Kun teet uutta kätköä...

Suomen geokätkötarkastajien ohjeita, tiedotteita ja muita paimenkirjeitä
acadicus
Viestit: 3
Liittynyt: Ke 12.02.2014 14:35

Kun teet uutta kätköä...

Viesti Kirjoittaja acadicus » Ke 23.07.2014 22:06

...muista lukea ja noudattaa alla olevia ohjesääntöjä. Kun noudatat ohjesääntöjä, saamme tarkistettua ja julkaistua kätkökuvaukset nopeammin :).

Suomen maakohtaiset ohjeet: https://wiki.groundspeak.com/pages/view ... Id=9539685

Lyhyt yhteenveto linkin ohjeista:
 • 1. Ei kätköjä liikennemerkkeihin
  2. Ei kätköjä maanteiden tie- ja suoja-alueelle (etäisyys pitää olla yli 20 metriä ajoradan keskilinjasta, käytännössä ei kätköjä ajetulle piennaralueelle)
  3. Ei kätköjä merimerkkeihin
  4. Kätköt kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueella vaativat ilmoituksen
Kätkökuvauksen vaatimukset ja ohjesäännöt: http://www.geocaching.com/about/guidelines.aspx

Yleisimmät ongelmat kätkökuvauksissa (lisätietoa näistä ylläolevasta linkistä):
 • 1. Kätkö liian lähellä olemassa olevaa kätköä tai sen välipistettä. Etäisyyttä pitää olla vähintään 161 metriä.
  2. Mittaa kätkön koordinaatit huolella GPS-laitteella. Yksi mittaus ei yleensä riitä. Tarkista aina kätkökuvaussivun Karttapaikka.fi -linkistä, että paikka näyttää kartalla oikealta.
  3. Kätkökuvaus kaupallinen / event-kuvaus kaupallinen. Ei saa olla logoja, ei mainostusta, ei mainintoja paikkakunnan parhaasta jätskistä, ei copy-pastetuksia yritysten www-sivuilta jne. Pidä kuvaus neutraalina.
  4. Kätkökuvauksessa kaupallisia linkkejä. Vältä linkkien käyttöä (wikipedia-linkit ovat aina ok, suosi niitä, jos on pakko käyttää linkkiä).
  5. Kätkö liian lähellä koulua, päiväkotia, lasten leikkipuistoa tai yksityisasuntoa. Aiheuttaa turhaa huolenaihetta ulkopuolisissa.
  6. Kotikoordinaattisi ovat liian kaukana (yli 150 km), lomakätköjä ei sallita. Jos kätkö on mökkipaikkakunnallasi tai 80-vuotias isoäitisi on tarvittaessa lupautunut hoitamaan kätköä, mainitse siitä Reviewer Notessa.
  7. Vältä kivimuureja. Arvannet syyn ;)
  8. Kätkö on liian lähellä rautatietä.
  9. Jos paikka esittelee esimerkiksi frisbeegolfrataa / ampumarataa tms., sijoita kätkö tarpeeksi etäälle niistä ja mainitse tästä kätkökuvauksessa. Ei häiritä muiden harrastuksia.
  10. Trailia suunnitellessasi mieti tarkasti, mihin kätköt piilotat. Vältä paikkoja, jotka ovat herkkiä geoeroosiolle - tämä koskee ihan kaikkia kätköjä. Etäisyyttä kannattaa olla reilusti yli 161 metriä trailin kätköjen välillä, jos myöhemmin joudut hieman siirtämään jotain kätköä. Mittaa koordinaatit erityisen tarkasti! Vinkkikään ei ole huono idea.
  11. Varaudu siihen, että kätkökuvausta ei lueta. Erityisohjeet kätkölle saapumisesta saattavat jäädä lukematta. Jos joku tietty kulkemisreitti on pakollinen, mieti kaksi kertaa kannattaako kyseiseen paikkaan piilottaa kätköä.

  Kätköilijöiden määrä on lisääntynyt ihan hurjasti viime aikoina. Muista joka kerta kätköä piilottaessasi miettiä kestääkö kätköpaikka satojen ihmisten vierailun ja etsinnän.

  Kesäterveisin Suomen kätkötarkastajat

Avatar
artomak
Viestit: 224
Liittynyt: Ma 15.12.2008 23:01
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Kun teet uutta kätköä...

Viesti Kirjoittaja artomak » Ke 23.07.2014 22:27

Kiitos! Hyvä lista, tätä on kaivattu!

Voisin lisätä vielä waypointit pysäköinnin ja polunpäiden löytämiseksi!
aina jotain hukassa

Lukittu

Palaa sivulle “Tarkastajien palsta”