Kiipeilyvarusteet

Yleistä keskustelua kätköilystä
cossu2
Viestit: 206
Liittynyt: To 23.08.2012 21:47

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja cossu2 » Ti 13.10.2015 10:17

MiniJarva kirjoitti:Ketjua lukeneena ja asiasta kiinnostuneena ajattelin pistää kysymyksen.

Mitä tavaroita tarvitsen laskeutumiseen ja kätköilyyn?
Toinen kysymys, mitä ehdotatte tuotteeksi kun etsitään perushyvää, ei kalleinta, mutta ei mitään tee se itse virityksiäkään.

-Köysi, laskeutumiseen ilmeisesti kiinteä/jäykkä. Poissulkeeko kiinteä köysi kiipeämisen?
-Valjaat, taitaa istuinvaljaat riittää? Onko ehdottaa merkkiä/mallia? 100kg ukonjässikkä ja huomattavasti pienempi vaimo, joten yksillä tuskin menee.
-Laskeutumislaite, pelkkä kasi ei taida mulle riittää tai en halua sellaista. Petzl taitaa olla valtamerkki, mutta malleja on loputtomasti. Voiko laskeutumislaitetta käyttää nousuun vai onko se kahva tosi erilainen?
-Jotain jolla kiinnittää köysi. Kai se solmukin on hyvä mutta vissiin tähän on jotain olemassa?

Mitä muuta?

Juu juu, kurssilla varmaan käydään nämä läpi ja jokainen järkevä ihminen ottaa yhteyttä muihin kiipeilijöihin ennen kun hyppää reunan yli, mutta kokeillaas täältä tietoa.
-Kiinteän eli staattinen. Joustavaa käytetään vain "putoamissuojana" joten ei sovellu tähän geokätköilytarkoitukseen.
-Valjaat oman maun mukaan. Vaihtoehtoja on varmasti riittävästi. Toki kokovaljaat on tukevammat.
-Grigri2 lienee pomminvarma vaihtoehto alkuun. Laskeutumislaitetta käytetään myös nousuun yhdessä nousukahvan kanssa tai prusik solmun kanssa.
-Muutama eripituinen slingi (myös nousukahvan ja jalan völiin) ja sulkkari samaan tilaukseen muiden kamojen kanssa helpottaa ankkurointia eri paikkoihin.
-Lisäksi joku suoja mukaan teräviin kallioreunoihin köyden alle ja jos puihin menet, niin heittopaino ja siihen ohutta narua + mahdollisesti joku heittolaite.
Kuva

Tutkain
Viestit: 4
Liittynyt: Pe 29.05.2015 22:53

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Tutkain » Ti 13.10.2015 10:37

cossu2 kirjoitti: -Grigri2 lienee pomminvarma vaihtoehto alkuun. Laskeutumislaitetta käytetään myös nousuun yhdessä nousukahvan kanssa tai prusik solmun kanssa.
Nyt on pakko tehdä interventio liittyen nousuun kahvoilla ja Grigrillä. Grigri on tarkoitettu laskeutumiseen ja varmistamiseen, mutta sitä ei saisi käyttää itsensä varmistamiseen vapaanousuissa tai esim. puukiipeilytouhuissa. Hirvittävän monet niin tekevät (koska vehje on edullinen), vaikka valmistajakin painottaa joka yhteydessä että "self-belaying is prohibited". Syy on se, että Grigri-tyyppiset laitteet eivät ole automaattisesti lukittuvia, vaan lukittuvat vain ja vain jos varmistajan käsi pitää oikeaoppisesti kiinni alaköydestä ja estää sen liukumisen. Puissa tai vaikeammissa nousuissa kiipeillessä tarvitaan molempia käsiä nousemiseen, jolloin Grigri ei toimi kuten pitäisi. Varsinkin taljasysteemissä kiipeilyköysi lisäksi kulkee Grigrin läpi erityisen epäedullista reittiä ja luiskahtaminen saattaa tapahtua.

Puissa myös pihka tulee ennenpitkää jumittamaan Grigrin, vaikka köysisuojia käyttäisikin. Jos jumitilanteessa killuu yläilmoissa, on ihan oikeissa ongelmissa, koska köyttä ei saa Grigristä pois sen ollessa valjaissa kiinni. Kokemusta on (sen jälkeen tilasin IDS:n).

Tiedän että monet käyttävät tästä huolimatta Grigriä ohjeiden vastaisesti, mutta jos haluaa tuollaisen puukiipeilyyn tai pystysuoraan nousuun soveltuvan turvallisen vehkeen, pitää investoida hieman enemmän. Esimerkiksi saman valmistajan IDS on näihin touhuihin sopiva laite. Paitsi että se on aidosti itselukittuva, sen saa myös käsin lukittua ankkuroitumista varten ja avattua on-the-rope, jos sattuu vaikka tikku tai pihka jumittamaan laitteen. Ja noustessa on hyvä muistaa kahden ankkurin periaate: varsinkaan pelkällä köydellä pystysuoraan noustessa ei henkikulta saa olla vain yhden varmistinlaitteen varassa. Vähintään nousukahva ja itselukittuva varmistuslaite, molemmat kiinni valjaissa.

Laskeutumiseen ja kaverin varmistamiseen tuo Grigri sen sijaan on oikein pätevä vehje!
Viimeksi muokannut Tutkain, Ti 13.10.2015 12:56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

cossu2
Viestit: 206
Liittynyt: To 23.08.2012 21:47

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja cossu2 » Ti 13.10.2015 10:54

Kyllä sitä voi käyttää ihan valmistajan suosituksen mukaan nousuun pitämällä ns kasi tyyppisesti köyttä lantiolla alaspäin. Vedetään polkaisun jälkeen löysät pois ja lasketaan köysi lukkoasentoon takaisin alas siitä kokoajan kiinni pitäen. Nousukahvassa sitten se toinen räpylä ja jalka. Toki tuo lenkittäminen nousukahvan kautta tuntuu olevan varsin suosittu tapa...

Tuo pihkajumittaminen on todella ikävä tapaus ylhäällä, mutta kyllähän se grigrikin läpi menee kun ottaa painon pois kahvan varaan. Todella hankalassa tilanteessa lukitsen itseni nousukahvaan ja avaan koko laitteet. Worstcase scenariossa sitten prusikilla ja kahvalla pois.
Kuva

JPardain
Viestit: 124
Liittynyt: La 05.01.2013 10:54

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja JPardain » Ti 13.10.2015 10:55

Tutkain kirjoitti:
cossu2 kirjoitti: -Grigri2 lienee pomminvarma vaihtoehto alkuun. Laskeutumislaitetta käytetään myös nousuun yhdessä nousukahvan kanssa tai prusik solmun kanssa.
Nyt on pakko tehdä interventio. Grigri2 on tarkoitettu laskeutumiseen ja varmistamiseen, mutta sitä ei saisi käyttää itsensä varmistamiseen vapaanousuissa tai esim. puukiipeilytouhuissa. Hirvittävän monet niin tekevät (koska vehje on edullinen), vaikka valmistajakin painottaa joka yhteydessä että "self-belaying is prohibited". Syy on se, että Grigri-tyyppiset laitteet eivät ole automaattisesti lukittuvia, vaan lukittuvat vain ja vain jos varmistajan käsi pitää oikeaoppisesti kiinni alaköydestä ja estää sen liukumisen. Puissa tai vaikeammissa nousuissa kiipeillessä tarvitaan molempia käsiä nousemiseen, jolloin Grigri ei toimi kuten pitäisi. Varsinkin taljasysteemissä kiipeilyköysi lisäksi kulkee Grigrin läpi erityisen epäedullista reittiä ja luiskahtaminen saattaa tapahtua.

Puissa myös pihka tulee ennenpitkää jumittamaan Grigrin, vaikka köysisuojia käyttäisikin. Jos jumitilanteessa killuu yläilmoissa, on ihan oikeissa ongelmissa, koska köyttä ei saa Grigristä pois sen ollessa valjaissa kiinni. Kokemusta on (sen jälkeen tilasin IDS:n).

Tiedän että monet käyttävät tästä huolimatta Grigriä ohjeiden vastaisesti, mutta jos haluaa tuollaisen puukiipeilyyn tai pystysuoraan nousuun soveltuvan turvallisen vehkeen, pitää investoida hieman enemmän. Esimerkiksi saman valmistajan IDS on näihin touhuihin sopiva laite. Paitsi että se on aidosti itselukittuva, sen saa myös käsin lukittua ankkuroitumista varten ja avattua on-the-rope, jos sattuu vaikka tikku tai pihka jumittamaan laitteen.

Ja aina on hyvä muistaa kahden ankkurin periaate: varsinkaan pelkällä köydellä pystysuoraan noustessa ei henkikulta saa olla vain yhden varmistinlaitteen varassa. Vähintään nousukahva ja itselukittuva varmistuslaite, molemmat kiinni valjaissa.
Niin, minä olen joskus tainnut täälläkin ihmetellä tuota Petzlin ylemmyyttä. Itselleni Edelridin Eddy on ollut hyvä valinta myös noihin puutouhuihin. No, onhan se raskas ja väärän merkkinen, mutta hyvin helppokäyttöinen, luotettava, pihkasietoinen ja hyvinkin tuon IDS:n tapainen. Petzliltä minulla on nykyisin enää ainoastaan tuo treesbee ja yksi jalkalenkki. Eli puuhun mennään nousukahva/ jalkalenkki -nylkytyksellä ja nosukahvassa rissa ja varmistajana eddy. Rissan avulla saa kiskoa köyden löysää alaspäin ja kyllä tuollakin tavalla saa ihan kivasti hartiat kipeiksi.

1jone
Viestit: 103
Liittynyt: Su 22.04.2012 11:53

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja 1jone » Ti 13.10.2015 11:59

Työpäivän aikana en kehtaa hirveästi taukoa netissä viettää,
Mutta belaying ja ascending ovat kaksi eri asiaa.
Joo tuo grigri on vallannut hurjan osan markkinoilla oleviin kilpailijoihin verrattuna.
Tuo grigrin käyttö köyttä pitkin kiipeämiseen on tietääkseni ihan kursseilla opetus materiaalissa.

Kannattaa vaikka ihan mielenkiinnosta tutustua tuohon varmistamiseen (belaying) ja nousulaitteisiin (ascenders)
Niin ei tule sekoitettua eri asioita.

Geokätköily kiipeily ja kallio kiipeily kun eroavat aika hurjasti toisistaan, ja väärin ymmärryksiä syntyy tämän tuosta.

Tutkain
Viestit: 4
Liittynyt: Pe 29.05.2015 22:53

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Tutkain » Ti 13.10.2015 12:34

1jone kirjoitti: Mutta belaying ja ascending ovat kaksi eri asiaa.
Tähän vielä tarkennuksena, että on olemassa kaverin varmistamista ("belaying" tarkoittaa yleensä juuri sitä) ja itsensä varmistamista ("self-belaying"). Kiivetä ja laskeutua voi joko kaverin varmistaessa tai itsekseen varmistaen itse itsensä. Mutta niihin tarvitaan erityyppiset köydet ja myös tarkoituksenmukaiset varmistuslaitteet, jos turvallisuus on tähtäimessä. Toki nousta (ascend) voi ilman varmistuslaitteita pelkillä kahvoillakin.
Viimeksi muokannut Tutkain, Ti 13.10.2015 13:03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Keokas
Viestit: 256
Liittynyt: Ke 14.12.2011 1:48

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Keokas » Ti 13.10.2015 12:54

Itse en hankkisi Grigriä muuhun kuin varmistukseen kalloikiipeilyssä. Geokätköjä haetaan lähinnä köyttä pitkin kiipeämällä ja laskeutumalla. Grigrillä voi turvallisesti laskeutua köyttä pitkin ja Grigri+nousulaite toimii turvallisesti köyttä pitkin noustessa.

