR4 kirjoitti:
Geomurmelit kirjoitti:Kokeneempien osalta voisi olla hyvä vilkaista profiilista aiemmat kätköt ja rajoittaa julkaisua, jos siellä on kovasti sveitsinlippuja nostettu salkoon tai läjäpäin arkistointiehdotuksia tekijän aiempiin kätköhökötyksiin.
Tätä käytäntöä on joissain tapauksissa sovellettukin, mutta ihan heppoisin perustein tällaiseen ei ole mahdollisuutta mennä. Kätkönomistajien reaktiot tällaiseen olemassaolevien kätköjen huoltamisvaatimukseen ennen uusien julkaisemista ovat olleet, sanoisinko vaihtelevia.

FGR4
FinnishGeocacheReviewer4 [at] gmail.com
Kun nyt kuitenkin kyky ottaa huomioon kätköilijöiden mielipiteitä on tietyiltä osin ollut - sanoisinko - rajallista kätköntarkastajien osalta, niin tuntuu oudolta että tällaisessa asiassa sitten ollaan noinkin höveleitä näemmä. Suorastaan pistää hieman vihaiseksi, jos ollaan rehellisiä :evil:.

Minkä takia edes viitsitään ottamaan (?) huomioon moisia kätkönomistajien mielipiteitä? Onko niillä jotain relevanssiakin? Vastaavasti kaikkia kätköjään huoltavia kielletään tekemästä haasteita joita vastaavia julkaistaan mielin määrin esim. Ruotsissa. Mutta tällaisessa sitten otetaan huomioon jotain "inhimillisiä tekijöitä" :o. Ei vaan mahdu minun ymmärrykseni piiriin.

Seq
Viestit: 897
Liittynyt: Ma 04.01.2010 9:22
Viesti:

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja Seq » To 29.03.2012 1:18

rtl kirjoitti:
FGR4 kirjoitti:
Geomurmelit kirjoitti:Kokeneempien osalta voisi olla hyvä vilkaista profiilista aiemmat kätköt ja rajoittaa julkaisua, jos siellä on kovasti sveitsinlippuja nostettu salkoon tai läjäpäin arkistointiehdotuksia tekijän aiempiin kätköhökötyksiin.
Tätä käytäntöä on joissain tapauksissa sovellettukin, mutta ihan heppoisin perustein tällaiseen ei ole mahdollisuutta mennä. Kätkönomistajien reaktiot tällaiseen olemassaolevien kätköjen huoltamisvaatimukseen ennen uusien julkaisemista ovat olleet, sanoisinko vaihtelevia.

FGR4
FinnishGeocacheReviewer4 [at] gmail.com
Kun nyt kuitenkin kyky ottaa huomioon kätköilijöiden mielipiteitä on tietyiltä osin ollut - sanoisinko - rajallista kätköntarkastajien osalta, niin tuntuu oudolta että tällaisessa asiassa sitten ollaan noinkin höveleitä näemmä. Suorastaan pistää hieman vihaiseksi, jos ollaan rehellisiä :evil:.

Minkä takia edes viitsitään ottamaan (?) huomioon moisia kätkönomistajien mielipiteitä? Onko niillä jotain relevanssiakin? Vastaavasti kaikkia kätköjään huoltavia kielletään tekemästä haasteita joita vastaavia julkaistaan mielin määrin esim. Ruotsissa. Mutta tällaisessa sitten otetaan huomioon jotain "inhimillisiä tekijöitä" :o. Ei vaan mahdu minun ymmärrykseni piiriin.
Luultavasti 'höveli' suhtautuminen juontaa ajatuksesta, että tilanne hoituu itsestään, kun antaa ajan kulua. Joko omistaja saa peukun esille tai huolto-, arkistointi- ja sähköpostiviestejä tulee niin paljon, että toiminnan voi kohdistaa tarkasti, koska siihen ei liene mielekästä sitoa resursseja julkaisutoiminnasta.

Pitää muistaa, ettei vanhoja/muualla julkaistuja haasteita ei saa, sääntöjenkään mukaan, pitää referensseinä, koska muuten vääränlaiset haasteethan leviäisi kuin kulovalkea.

Myöskin pitää muistaa, että esimerkiksi Ruotsi -jota käytit esimerkkinä- on aivan eri maa, eri tarkastajineen, kuin Suomi. Täällä on erilaiset olosuhteet, koska olemme huomattavasti pohjoisemmassa, eikä golf-virtakaan lämmitä meitä yhtään niin paljon, joka mahdollistaisi esimerkiksi talvikätköilyn.

Lopuksi pitää muistaa, että tarkastajatkin ovat vain ihmisiä, omine agendoineen.

Avatar
rtl
Viestit: 276
Liittynyt: Ti 16.12.2008 17:01
Paikkakunta: Hellsinki

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja rtl » To 29.03.2012 6:30

Seq kirjoitti:
Luultavasti 'höveli' suhtautuminen juontaa ajatuksesta, että tilanne hoituu itsestään, kun antaa ajan kulua. Joko omistaja saa peukun esille tai huolto-, arkistointi- ja sähköpostiviestejä tulee niin paljon, että toiminnan voi kohdistaa tarkasti, koska siihen ei liene mielekästä sitoa resursseja julkaisutoiminnasta.
Eikö ollut kyse uusista kätköistä? Niin minä asian tulkitsin. Ja tässähän nimenomaan mainittiin, että kyseessä oli kätköntekijöiden suhtautuminen asiaan joka otettiin huomioon. Voi olla että motiivit on senlaisia kun sinä sanot, mutta se ei mielestäni käynyt viestistä ilmi.
Seq kirjoitti: Lopuksi pitää muistaa, että tarkastajatkin ovat vain ihmisiä, omine agendoineen.
Tottakai, mutta mielestäni on kummallista olla täysin liberaali tietyssä asiassa, jos toisissa sitten luetaan ohjeita kuin piru raamattua. Sitä lähinnä yritin tuoda esille. Ei tästä sen enempää.

FGR4
Viestit: 12
Liittynyt: To 18.06.2009 22:48

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja FGR4 » To 29.03.2012 7:03

FGR4 kirjoitti:Tätä käytäntöä on joissain tapauksissa sovellettukin, mutta ihan heppoisin perustein tällaiseen ei ole mahdollisuutta mennä. Kätkönomistajien reaktiot tällaiseen olemassaolevien kätköjen huoltamisvaatimukseen ennen uusien julkaisemista ovat olleet, sanoisinko vaihtelevia.
Kun tästä toteamuksesta on ruvettu mieltänsä pahoittamaan ja sarvia esille kaivamaan, niin täsmennän nyt hiukan ajatuksiani sen taustalla.

Geocaching.comin linjauksissa ei ole esitetty suoraa yhteyttä huoltamattomien kätköjen määrän ja uusien kätköjen julkaisuedellytyksen välille, vaan heidän puoleltaan nämä kaksi asiaa ovat "rinnakkaisia prosesseja" vailla suoraa yhteyttä. Tällainen huoltopatisteluiden linkittäminen julkaisutoiminnan oheen on katsottu kuuluvan enemmän tarkastajien omaan vapaaehtoisuuteen ja haluun tehdä vielä lisää vapaaehtoistyötä yhteisön hyväksi kuin yleiseksi toimintatavaksi. Jokaisen julkaisun yhteydessä tapahtuvana rutiinina kaikkien kätkön piilottajan vanhojen kätköjen tilanteen läpikäynti syö senverran paljon resursseja, että ainakaan minä en ole katsonut sitä mahdolliseksi systemaattisesti toteuttaa. Sen takia linjaus on ollut se "räikeimmät tapaukset pois", kuten yllä yritin ilmeisen epäonnistuneella sanavalinnalla ilmaista. Se, että reaktiot kätköjen omistajien puolelta ovat olleet vaihtelevia, oli tarkoitettu enemmän yleiseksi kommentiksi asiasta kuin perusteluksi sille edellisessä virkkeessä esitetylle toimintatavalle.

Pahoittelut sanavalinnoillani tai toimintatavoillani tässäkin asiassa aiheuttamastani mielipahasta. Tästäkin noudatetusta linjasta ja sanavalinnoista saa toki ihan normaaliin tapaan harjoittaa sitä yleisten kansanhuvien joukkoon nousemassa olevaa "haukkukaa tarkastajia kaikesta mitä ne tekevät" -valittamista, siis sellaiseen ketjuun, johon se keskustelupalstan ohjeiden mukaan kuuluu. Ainakin omasta puolestani joudun vaan myös toteamaan, että se jatkuva kaikesta valittaminen ei kyllä ainakaan lisää sitä motivaatiota tehdä gc.comin virallisen linjauksen ulkopuolista vielä laajempaa ja enemmän aikaa vievää omaehtoista siivoustyötä...

FGR4

Avatar
arisoft
Viestit: 1173
Liittynyt: La 31.07.2010 19:49
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja arisoft » To 29.03.2012 9:46

Koplaukseen ei taida olla senkään vuoksi aihetta, että sen voi kiertää käyttämällä toista nimimerkkiä. Tässä myös vinkki niille, jotka tietävät joutuneensa ns. silmätikuiksi. Jos ei purkin julkaisu omalla nimimerkillä tahdo onnistua, niin käyttäkää peitenimimerkkiä.

offipete
Viestit: 20
Liittynyt: Ke 13.08.2008 17:01
Paikkakunta: Janakkala / Tervakoski

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja offipete » To 07.06.2012 23:13

Tänä iltana tullut juttua kätköistä vanhan kaverin kanssa, joka sanoi että ei kätköily enää innosta ja halusi adoproisa kätköt mulle? ettei kaikki mene arkistoon kun ei itse niitä kiinnosta huoltaa.. Mutta nyt kysyn kaverin puolesta miten se käytännössä meneen?

terkkila
Viestit: 22
Liittynyt: To 19.05.2011 15:07

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja terkkila » To 07.06.2012 23:25

offipete kirjoitti:Tänä iltana tullut juttua kätköistä vanhan kaverin kanssa, joka sanoi että ei kätköily enää innosta ja halusi adoproisa kätköt mulle? ettei kaikki mene arkistoon kun ei itse niitä kiinnosta huoltaa.. Mutta nyt kysyn kaverin puolesta miten se käytännössä meneen?
http://www.geocache.fi/bulletin/viewtopic.php?f=4&t=42 löytyy.

Tilhet
Viestit: 741
Liittynyt: Ma 05.10.2009 21:29

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja Tilhet » Pe 08.06.2012 0:58

terkkila kirjoitti:
offipete kirjoitti:Tänä iltana tullut juttua kätköistä vanhan kaverin kanssa, joka sanoi että ei kätköily enää innosta ja halusi adoproisa kätköt mulle? ettei kaikki mene arkistoon kun ei itse niitä kiinnosta huoltaa.. Mutta nyt kysyn kaverin puolesta miten se käytännössä meneen?
http://www.geocache.fi/bulletin/viewtopic.php?f=4&t=42 löytyy.
Taitaa mennä helpommin suoraan osoitteesta http://www.geocaching.com/adopt/

Siellä kysytään GC-koodia ja sitten nimimerkkiä, jolle lähettäisi adoptointipyynnön. Tieto pyynnöstä tulee adoptoijan (geo)meiliin, ja jos sen hyväksyy, niin adoptointi on sillä selvä.

Avatar
porari
Viestit: 358
Liittynyt: Su 02.08.2009 18:07

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja porari » La 09.06.2012 9:35

Needs Maintenance - attribuutista on käyty keskustelua FB:n Geocachers in Ostrobothnia- sivustolla. http://www.facebook.com/groups/252433358430/

Olisiko nyt syytä jokaisen kätköilijän mennä itseensä ja hoitaa kätköt kuntoon! Ensimmäinen tehtävä poistaa huolletuista kätköistä sinne unohtuneet huoltoattribuutit. Toiseksi huoltaa kätkö kuntoon. Kolmanneksi mikäli kätkö on kelvottomassa kunnossa tai homehtunut tms, eikä kätköttäjä ole hoitanut asiaa kuntoon tai ei edes reagoinut huoltotarpeeseen, ilmoittaa näistä kätkötarkastajalle. Kelvottomat kätköt aiheuttavat mielipahaa ja arkistointi antaa muille kätköilijöille mahdolllisuuden uusiin kätköihin alueille.
Näyttää siltä, että hylättyjen kätköjen määrä on lisääntynyt ja henkilökohtaisilla noteillakaan ei ole merkitystä. Arviointi kätkön säilyttämisen arvosta tulisi tehdä loggaushetkellä, jälkeenpäin asia unohtuu eikä edes enää kiinnosta ketään.

Avatar
arisoft
Viestit: 1173
Liittynyt: La 31.07.2010 19:49
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kätkön omistajan ylläpito- ja huoltovastuu

Viesti Kirjoittaja arisoft » La 09.06.2012 15:52

Jos kätkö on käyttökelvottomassa kunnossa ts. lokiin ei voi nimeään laittaa, niin DNF:n sijaan voisi hyvinkin kirjata arkistointipyynnön. Pitääpä joskus kokeilla mitä tapahtuu jos sattuisin löytämään tuhoutuneen ja selvästi hylätyn kätkön ja laittaisin vain arkistointipyynnön tiedonannolla: "Poistin tuhoutuneen kätkön jäänteet luonnosta. Kätköä ei enää ole olemassa, joten se voidaan arkistoida välittömästi."

Lukittu

Palaa sivulle “Tarkastajien palsta”