Puhelin vai erillislaite?

Apua GPS- ja muiden navigointilaitteiden ongelmiin
OllesEtta
Viestit: 6
Liittynyt: Ke 05.03.2014 21:08

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja OllesEtta » Ti 01.07.2014 16:52

Itseltä löytyy molemmat (Lumia 925+Geocaching Live ja Garmin eTrex10).

Garminia tulee käytettyä pääasiassa silloin, kun varta vasten lähtee kätköilemään ja ehtii valmistautua reissuun tekemällä pientä suunnittelua ja kätköjen latailua. Hyvinä puolina muidenkin jo mainitsemat hyvä akkukesto ja kestävämpi rakenne.

Puhelinta käytän extempore kätköilyssä ja navigaattorina ohjaamaan kätkön lähistölle (eTrex10:ssä ei ole mitään taustakarttoja). Puhelimella myös vaihtelevasti loggailen kätköjä. Nykyään tulee kyllä enemmän loggailtua vasta koneella kotona. Tarvittaessa puhelin voi myös antaa "toisen mielipiteen", jos gepsi pyörittää oikein urakalla eikä osaa oikein päättää missä sen nollan pitäisi olla.

Eli oma näkemys on, että nuo täydentävät toisiaan. Satunnaisessa kätköilyssä puhelin toimii tosi hyvin, mutta ainakin jos pidempiä kätköilyreissuja suunnittelee, niin erillislaite on hyvä hankinta.

merola
Viestit: 16
Liittynyt: Su 20.01.2013 9:57

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja merola » Ti 01.07.2014 20:08

Ryhmässämme on käytössä Garmin Montana ja "vanha" Samsung X-Cover, jossa Neongeo-sovellus ja maastokartat. Garminin käyttö on jäänyt varsin vähälle koska Neongeo on niin paljon helpompi ja selkeämpi käyttää (valikot ovat tosin englanniksi). Neongeon käyttö on erittäin loogista kun taas Garmin (olen käyttänyt uudehkoa Montanaa ja E-Trex 20:a) valikkoineen tuntuu todella kömpelöltä ja vanhanaikaiselta. Varsin usein Samsung ohjaa kätkölle aivan yhtä tarkasti kuin Garmin. Joskus X-coverin paikannus jumittaa, mutta lähtee pian taas toimimaan. Mielestäni kätköily kannattaa aloittaa puhelimella, vaikuttaa siltä että Androidiin saa parhaat ohjelmat. Koska harastan patikointia, olen aikeissa hankkia puhelimeni rinnalle kevyen gps-laitteen, ehkä E-Trex 20.

Ilan11
Viestit: 36
Liittynyt: Su 16.03.2014 18:24

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja Ilan11 » To 03.07.2014 7:40

Löysin puhelimeeni sovelluksen joka toimii ja on muutenkin hyvä jos on sateinen ilma laitan puhelimen minigrip pussiin ettei saa kosteutta. Eli itse en osta erillistä laitetta sillä puhelin on aina mukana jos kätköjä sattuu matkalle :lol:

Avatar
Stealthhawk
Viestit: 62
Liittynyt: Su 27.02.2011 23:28
Paikkakunta: Salo

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja Stealthhawk » La 26.07.2014 22:42

Pelkän puhelimen kanssa menty ja 1225 kätköä on tähän mennessä haettu. Puhelin kätköily ei todellakaan ole rajoittanut kätköille menoa. On haettu sukelluskätköjä, luolakätköjä, kiipeilykätköjä yms . missä rymytään ihan huolella - sadekaan ei ole haitannut koskaan. Aquapac kännykkäpussi nimittäin suojaa puhelimen pölyltä ja 5 metriin asti sukellukset ilman aika rajoitusta.
HTC Desirellä aloitettiin ja tällä hetkellä mennään HTC One X+ mallin kanssa, jossa on 64 Gigaa sisäistämuistia, jonne mahtuu Locus Pron KOKO Suomen maastokartat offline tilaa varten.
Erillistä GPS:ää ei ole kaivattu eikä edes tarvittu, joten puhelimen voimin mennään edelleen ja pitkään.
You won´t see me, you won´t hear me and I just logged your cache!

kh69
Viestit: 29
Liittynyt: Ke 07.01.2009 19:55
Paikkakunta: Espoo

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja kh69 » Su 27.07.2014 11:52

Itse käytän neljää systeemiä:

Irto-GPS on Garmin GPSmap 62s. Siinä mtk_suomi maastokartat, ulkomaille latailen sopivan
maakohtaisen openstreetmap-pohjaisen garmin-kartan. Toimi mm. nyt Irlannissa oikein hyvin.
+Akunkesto, nimenomaan akkukäytössä jaksaa huomattavan pitkään. Kuljetan mukana paristokoteloa
kahdelle vara-akkuparille, tällä yhdistelmällä voi kätköillä käytännössä koko päivän
+Maastokestävyys. Ei tarvitse pikkusateesta hermostua.
+Saa näppärästi lenkillä kiinni georepun olkapaikkeille tai vyölle
-Näyttö on pieni
-Glonass-tuki puuttuu (tästä mallista)
-Joskus tuntuu että näytto jumahtaa, etenkin jos käytössä olevassa OSM-kartassa on paljon metsätekstuuria
Geokätköilypuoli softassa on ihan OK, muutama logiikkaparannus voisi tehdä siitä vieläkin paremman

Tykkään tehdä kätkölle lähestymisen Garminilla. Kartat sopivat, arkailen puhelimen kestävyyttä maastossa.
Samoin ulkomailla kätköillessä voi olla satavarma että maastokeikka ei aiheuta lisälaskua datakäytön suhteen.

Satunnaiskätköilyssä Samsung Galaxy S4 ja neongeo. En ole vielä tutustunut temppuun kuinka Kapsin kartat saadaan
neongeoon. En oikein pidä neongeon minikokoisista symboleista kartalla, ei oikein tahdo ikänäköinen saada selvää.
Plussana on toki löytöjen välitön saanti gc.com:in palvelimille loggausta varten. S4:n. GPS-moduuli tukee muuten
sekä GPS että Glonass-järjestelmiä, voi olla näillä leveysasteilla merkittäväkin katveiden poistaja maastossa sekä
kaupunkikatujen kanjoneissa.

Autoilukätköilyssä, etenkin kuntatyhjennyksissä olen käyttänyt iPadia ja L4C Pro:ta. Riittävän iso näyttö. Myös loggauksia
olen tällä tehnyt GPS-löydön jälkeen.
Autokätköilyssä olen usein laittanut mahdollisen P-paikan (tai sen puuttuessa itse kätkön) koordinaatit TomTom XL -autonaviin.
Sillä pääsee reitittämään geomobiilin sopivalle jalkalähestymisetäisyydelle.

Toistaiseksi jatkan tällä tyylillä: loppulähestyminen ja suunnitellummat geokeikat 62s:llä, ad-hoc löydöt ja FTF-huntit
S4:llä ja auton kanssa pidemmän matkan suunnistukset L4C Pro/iPad + TomTom XL -kombolla.

En voi olla tässä(kään) yhteydessä olla kehumatta geocache.fi -sivuston merkitystä georeissun korvaamattomana
suunnitteluvälineenä. Ulkomailla liikkuessa tulee melkein itku kun pitää kaivella kätköjä geocaching.com -sivuston
"käyttöliittymän" kautta. Iso Kiitos taas kerran Haksulle..

kh69

porakone
Viestit: 99
Liittynyt: Ti 06.05.2008 1:29

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja porakone » Ke 30.07.2014 18:18

Eilen koitin ehkä ekaa kertaa purkittelua puhelimella (S3+c:geo) ja sellastahan se oli kuin aavistelinkin. Kallista puhelinta pitää varoa kaikenaikaa, kosketusnäytön vaihinkohipaisut aiheuttivat ei-haluttuja lisätoimintoja ja purkkikin näytti olevan milloin missäkin suunnassa ja etäisyydessä.

Kaikki 'livetoiminnot' toki puhuvat puhelimen puolesta ex-temporekätköilyssä, mutta tälläselle joka käy purkeilla harvakseltaan ja yleensä pitkän kaavan kautta ('maakuntakierroksia') ja suunnittelee reissun etukäteen, ei ole paljon pocketqueryn ja perus-gps:n voittanutta.

Eino_Mies
Viestit: 48
Liittynyt: To 23.05.2013 18:37

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja Eino_Mies » La 02.08.2014 23:07

Kätköilyharrastukseni alkoi viime vuoden keväällä siitä, kun sain tietää että älypuhelimeen voi ladata sovelluksen jolla etsiä purkkeja. Tuskin olisin muuten ryhtynyt koko touhuun, sillä en ollut missään vaiheessa aikonutkaan hankkia "gepsiä" tätä varten. Tosin välillä alkaa v*tuttaa tuo Nokia Lumia 610, kun sen tarkkuus on toisinaan aivan luokaton. Ilmeisesti joku kompassiominaisuus puuttuu tästä mallista täysin. Autolla liikkuessa kohti määränpäätä saattaa yhtäkkiä heitää 10 kilometriä huitsin nevadaan. Etsipä siinä sitten seuraavaa tienhaaraa, kun paikannus on aivan päin peetä. Sitten kun löytyy parkkipaikka, josta on purkille vaikkapa 500 metrin patikka, niin kävellessä se jumittaa joskus ihan huolella ja kiva siinä sitten arpoa että olenko menossa miten pahasti vikasuuntaan vai en. Olen kuitenkin reilut 300 kätköä sillä löytänyt ja kymmenkunta piilottanut, joten kohtalaisesti on pärjätty, vaikka välillä on turhautuminen iskenyt.

pihka67
Viestit: 13
Liittynyt: Su 16.06.2013 17:51

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja pihka67 » Su 03.08.2014 11:09

Itsellä on Garmin GPSmap 62s, johon olen ollut tyytyväinen. Erityisesti pidän tämän mallin mekaanisista näppäimistä, jotka helpottavat käyttöä fillaroidessa. Minulla on laite kiinni fillarin ohjaustangossa ja pystyn vaikka hanskat kädessä vaihtamaan kompassista karttanäkymään ja takaisin ja zoomailemaan kartassa. Älypuhelimella tämä olisi hankalaa. Alussa kätköilin puhelimella, mutta nykyään se on vain varalaitteenani.

Tuossa edellä jo lueteltiinkin erillislaitteen hyviä puolia, kuten mekaaninen kestävyys, sääsuojaus, akunkesto jne. Kun hommaa hyvät ladattavat paristot, ne kestää pitkään.

Älypuhelimen hyviä puolia on se, että se on koko ajan ajantasalla. Erilliseen gepsiin ei tule joka kerta ladattua tietokoneelta uusia kätkötietoja ja toisinaan jos kätköä ei tunnu löytyvän, tarkistan puhelimen geosovelluksella kätkön sen hetkisen tilanteen.

Lumisusi
Viestit: 6
Liittynyt: Ke 06.08.2014 12:21
Paikkakunta: Alavieska

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja Lumisusi » Ke 15.10.2014 21:40

Itse aloitin kätköilemään kännykällä ja harrastus olis varmasti jäänyt alkutekijöihinsä jos olisi heti aluksi pitänyt ruveta hommaamaan kallista värkkiä. Nyt sitten käytän gepsiä (eTrex 30) ja kun siihen on tottunut, niin en vaihtais pois.

GPS:
+ Akun kesto ja varapatterit.
+ Kestävyys (tosin xcoverikin kestää).
+ Tarkkuus. Naatit on harvoin heittänyt ja metsässäkin toimii.
+ Field notet! Tästä ehkä tykkään eniten gepsissä. Paikan päällä vaan klikkailla pari kertaa ja nettiin ladatessa kaikki käydyt kätköt tulee oikeassa järjestyksessä ja oikealle päivälle. Ne saa sitten logattua rauhassa netissä ja ehtii/viitsii kirjoittaa jotain pidempääkin (jos niistä jotain muistaa).
+ Nopeus. Kännykkä lagii ja lataa yhden kätkön tietoja ties kuinka kauan, gepsi näyttää ne heti. Esim. autolla liikkuessa näkee heti missä on muita kätköjä, kun taas kännykän kanssa saa toivoa, että kätköt ehtisivät latautua kartalle muutama kilometri jälkeenpäin.
+ Helppo käyttää hanskat kädessä.
+ Mysteerien loppupisteet. En ainakaan omassa kännykässä keksinyt, miten mysteerien loppupisteet saisi oikeille kohdille, joten ne piti vain syöttää erikseen. Gepsiin ne muuttuvat kunhan vaihtaa Suomen sivuille.
+ Kätköjen lähetys kätköilijältä toiselle.

- Pieni näyttö.
- Kätköjen lataus. Aina pitää suorittaa vähän etukäteisvalmisteluita ja jos kätköt ovat jostain syystä jääneet lataamatta (tai gepsi on jättänyt osan pois), asiaa ei voi korjata paikan päällä.
- Ei ole aina mukana.
- Premium melkeinpä pakko. Ilmankin pärjää, mutta menee hankalaksi ilman minkäänlaista kätkökuvausta.
- Kirjoitus hidasta.

Kännykkä (c:geo):
+ Ex tempore - kätköily onnistuu. Ei tarvi ladata kätköjä, eikä vaadi muutenkaan etukäteisvalmisteluita.
+ Aina mukana.
+ Nettiyhteys.
+ Huomaamattomampi ja vähemmän epäilyksiä herättävä kuin gepsi.
+ Iso näyttö.
+ Kamera + muistikirja > kulkijoiden koodit pysyy tallessa

- Akun kesto.
- Lagiminen. Jumittuu helposti ja jää lataamaan jotain yhtä kohtaa. Hermot menee kaikilta.
- Yhteys ei aina toimi. Varsinkaan keskellä korpea, missä sitä eniten tarvii.
- Kosketusnäyttö > ei voi käyttää hanskoilla > talvella näpit jäätyy.
- Tarkkuus saattaa välillä heitellä.
-/+ Loggaus paikan päällä. Toisaalta kätköstä varmasti muistaa kaiken, mutta varsinkin pitkillä kätköreissuilla aikaa menee hukkaan. Kännykän copy&paste on myös aika kökkö, mutta suuri ystävä tietokoneella logatessa.

Eli oma lyhyt yhteenveto on, että kännykkä toimii hyvin lyhyellä ex tempore - kätköilyllä, mutta pidemmillä reissuilla gepsi on kaveri :).
Kyllä mä pärjään

kukkeli11
Viestit: 34
Liittynyt: Pe 19.09.2014 20:59
Paikkakunta: Kokkola

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja kukkeli11 » Ke 15.10.2014 22:41

Itse on tässä reilut kaks vuotta tullut kätköiltyä kännykällä, eikä minkäänlaisia ongelmia ole tullut, no ehkä hiukan mutta en koe gepsin ostamista tarpeelliseksi, sillä ainakin omien kokemusten mukaan ei yksikään kätkö ole jäänyt löytymättä koordinaattien heittelemisen tai kartan latausongelmien takia.

Itselläni on siis käytössä Samsungin galaxy s3 mini ja c:geo. Aivan tarpeeksi hyvin noillakin pärjää ja kun rahallisesti en tähän harrastukseen ole paljon ajatellut panostaa niin myöskin edullinen vaihtoehto on tämä. Ja kyllä näillä pärjää ihan hyvin myöskin pidemmillä kätköretkillä jos vain hieman jaksaa nähdä vaivaa ja tallentaa kätköt valmiiksi kännykkään ennen matkaan lähtöä.

Hyvän muistin omaavana myöskin muistan yleensä käymiltäni kätköiltä kaiken oleellisen , joten tuo field note ominaisuuskaan ei niin tärkeä ole. Ja reittinikin yleensä muistan niin hyvin, että osaan lokata kätköt oikeassa järjestyksessä. Minähän en siis lokkaa kätköjä paikanpäällä kännykällä vaan kotona tietokoneella. Eikä akunkestokaan ole ongelma jos ottaa vara-akun mukaan.

Ja näillä pidemmillä retkillä tarkoitetaan varmaankin useita päiviä kestäviä kätköilyrupeamia, kun itsellä pisin retki kätköjen takia on ollut pietarsaaren trailin kiertäminen. Ja siihenkin kesti jotain 12 tuntia. Vai lasketaanko huolella suunnitellut VAIN päivän kestävät kätköilyretket ex tempore kätköilyksi?

Taisi mennä jo hieman ohi aiheen? No pääpointtina oli se että kännykälläkin pärjää melkein yhtä hyvin jos on hyvä netti. Mutta älypuhelin ilman nettiliittymää ei ole älypuhelin vai? No nyt en jaksa enää kirjottaa enempää. Voi kun osaisinkin kirjoittaa Äidinkielen esseitä yhtä mallikkaasti niin hyvä olisi... :roll:

Ja kännykällä tuli muuten tämä tällä kertaa kirjotettua. Ihan liikaa...

Vingeri
Viestit: 662
Liittynyt: Ti 04.01.2011 22:47
Paikkakunta: Joensuu

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja Vingeri » Ke 15.10.2014 23:25

Minäkin olen kätköillyt kännykällä usean vuoden ja ei ole ollut suurempia ongelmia. Laitoin myyntiin entisen gps laitteeni koska se jäi kännykän vuoksi tarpeettomaksi.

Avatar
jviirret
Viestit: 186
Liittynyt: Su 29.01.2012 11:27

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja jviirret » To 16.10.2014 7:24

Kännyköissä ja GPS:ssä on myös eroja.
Joisssakin kännyköissä akku kestää näyttö päällä 2-3h ja toisissa liki päivän. Toisissa gps on nopa ja tarkka, toisissa ei kumpaakaan. Toiset lagii ja pätkii eivätkä lataa mitään jos signaali on vähänkään heikko, toiset taas toimii sulavasti ja heikossakin signaalissa. Jos puhelinta ostaessa painottaa kätköily ominaisuuksia niin saa varmasti puhelimen joka suoriutuu tehtävästä vähintään yhtä hyvin kuin huono GPS.
Täällä ihmiset jotka ylistää GPS:ää kännykkää paremmaksi puhuu niistä monen sadan vehekeistä johon saa koko suomen kartat ja kätköt yhdellä napin painaluksella, on värinäyttöä, glossnasia, viikon akunkestoa yms. Satasen vehkeissä taas ei ole mitään noista, kestää vähän vettä ja paristot kestää päivän, mutta ei ole karttoja ja kätkötiedot pitää naputella käsin.

-Ozzi-
Viestit: 50
Liittynyt: Ke 08.05.2013 21:51

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja -Ozzi- » To 16.10.2014 11:52

Kännyköissä on todella isoja eroja kätköilyn kannalta, esimerkkinä omat kokemukset:

- samsung Galaxy gio - täysin onneton. Päivittää GPS:n silloin kun huvittaa, ja silloinkin miten huvittaa. Oikealle aarille pääseminenkin on lähinnä tuurista kiinni.

- Nokia Lumia 800 - täysin onneton. Päivittää GPS:n silloin kun huvittaa, ja silloinkin miten huvittaa. Oikealle aarille pääseminenkin on lähinnä tuurista kiinni.

- Samsung galaxy S2 - välttävä, hidas löytämään kartalle, kun löytää, joskus näyttää sijainninkin oikein. Samalle aarille kyllä pääsee aina kun hieman kiertelee. Tällainen laite kastui käyttökelvottomaksi ns. normikäytössä, povitasku & hikoilu yhdistelmällä. Netistä luettujen kokemusten perusteella näissä kapuloissa on keskenään isoja eroja, tuurissa voi siis olla onneton tai kohtalainen.

- Samasung galaxy S2 plus - hyvä. Akku riittää kyllä päivän, kunhan ei koko pv pidä näyttöä päällä. Tarkka gps+glonass yhdistelmä, löytää oikealle aarille lähes välittömästi ja huonommissakin olosuhteissa on tarkkuus on muutaman sekunnin ihmettelyn jälkeen hyvä vaikka GPS verkkoa (ulkomaat) olisikaan saatavilla. Sään- ja iskunkestävyyttä ei vain ole nimeksikään.

- Samsung galaxy S4 active - erinomainen, samat kuin S2 plus, lisäksi kestää vesiroiskeita ja hieman rujompaa käsittelyä. Akun kestossa ja kosketusnäytössä(jos ruudulla on vettä, ei näyttö toimi - tulkitsee vesipisarat painalluksiksi) voisi parantamista olla. Tarkkuus ei vertailukokemusten perusteella jää hyvillekään käsikapuloille jälkeen, joskus vain on huono gps keli mutta se koskaa kaikkia ihan tasapuolisesti.

Toki tuossa äärimmäisen suppeassa otannassa alkupään laitteet oli kaikki vanhoja. Kehitys kehittyy, niin myös kännykät. Uskaltaisin kyllä arvata että kaikki ns. nykykapulat käy kyllä navigoinnin puolesta kätköilyyn vallan erinomaisesti. Muut ominaisuudet (mekaaniset + kostedenkesto + akku + näyttö + koko + softat + prosessoriteho*) on ne jotka niitä eroja todennäköisesti enää tuo erilaisten navigointilaitteiden välille.

*) Joskus meinaa alkaa pientä lagaamista esiintymään kun luurissa pyörii useita ohjelmia samanaikaisesti (mm. c:geo + Locus + OSM trackeri + jotain muuta kätköilyyn liittymätöntä turhaa tauhkaa).

Avatar
Torttu99
Viestit: 22
Liittynyt: Pe 27.06.2014 21:21

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja Torttu99 » Ma 13.04.2015 11:47

Vastailenpa nyt itse itselleni, kun jokusen kätkön olen onnistunut löytämään sen jälkeen kun tämän harrastuksen (ja threadin) viime kesänä aloitin. Omalla kohdallani on käynyt niin, että kännykän avulla on varmaankin >99% löydöistäni löytynyt. Oregon on myös hyllyssä pölyttymässä, mutta todella satunnaista on sen käyttö ollut. Koska tuon erillislaitteen käyttö on niin vähälle jäänyt, niin siitä on vaikea minun plussia tai miinuksia antaa juurikin sen vähäisen käyttökokemuksen myötä. Joten annetaan plussat ja miinukset puhelimesta.

+ aina mukana
+ ei tarvitse kuljettaa kahta laitetta mukana
+ akunkesto (allekirjoittaneen kätköilyprofiililla puhelimen pääsee varsin usein lataamaan)
+ ainakin allekirjoittaneelle ihan riittävän tarkka; mikään DNF tai haahuilu ei ole johtunut siitä, että paikannin olisi ollut epätarkka. Kyllä ne syyt ovat olleet ihan sen paikantimen käyttäjässä.
+ isompi näyttö, selkeämpää lukea vanhempia loggauksia

- liukas käsitellä (ainakin iPhone 6)
- vesitiiviys (Jos/kun vaatteet jossain vaiheessa olleet läpimärkinä niin on tullut mieleen että noinkohan tuo puhelinkin saa siipeensä tässä)
- mekaaninen kestävyys (kerran on iPhone 6:n lasi vaihdettu, kun tippui naamalleen johonkin. Kai tuollaisen Oregoninkin saa rikki, jos naamalleen pudottaa mutta kestänee kuitenkin selkeästi kovempaa käsittelyä kuin normaalikäyttöön tarkoitetut älypuhelimet.
- ulkomailla tietysti sitten näin sniiduille tulee ongelmaksi GSM-liittymän datakatto, joten siellä olen kerännyt wlanissa ollessa tähtäimessä olevat purkit sovelluksen offline listeille ennen maastoon suurtymistä.

--
Torttu99
--
m

Geottuset
Viestit: 36
Liittynyt: Su 27.04.2014 22:38

Re: Puhelin vai erillislaite?

Viesti Kirjoittaja Geottuset » Ma 13.04.2015 14:31

Minulla on nyt kokemusta kätköilystä vajaat kaksi vuotta, joista ensimmäinen täysi vuosi mentiin pelkällä puhelimella (xcover 2)ja CGeo sovelluksella. Syksyllä 2014 ostin etrex 30:n ja se onkin ollut sen jälkeen pääasiallinen työkalu etsinnöissä. Ohessa omia kokemuksiani plussina ja miinuksina kummastakin välineestä:

puhelin (xcover 2) CGeo sovelluksella:
+ tuoreet logit ja kätkötiedot aina mukana
+ ftf hunttien vaatima nopeus loggaamisessa
+ ex tempore lähdöt
+ reissaajien loggaaminen reaaliajassa

- akun kesto
- riippuvuus kuuluvuudesta/nettiyhteydestä
- hankala käsitellä kun on "koko ajan" pidettävä kädessä
- tarkkuus ajoittain
- kompassin vaeltelu/pyöriminen
- huono karttapohja maastossa liikkumiseen (sovelluksen ongelma...)
- puhelimen tukkoisuus/hitaus riittämättömän muistin vuoksi
- GPS:n hidas kytkeytyminen (ei saa satelliitteja kiinni)

Etrex 30:
+ käyttö onnistuu vaikka rukkaset kädessä
+ akun kesto ja niiden helppo vaihtaminen
+ kapula aina helposti käsillä kun sen laittaa esim. kaulaan roikkumaan
+ mielikuva laitteen kestävyydestä
+ tarkkuus
+ logien kirjoittelu kotona tietokoneella
+ löytää nopeasti satelliittiyhteyden
+ ei ole riippuvainen gsm- verkosta
+ maastokartta aina mukana

- lumi menee ohjain "tatin" tyveen ja sitä joutuu toisinaan puhdistamaan
- muistiinpanojen teko maastossa hankalaa (ei kuitenkaan mahdotonta)

Siinäpä omia kokemuksiani tiivistettynä. Olen ollut itse todella tyytyväinen tuohon etrexiin ja nykyään kätkölle meno tuntuu todella vaikealta ilman sitä. Puhelinkin on toki aina mukana ja siitä on kätevä tarkistaa viimeisimpiä logeja, jos purkkia ei jostain syystä ala löytymään. Eli jonkinlainen symbioosikäyttö näiden välineiden kesken on se itselle kaikkein toimivin harrastamisen malli.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Laite- ja ohjelmistoapua”