Ei pidä sekoittaa kallokiipeilyn varmistamista (ja itsevarmistamista) köyttä pitkin kiivetessä itsevarmistamiseen.

Grigri on suunniteltu kalliokiipeilyyn ja Petzl käyttää kalliokiipeilyä lähtökohtana laitteensa suosituksiin ja rajoituksiin.

On parempiakin tapoja nousta ja laskeutua köyttä pitkin kuin Grigri. Grigri kuitenkin toimii ja on oikein käytettynä turvallinen.

MiniJarva
Viestit: 87
Liittynyt: Ma 26.08.2013 9:14

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja MiniJarva » Ti 13.10.2015 17:30

Tulikin keskustelua, hyvä.

Mitäs eroa noilla köysillä on. Esim. paksuus? Miksi eripaksuisia ja mikä niistä pitää ostaa. Tuossa tulikin puhetta että joku tahtoisi Petzl IDS mut Petzlillä on myös Stop hintaan 99. Mikä näiden ero on?

Tutkain
Viestit: 4
Liittynyt: Pe 29.05.2015 22:53

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Tutkain » Ti 13.10.2015 21:36

MiniJarva kirjoitti: Mitäs eroa noilla köysillä on. Esim. paksuus? Miksi eripaksuisia ja mikä niistä pitää ostaa.
Köysiä on dynaamisia eli joustavia ja staattisia eli joustamattomia. Jos kiipeilee siten että saattaa pudota köyden varaan, pitää ehdottomasti olla dynaaminen köysi. Staattiseen köyteen pudotessa ei köysi vaimenna iskua käytännössä lainkaan. Köyttä pitkin kiipeäminen tai laskeutuminen sen sijaan on dynaamisella köydellä hankalaa (koska se joustaa) ja niissä käytetään staattista köyttä. Silloin köysi on koko ajan kuormitettuna koska siinä roikutaan, joten köyteen putoamista ei periaatteessa voi tapahtua.

Köyden paksuudesta on montaa mielipidettä, mutta köyden paksuuden tulee ainakin olla sopiva kaikille tarraimille/varmistuslaitteille joita käytetään. Esimerkiksi Grigri2 on periaatteessa suunniteltu dynaaminen köysi mielessä paksuudeltaan 9-11 mm.
MiniJarva kirjoitti:Tuossa tulikin puhetta että joku tahtoisi Petzl IDS mut Petzlillä on myös Stop hintaan 99. Mikä näiden ero on?
IDS/IDL ja Stop eroavat perusjampan käytössä mm. siinä, että Stop on puhtaasti laskeutumislaite eikä sillä voi varmistaa esim. toista kiipeilijää tai laskijaa. IDS/L toimii myös varmistuslaitteena ja sisältää "anti-panic" -toiminnon, joka Stopista puuttuu. Käytännössä: jos sattuu laskeutuessa tai varmistaessa säikähtämään jotain ja panikoi roikkuen kahvassa kiinni, laite lukittuu. Eli kokemattomampikaan ei saa itseään tai toista mätkähtämään maahan. Myös Grigristä puuttuu tuo anti-panic -juttu ja netissä löytää joko tosia tai keksittyjä tarinoita noista paniikin aiheuttamista tippumisista (http://www.mountainproject.com/v/anothe ... /109869225). IDS/L myös lukittuu jos köyden sattuu härveltämään laitteeseen väärin päin, Stop ei.

Mutta kukaanhan ei laita köyttä väärinpäin, ja noilla kaikilla on hintaeroa. Ammattilainen toki laskeutuu vaikka pelkällä sulkuha'alla, ja Grigri toimii aloittelijallakin hyvin kun kiipeily sujuu hyvin - ja se on halpa. Mutta kalliimmat toimivat myös kun kätköä logatessa asiat menevät kolmeen kertaan pieleen, loggaaja roikkuu pää alaspäin koska yritti napsaista tipahtavan purnukan kiinni ja siksi valjaisiin jäänyt irtoslingi kiskoo varmistuslaitteen kahvaa auki. Mutta eihän sellaista tapahdu :)

Petzlin vastaavien laitteiden eroihin voi pintapuolisesti perehtyä vaikka tuosta: http://www.ropeworksgear.com/s.nl/it.I/id.34/.f. Mutta on noita muillakin valmistajilla, niistä voi löytyä hinta/laatusuhteeltaan parempia vaihtoehtoja.

Minulla on puita ja laskeutumisia varten perusvarustuksena 11 mm staattinen köysi, Petzl:n IDS ja nousukahva sekä taljarulla. Ohessa kulkee mukana varalaskeutumislaite, slingejä ja sulkuhakoja. Mutta kannattaa käydä kyselemässä vaikka jossain alan liikkeessä ja katsella noita tarvikkeita myös ihan käytännössä, netissä kuka tahansa voi opastaa mitä tahansa ;)

JPardain
Viestit: 124
Liittynyt: La 05.01.2013 10:54

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja JPardain » Ke 14.10.2015 9:55

Sen verran tuohon lisäyksenä, että kysyjälle jo kysymysten perusteella kurssi on paikallaan. Tapoja on monia puukiipeilyssä eritoten ja useimmat ovat toimivia. Itselleni KTO -koulutus aukaisi silmiä kummasti. Nykyään varusteena EDELRID 11 mm prostatic (50m + 25 m), EDELRID Eddy, EDELRID Jay (2 kpl), EDELRID nousukahva, EDELRID Turn, EDELRID sulkkareita, slingejä ja naruja) ja PETZL Footape. Ja kamat BEAL Combi köysireppuun ja köysi EDELRID köysipussiin. Puukiipeilyvaljaat on listalla ja tuolla ylempänä kirjaittavlta olen saanutkin hyvän vinkin hankintaan. Ja tämä nyt on varusteiden merkkien osalta lievästi hymyssäsuin kirjoitettu, kuten tarkkaavainen lukija (jos niitä on) voi ehkä havaita.

Avatar
Keokas
Viestit: 256
Liittynyt: Ke 14.12.2011 1:48

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Keokas » To 15.10.2015 14:28

Päätti sitten valita DRT:n tai SRT:n, kiivetä staattisella tai arboristiköydellä, ottaa välineiksi Grigrin tai nousukahvat tai kitkasolmut, laskeutua kasilla tai ATC:llä tai jollain muulla, kiikkua kallioilla, silloilla tai puissa - tai jotain ihan muuta...

Pitäisi ehkä painottaa vielä kahta tärkeää varustetta, jotka käyvät oikein hyvin kaikkien yllämainittujen kanssa:
- Kypärä, sen käytön syitä tuskin tarvitsee mainita. Toimii hyvin myös otsalampun ja videokameran telineenä :)
- Köysisuoja, kallioilla ja puissa käy vähän erityyppiset suojat. Köyden lisäksi suojasta on hyötyä myös esim. kätköpuille, joihin kiivetään kätköjen takia paljon. Erityisesti männyissä tietyt hyvät ankkurioksanhangat kuluvat nopeasti 'verille' ilman oksasuojaa. Pihkasta puhumattakaan.

JPardain
Viestit: 124
Liittynyt: La 05.01.2013 10:54

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja JPardain » To 15.10.2015 15:17

Keokas kirjoitti:Päätti sitten valita DRT:n tai SRT:n, kiivetä staattisella tai arboristiköydellä, ottaa välineiksi Grigrin tai nousukahvat tai kitkasolmut, laskeutua kasilla tai ATC:llä tai jollain muulla, kiikkua kallioilla, silloilla tai puissa - tai jotain ihan muuta...

Pitäisi ehkä painottaa vielä kahta tärkeää varustetta, jotka käyvät oikein hyvin kaikkien yllämainittujen kanssa:
- Kypärä, sen käytön syitä tuskin tarvitsee mainita. Toimii hyvin myös otsalampun ja videokameran telineenä :)
- Köysisuoja, kallioilla ja puissa käy vähän erityyppiset suojat. Köyden lisäksi suojasta on hyötyä myös esim. kätköpuille, joihin kiivetään kätköjen takia paljon. Erityisesti männyissä tietyt hyvät ankkurioksanhangat kuluvat nopeasti 'verille' ilman oksasuojaa. Pihkasta puhumattakaan.
Asiaa ! Treesbee on käytössä ja sitten noihin siltabetoni hinkkauksiin tuplaseinäinen kasteluletku. Taitaa olla joku ihan oikeakin suoja. Kypärä on hyvä varuste. Korouomalla sen hyvin pääsi toteamaan. Sieltä sadan metrin korkeudelta lähtevien kivien lentoratoja on aika hankala arvailla.

Mutta mistäpä tämän pystyisi tilaamaan:
https://www.youtube.com/watch?v=8L8ZqauXVvc

qqmuk
Viestit: 29
Liittynyt: Su 23.06.2013 23:31

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja qqmuk » To 15.10.2015 19:11

JPardain kirjoitti: Mutta mistäpä tämän pystyisi tilaamaan:
https://www.youtube.com/watch?v=8L8ZqauXVvc
Näyttää vähän turhan ohuelta materiaalilta teräviin kallionkulmiin, kun nuo paksummatkin köysisuojat tuntuu olevan kuluvaa tavaraa. Luulen että tuommonen ei kovin kauaa kestäis ehjänä. Opin kantapään kautta, että köysisuojat kannattaa olla riittävän paksua ja jämäkkää materiaalia. Kerran oli liian ohut suoja käytössä, joka hankaantui puhki, ja köysikin melkein poikki. Onneksi kuitenkin vain melkein... :?

Avatar
Keokas
Viestit: 256
Liittynyt: Ke 14.12.2011 1:48

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja Keokas » To 15.10.2015 20:08

qqmuk kirjoitti:
JPardain kirjoitti: Mutta mistäpä tämän pystyisi tilaamaan:
https://www.youtube.com/watch?v=8L8ZqauXVvc
Näyttää vähän turhan ohuelta materiaalilta teräviin kallionkulmiin, kun nuo paksummatkin köysisuojat tuntuu olevan kuluvaa tavaraa. Luulen että tuommonen ei kovin kauaa kestäis ehjänä. Opin kantapään kautta, että köysisuojat kannattaa olla riittävän paksua ja jämäkkää materiaalia. Kerran oli liian ohut suoja käytössä, joka hankaantui puhki, ja köysikin melkein poikki. Onneksi kuitenkin vain melkein... :?
Muutenkin vaikuttaa vähän amatöörimäiseltä kun tuon mainoksen sankari vetää reibanit päässä ilman kypärää. Juuri kun pääsin sanomasta... :evil:

JPardain
Viestit: 124
Liittynyt: La 05.01.2013 10:54

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja JPardain » To 15.10.2015 21:21

Keokas kirjoitti:
qqmuk kirjoitti:
JPardain kirjoitti: Mutta mistäpä tämän pystyisi tilaamaan:
https://www.youtube.com/watch?v=8L8ZqauXVvc
Näyttää vähän turhan ohuelta materiaalilta teräviin kallionkulmiin, kun nuo paksummatkin köysisuojat tuntuu olevan kuluvaa tavaraa. Luulen että tuommonen ei kovin kauaa kestäis ehjänä. Opin kantapään kautta, että köysisuojat kannattaa olla riittävän paksua ja jämäkkää materiaalia. Kerran oli liian ohut suoja käytössä, joka hankaantui puhki, ja köysikin melkein poikki. Onneksi kuitenkin vain melkein... :?
Muutenkin vaikuttaa vähän amatöörimäiseltä kun tuon mainoksen sankari vetää reibanit päässä ilman kypärää. Juuri kun pääsin sanomasta... :evil:
Vastaavasta löytyy ihan käyttötestejä. Tuossa vieressä on tekstiilisuunnittelija ja kysehän on kangaslaadusta. Cordurana, joita on useita laatuja ja vahvuuksia, kestää melkoista rääkkiä.

illuZi0nist
Viestit: 56
Liittynyt: La 27.09.2008 7:37
Paikkakunta: Turku

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja illuZi0nist » To 15.10.2015 21:32

qqmuk kirjoitti:
JPardain kirjoitti: Mutta mistäpä tämän pystyisi tilaamaan:
https://www.youtube.com/watch?v=8L8ZqauXVvc
Näyttää vähän turhan ohuelta materiaalilta teräviin kallionkulmiin, kun nuo paksummatkin köysisuojat tuntuu olevan kuluvaa tavaraa. Luulen että tuommonen ei kovin kauaa kestäis ehjänä. Opin kantapään kautta, että köysisuojat kannattaa olla riittävän paksua ja jämäkkää materiaalia. Kerran oli liian ohut suoja käytössä, joka hankaantui puhki, ja köysikin melkein poikki. Onneksi kuitenkin vain melkein... :?
Tässä ihan mielenkiintoinen video köysisuojien kestävyydestä: https://www.youtube.com/watch?v=zmIhi7FiaKw

JPardain
Viestit: 124
Liittynyt: La 05.01.2013 10:54

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja JPardain » To 15.10.2015 23:18

illuZi0nist kirjoitti:
qqmuk kirjoitti:
JPardain kirjoitti: Mutta mistäpä tämän pystyisi tilaamaan:
https://www.youtube.com/watch?v=8L8ZqauXVvc
Näyttää vähän turhan ohuelta materiaalilta teräviin kallionkulmiin, kun nuo paksummatkin köysisuojat tuntuu olevan kuluvaa tavaraa. Luulen että tuommonen ei kovin kauaa kestäis ehjänä. Opin kantapään kautta, että köysisuojat kannattaa olla riittävän paksua ja jämäkkää materiaalia. Kerran oli liian ohut suoja käytössä, joka hankaantui puhki, ja köysikin melkein poikki. Onneksi kuitenkin vain melkein... :?
Tässä ihan mielenkiintoinen video köysisuojien kestävyydestä: https://www.youtube.com/watch?v=zmIhi7FiaKw
Niinpä niin. Oikea suoja oikeaan paikkaan. Useat teolliset vaan on niin onnettoman lyhyitä, ettei niitä oikein voi käyttää. Esim. siltabetonien teräviin reunoihin tarvitaan monen metrin suojus, eikä niitä oikein valmiina ole. Siksipä letku suojaksi. Talvella letku tuppaa jäykistymään ja on pirun liukas. Kevlar/cordura toimii ainakin itselläni, mutta minulla ei olekaan tapana nylkyttää köyttäni vasten veitsenterävää metallireunaa. Mutta niitäkin innokkaita varmaan löytyy myös geokätköilijöistä. Minun kokemukset ovat ihan omia ja toistaiseksi uskon omiin havaintoihin ja tulen niistä suunnattoman onnelliseksi !

suprasami
Viestit: 1
Liittynyt: Ti 04.04.2017 11:58

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja suprasami » Ti 04.04.2017 19:04

JPardain kirjoitti:Uskokaa minua, aito on aito. On minullakin ollut kaikkia noita ja viimeisin vesipalloviskoja on hyvä. Siinä käytetään omia koipia ritsanhaaroina. Ääni on edelleen bassovoittoinen ! Kyllä sillä heittopussi lentää varmaan sen 40 metriä eli riittävästi. Mutta kyllä minä tilaan big shotin kaksiosaisen varren kera.

Tuolta lähtee tarjouksen perusteella 175 eurolla kaikkine kuluineen:

http://www.ropemen-shop.de/navi.php?suc ... 9b1f82e223

PS. parit ritsat (kuten tuossa virvelivehkeessä) on tulleet kumin revetessä/irrotessa pakkasessa suoraan turpaan. Mutta onneksi toisessa kaverin (Markokh) kärsään.
paljokohan tuolla on postituskulut? ei oikein toi saksa taivu. suomalaisista nettisivuista löysin koneliike olenius ja uittokalusto, nimiset paikat, muttei ainakaan varastossa ollut. onko niistä kukaan kysellyt?

lluque8
Viestit: 3
Liittynyt: Pe 26.05.2017 1:08

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja lluque8 » La 27.05.2017 22:06

Entree palstalle :)

Olen jonkin aikaa puuhastellut puukiipeilyn saralla ja periaatteessa saanut yrityksen ja erehdyksen kautta kasaan ihan toimivan doubled rope -kiipeilysetupin, johon kuuluu blake ylös ja optionaalinen prusik-jalkaluuppi. Varsinaiset nousu- ja laskutoimenpiteet alkavat sujua ihan näppärästi tällä systeemillä.

Asia mikä on tietyissä tapauksissa osoittautunut haastelliseksi on köyden saaminen kivasti puuhun. Tarkoitan puita (yleensä mäntyjä), joissa on runsaasti heikkoja alaoksia, jotka eivät kanna painoa mutta ovat kuitenkin niin isoja ja elinvoimaisia ettei niitä pysty kiertämään. Heittoköyden saa yleensä (lopulta n:nnen yrityksen jälkeen) viskeltyä toivotun oksan yli ja köyden hilattua ylös ja alas, mutta ongelmana on nämä oksat siinä matkan varrella.

Miten te kokeneemmat puukiipijät nousette köyttä silloin kun sitä ei saa viriteltyä nätisti tyyliin "oksan yli ja heti pystysuoraan alas" vaan matkan varrella on kaikenmaailman esteitä ja nousulinjakaan ei välttämättä kaikkein suorin (eli oksan yli heitetty köysi ei muodosta puhdasta ylösalas käännettyä U-kirjainta vaan jotain härömpää)? Toivottavasti ymmärrätte mitä yritän selittää :?

ee2u
Viestit: 7
Liittynyt: To 17.10.2013 22:24
Paikkakunta: espoo

Re: Kiipeilyvarusteet

Viesti Kirjoittaja ee2u » La 27.05.2017 22:25

lluque8 kirjoitti:Entree palstalle :)

Olen jonkin aikaa puuhastellut puukiipeilyn saralla ja periaatteessa saanut yrityksen ja erehdyksen kautta kasaan ihan toimivan doubled rope -kiipeilysetupin, johon kuuluu blake ylös ja optionaalinen prusik-jalkaluuppi. Varsinaiset nousu- ja laskutoimenpiteet alkavat sujua ihan näppärästi tällä systeemillä.

Asia mikä on tietyissä tapauksissa osoittautunut haastelliseksi on köyden saaminen kivasti puuhun. Tarkoitan puita (yleensä mäntyjä), joissa on runsaasti heikkoja alaoksia, jotka eivät kanna painoa mutta ovat kuitenkin niin isoja ja elinvoimaisia ettei niitä pysty kiertämään. Heittoköyden saa yleensä (lopulta n:nnen yrityksen jälkeen) viskeltyä toivotun oksan yli ja köyden hilattua ylös ja alas, mutta ongelmana on nämä oksat siinä matkan varrella.

Miten te kokeneemmat puukiipijät nousette köyttä silloin kun sitä ei saa viriteltyä nätisti tyyliin "oksan yli ja heti pystysuoraan alas" vaan matkan varrella on kaikenmaailman esteitä ja nousulinjakaan ei välttämättä kaikkein suorin (eli oksan yli heitetty köysi ei muodosta puhdasta ylösalas käännettyä U-kirjainta vaan jotain härömpää)? Toivottavasti ymmärrätte mitä yritän selittää :?
Kaippa tuossa tilanteessa pitäisi vain oksan kohdalla laittaa itsensö hetkeksi vaikka slingillä puuhun kiinni ja tehdä solmu uudestaan oksan yläpuolelle.

Helpompi tietysti mennä srt:llä semmoisissa puissa missä ei millään saa suoraa drt linjaa :)

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä”