Maaston kuluminen

Yleistä keskustelua kätköilystä
Avatar
tsahkali
Viestit: 332
Liittynyt: Ti 04.11.2014 11:06

Maaston kuluminen

Viesti Kirjoittaja tsahkali » La 23.02.2019 16:22

Heh...
Kun Nuuksion trailia ajettiin alas, yksi syy oli maaston kuluminen.
Kun oltiin vielä kansallispuistossakin.
Vähän tätä ihmettelin, kun sinne muutkin kulkijat saavat aikaan 'ikuisia' polkuja.
Nyt on sitten kerrottu, että ens kesäkuussa järjestetään puistossa kaksi suunnistuksen maailmancupin osakilpailua.
Voipi käydä vertaamassa.
Osa poluista nurmettuu vuosien mittaan, sammalikoilla ja sopivissa 'oikaisupaikoissa' ne jäävät elämään.

Avatar
kivilaak
Viestit: 74
Liittynyt: Ke 22.10.2014 13:41

Re: Maaston kuluminen

Viesti Kirjoittaja kivilaak » La 23.02.2019 22:02

40 vuotta kilpasuunnistusta ja 10 vuotta geokätköilyä harrastaneena sanoisin, että isompaa PAIKALLISTA kulutusta eiheuttaa kätköily. Eli meistä jokainen havaitsee helposti miten juurikin kätkön lähistölle usein johtaa hyvinkin kulunut geopolku. Ja tämä kuluma on luonteeltaa toistuvaa ja jatkuvaa. Sunnituskilpailuissa (ja isoissa kuntosuunnitustapahtumissa) kukin suunnistaja kulkee enemmän tai vähemmän omia reittejään. Eli reitin varrella kulumaa ei juuri mihinkään synny. Paikallista hyvinkin runsasta kulumaa tulee rastipisteiden lähistölle. Tuo kuluma voi olla huomattavasti isompaa kuin milleekkään kätkölle, koska samalla rastilla voi käydä jopa satoja suunistajia (Jukolassa tuhansia) yhden ainoa päivän aikana. Samalla tuo kuluma on ajallisesti hetkellistä, eli kulutus jää yleensä tuohon yhteen ainoaan päivään. On uskomatonta miten luonto korjaa jäljet jo viikoissa tai viimeistään vuoden kuluessa lähes täysin näkymättömiin. Kätköillä visiitit ja kuluma ovat jatkuvia eikä tuota korjaaantumista tapahdu. Molempien aktiviteettien osalta kulumat ovat kuitenkin hyvin paikallisisia ja varsin vähäisiä. Jukolan viesteissä maaston kulumista on tutkittu https://www.jukola.com/tietoja-tapahtum ... yt/luonto/

Toinen näkökulma on kulumien näkyvyys. Nuuksio power trai oli mallsiesimerkki siitä miten polun / ulkoilureitin välittömään läheisyyteen tuli todella hurjan näköistä kulumaa. Suunnistuksen rastit sen sijaan eivät tyypillisiesti ole todellakaan polkujen varsilla vaan kaukana reiteiltä ja hyvin hajallaan isoin etäisyyksin pitkin poikin maastoa. Nuuksio power trail mitää sanomattomin kätköpistein oli ainakin minulle kaikkea muuta kuin luontoelämys. Keskiverti suunnistustapahtuma (tai maailmancup osakilpailu 50 osallistujalla) ei onnistuneen ratamestarityön jälkeen jätä juuri mitään pysyviö jälkiä.
Kuva

Tassuset
Viestit: 50
Liittynyt: Ti 10.09.2013 13:44

Re: Maaston kuluminen

Viesti Kirjoittaja Tassuset » Su 24.02.2019 21:00

Meilläpäin on tuossa lähimetsässä frisbee-golfrata. Sen aiheuttamaa metsän kulumista kun katselee, niin geopolut kuin itikan pissi valtameressä. Kätköilijät eivät kuitenkaan tarkoituksella katko puita tai muuten tuhlaa luontoa, joten enpä olisi poluista huolissani. Korkeintaan spoilaus-tarkoituksessa voi harmittaa.

Zergei
Viestit: 443
Liittynyt: Su 06.12.2015 21:35

Re: Maaston kuluminen

Viesti Kirjoittaja Zergei » Ma 25.02.2019 10:55

Ettei nyt puurot ja muut keitokset mene sekaisin niin teidän lähipuistikon frisbeegolf-rata ei varmastikaan liene kansallispuiston mailla tai luonnonsuojelualueella :)

Kannattaa myös muistaa ihan se erityinen syy miksi Nuuksion traili laitettiin arkistoon:

"Nuuksio PT on aiheuttanut palautetta kansallispuistoa hallinnoivalle Metsähallitukselle koko olemassaolonsa ajan. Palaute on liittynyt lähinnä vahvaan geoeroosioon. Nyt tuli palautetta että erään kätkön luona kasvaa harvinaista putkilokasvia joka kärsii suoraan eroosiosta."

Eli kyse oli muustakin kuin pelkästä luontoesteettisestä haitasta. Itse en näe kätköjä tällaisissakaan paikoissa pahana asiana, mutta harkintaa kannattaa käyttää jos maasto on herkästi kuluvaa ja yleensä mitä olen nähnyt niin näitä periaatteita on noudatettukin. Esimerkiksi:
  • kätköt sijoitetaan siten, että mitään sammalia ei tarvitse penkoa vaan kätköt ovat pääasiassa polun rakenteissa, esim. levähdyspenkeissä, pitkospuissa, kylteissä
  • poluilta ei tarvitse poiketa
  • kätköt on helppoja ja nopeita löytää äkkisilmäyksellä riittävine vihjeineen, tai...
  • ...kätkötyyppinä on mysse, multi tai wherigo joka jo huomattavasti karsii kävijäryntäystä ja siten kulumaa
  • kätköpaikat eivät ole tasaisesti 161 metrin välein vaan paikat valikoidaan luonto huomioiden
  • kätköt ovat myös talvilöydettäviä jolloin routa-aikaan ei ainakaan jää niin pahoja jälkiä jos lainkaan (toki kyllä lumeenkin hyvät polut tamppautuvat jotka sitten keväällä tallotaan mutavelliksi)
  • ja jos eroosiota alkaa jollekin paikalle muodostua enemmän kuin arveltiin niin kätkö siirretään tai poistetaan kokonaan
Tätä ei pidä ottaa siten että jos näitä suuntaviivoja ei noudateta niin kätköttäjä on ympäristörikollinen, vaan että harkittaisiin kätköympäristön erityispiirteitä. Jos nyt johonkin talousmetsään syntyy uusi geopolku niin tuskin se ketään haittaa kunhan ei taimikoita tai sieniapajia tallota. :D

Avatar
tsahkali
Viestit: 332
Liittynyt: Ti 04.11.2014 11:06

Re: Maaston kuluminen

Viesti Kirjoittaja tsahkali » Ma 25.02.2019 19:50

Minäkin olen harrastanut sekä kilpasuunnistusta, että kätköilyä.
Ja nähnyt mitä kumpikin aiheuttaa luonnossa.
Jokainen, joka Nuuksioon sattuu poikkeamaan, voi ihan itse päätellä, mistä luonto kuluu.
Ja minkä tähden.
Täytyykin muuten joskus käydä moikkaamassa sitä kuuluisaa putkilokasvia.
Hän lienee kunnossa, sillä siinähän oli muutaman metrin suora polku tieltä männyn juurelle.

Avatar
Salaneuvos
Viestit: 417
Liittynyt: Pe 11.05.2007 16:02
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Maaston kuluminen

Viesti Kirjoittaja Salaneuvos » Ma 25.02.2019 21:59

Hmm, Nuuksio PT ja Pieni Karhunkierros PT meni arkistoon kansallispuistoa hallinnoivan Metsähallituksen pyynnöstä kummassakin tapauksessa syy oli sama eli geoeroosio.

Ettei nyt vaan olisi niin että tässä avautumisessa on takana pelko siitä että trailien tekoa aletaan rajoittamaan geoeroosion takia :wink:
Fortuna Favet Fortibus

jmiettin
Viestit: 278
Liittynyt: Su 16.11.2014 19:27
Paikkakunta: Lahti

Re: Maaston kuluminen

Viesti Kirjoittaja jmiettin » Ti 26.02.2019 16:29

Geoeroosiota parhaiten vähentää se että ne kätköt löytyvät selkeästi eikä ole piilotettu liian hankalasti. Ja vihjeessä viimeistään kerrotaan mistä kannattaa katsoa.

Toisaalta jos kätköä ei palauteta oikeaan paikkaan niin eroosiota tapahtuu entisestään.
if it ain't broke, don't fix it

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä”