Sivu 1/1

Liian tarkka

Lähetetty: La 10.09.2016 21:02
Kirjoittaja mihaa
Hei,

Minulla on Garmin GPSMAP64S jossa on sekä GPS -että GLONASS + ulkoinen quad-helix-antenni. Olen havainnut että osa kätköistä joiden logimerkintöjen mukaan väitetään olevan tarkasti nollissa pitää paikkansa, mutta vain jos kätkö on vanha (yli +12kk tässä tapauksessa). Uudemmat kätköt on "nollissa" jos laitteena on joku puhelin tai pelkkä GPS-chipillä varustettu laite tai sisäisellä GPS/GLONASS-chipillä varustettu (joita puhelimet käytännössä ovat). Minun laitteellani näin ei ole ja siksipä laajennan hakua koska kokemus on opettanut että ne nollat joita logeissa sanotaan nolliksi ei pidä paikkaansa. Onko muilla samansuuntaisia kokemuksia?

Re: Liian tarkka

Lähetetty: La 10.09.2016 23:18
Kirjoittaja -Kimmo-
Käsi GPS:n kanssa on syytä pitää mielessä että, vaikka Jenkit lopettivat v 2000 signaalin tahallisen häirinnän (Selected Availability) niin laitteen antama paikka ei siitä huolimatta ikinä ole tarkka. Heittoa on SA-virheen poistosta huolimatta aina, joistain senteistä useampaan metriin.

GPS signaalin tarkkuuteen vaikuttavat satelliittien rata- ja kellovirhe, ilmakehän eri kerrosten aiheuttamat heijasteet, maaston ja/tai rakennusten aiheuttama monitieheijastuminen, satelliittigeometria, paikantimen virheet ts kuinka laadukas sen kvartsikello on, kuinka tehokas antenni jne, sähköisten laitteiden ja voimalinjojen aiheuttamat häiriöt, sekä vihonviimeisenä käyttäjän omat virheet.

Kauppalaivat, Offshore-toiminta, lentoliikenne ja maanmittausväki käyttävät DGPS paikannusta (D=differentiaali) jossa laiteet saavat korjaussignaalin yhdeltä tai useammalta kiinteältä maa-asemalta, joiden sijainti tunnetaan tarkasti. DGPS-asemat mittaavat GPS-signaaleista alueellisen paikannusvirheen ja välittävät korjaustiedon alueella liikuville aluksille, lentokoneille jne. DGPS:n avulla päästään luotettavasti +/- 0,5 m tarkkuuteen. Järjestelmä vaatii oman vastaanottimen ja sen hinta on käsikapulaan verrattuna niin korkea, ettei kukaan täysijärkinen hanki sitä pelkkään geokätköilyyn.Varsinkin kun vastaanottoyksikkö on selkärepun kokoinen ja tarvitsee toimiakseen vähän jämäkämmän virtalähteen kuin pari AA-patteria.

Anettuihin koordinaatteihin kuvauksessa sekä lokeissa kannattaa aina suhtautua varauksella, sillä ikinä ei voi varmuudella tietää kuinka tarkasti ne on mitattu. Paljonko GPS:n virhe on ollut mittaushetkellä ja paljonko sitä sattuu olemaan kätköilijällä etsintähetkellä?

Kun muistaa em tosiasiat ja nollapisteen lähistöllä ei tuijota sokeasti etäisyysmittaria, vaan alkaa katsella ympärilleen "sillä silimällä" niin varmasti pärjää.

Re: Liian tarkka

Lähetetty: Su 11.09.2016 0:03
Kirjoittaja kimppikoo
Ihan siviili-gps:n perussääntö kannattaa pitää mielessä, eli tarkkuus on n. 10 metriä. Toki huonolla tuurilla kätkön tekijän paikannus heittää -10 m ja sinun paikannuksesi etsintähetkellä heittää +10 m, jolloin mikrosta metsässä tai nanosta kivenkolossa muodostuu astetta haastavampi etsintä.
Erityisesti kätkön tekijän kannattaa tutustua kätkön jemmausohjeisiin, joissa mainitaan mm. useamman eri ajankohdan koordinaattien tallennus ja niiden keskiarvon laskeminen.

Re: Liian tarkka

Lähetetty: Su 11.09.2016 10:36
Kirjoittaja artomak
Hyvä näin. Kätköilyhän alkaisi olla aika tylsää, jos purkki löytyy aina, ja tarkalleen nollapisteestä :)

Re: Liian tarkka

Lähetetty: Su 11.09.2016 17:08
Kirjoittaja jule100
Ja vaikka kuinka keskiarvottaisi pistettä eri päivinä ja ei vuorokauden aikoina, tulee muistaa, että paikalle sattuvanvaraiseen aikaan tupsahtaneen kätköilijän gepsi on aina oikeammassa kuin omasi. :wink:

Re: Liian tarkka

Lähetetty: To 10.01.2019 18:26
Kirjoittaja Barbit
Tarkempaa kätköilyä puhelimella

Re: Liian tarkka

Lähetetty: To 10.01.2019 21:56
Kirjoittaja Rensu
Lisää tarkkuutta GPS touhuiluun saa käyttämällä Maanmittauslaitoksen ilmaista DGNSS -palvelua. Palvelun kuvaus löytyy täältä https://www.maanmittauslaitos.fi/kartat ... ss-palvelu. Ikävä kyllä Garmin 64S tukee vain GPS-differentiaalikorjaus, GLONASS-differentiaalikorjausdatan kapula jättää huomiotta.

Itselläni on käytössä seuraavanlainen järjestely:
Android puhelimessa NTRIP Client ohjelmisto, mikä vastaanottaa MML DGNSS_VERKKO NTRIP striimin ja lähettää sen Bluetooth sarjaportti muuntimeen. DGNSS_VERKKO striimissä korjaus on laskettu asemien datasta vastaamaan käyttäjän paikkaa. Toinen vaihtoehto on käyttää DGNSS striimiä, joka sisältää lähimmän aseman korjausdatan.
Garmin GPSMAP 64S:n on kytketty data/virtakaapeli https://buy.garmin.com/fi-FI/FI/p/26668 ja siihen Bluetooth sarjaporttimuunnin.
GPS:stä on valittu sarjaportin liikennöintitavaksi RTCM.

Tarkoitus oli testailla järjestelyä ja kerätä vähän dataa analysoitavaksi sen vaikutuksesta, mutta nähtävästi Garmin 64-sarja ei lähetä NMEA-dataa RTCM tilassa. Tämän vuoksi datan kerääminen analyysiä varten on melkolailla mahdotonta. Vanhemmissa Garmineissa RTCM tilassa sai NMEA-dataa ulos, mutta itselläni ei ole sellaista laitetta käytettävissä ja toisaalta en tiedä olisiko niiden suorituskyky uudempien laitteiden tasolla.

Mutta kuten aikaisemmissa viesteissä sanottiin, on satelliittipaikannuksessa lukuisia muuttujia jonka vuoksi kuluttajalaitteiden tarkkuus ei kasva rajattomasti. Suurimman vaikutuksen tarkkuuteen olen havainnut saatavan irtoantennilla kivikkoisessa/kallioisessa paikassa. Puhelimen ja GPS:n kohtuullisen ympärisäteilevä antenni saa kalliosta heijastuneita signaaleja ja ne aiheuttavat herkästi useamman metrin heittoja, nämä saadaan estettyä tehokkaasti kunnollisella taivaalle suunnatulla antennilla.

[edit]
Oho, aloitus olikin reilun pari vuotta vanha. No tulipahan kirjoitettua vähän ohjeita jos joku haluaa testailla. :D

Re: Liian tarkka

Lähetetty: Pe 11.01.2019 14:19
Kirjoittaja IhmisAnkka
Pull Togetherissa oli gps:n tarkkuuden mittaamiskisa. Vaikka kisa tietää sitä, että joku voi huijata pistämällä lippunsa kaikkien lippujen muodostaman ympyrän keskipisteeseen eikä oman gpsinsä nollakohtaan, niin silti tulokset olivat vähintäänkin kiinnostavia. Lippuja jatkui itse asiassa aika kauas, ehkä 20 metriä nollasta. Ei ole siis mikään ihme, ettei löydy.

Kuva